Αυτοδιοίκηση – Νέος εκλογικός νόμος: Εκλογή από τον πρώτο γύρο με 40-42%

Για το πρώτο τρίμηνο του 2020 μεταφέρεται η δημοσιοποίηση του νέου εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση.

  • Αυτό ανακοίνωσε κατά τη σημερινή 6η υβριδική τηλεδιάσκεψη της Κ.Ε.Δ.Ε. με ψηφιακό «οικοδεσπότη» την Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου, ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών:

Νέος εκλογικός νόμος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Όπως είπε «η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει νέο εκλογικό νόμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι αυτός θα λύσει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους».

Άλλα έλεγε ο Θεοδωρικάκος

Υπενθυμίζεται ότι ο, απόντας σήμερα από την τηλεδιάσκεψη, υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα ερχόταν εντός του 2020. Και είχε ουσιαστικά προαναγγείλει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει ένα πλειοψηφικό σύστημα στα πρότυπα του «Καλλικράτη», που έδινε το 60% των εδρών σε αυτόν που επικρατούσε την Δεύτερη Κυριακή. Συγκεκριμένα είχε σημειώσει ότι «ήταν πολύ θετικά τα στοιχεία του προηγούμενου συστήματος αλλά θα το συζητήσουμε με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης».

Εκλογή και από τον πρώτο γύρο

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η κ. κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει συναίνεση, τουλάχιστον από το ΚΙΝ.ΑΛ., θα φέρει ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα δίνει μικρότερη πλειοψηφία από αυτή των 3/5 του «Καλλικράτη» (51-55%), επαναφέροντας και το πλαφόν του νόμου Παυλόπουλου για εκλογή από τον α΄ γύρο με 40-42%.

aftodioikisi.gr