Αυτοδιοικητικές Εκλογές – Ν. Φαρμάκης: «Στις 8 Οκτωβρίου πάμε μπροστά | Μπροστά για όλους!»

Αυτοδιοικητικές Εκλογές – Ν. Φαρμάκης: «Στις 8 Οκτωβρίου πάμε μπροστά | Μπροστά για όλους!»

  • Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο Περιφερειάρχης και εκ νέου Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των όσων έχει καταφέρει η Περιφερειαρχή Αρχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019:

«Έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, την ημέρα που στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άνοιξε ένας νέος κύκλος.

Ήταν ένας νέος κύκλος διοίκησης, κυρίως όμως ένας νέος κύκλος αντίληψης για το πώς μπορεί να υπηρετηθεί το συμφέρον των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, ώστε αυτός ο όμορφος τόπος των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων να ξεφύγει από την πολύχρονη μιζέρια και υπανάπτυξη στην οποία έμοιαζε να έχει καταδικαστεί.

Ήμουν πάντα βέβαιος πως ο ρόλος του θλιβερού κομπάρσου δεν αξίζει στον τόπο μας. Ότι μπορούμε να αλλάξουμε την «κακιά τη μοίρα». Γιατί οι άνθρωποι της Δυτικής Ελλάδας έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ξέρουν να προκόβουν, να δημιουργούν πολιτισμό και να πρωτοπορούν. 

Πάντα πίστευα, λοιπόν, ότι η υπανάπτυξη ήταν μία θλιβερή παρένθεση που οφειλόταν σε λάθος πολιτικές, κεντρικές και τοπικές. Ότι η Δυτική Ελλάδα αδυνατούσε να αναπτυχθεί γιατί άλλοτε χωριζόταν σε «φέουδα» από κομματάρχες παλαιού τύπου που οι ίδιοι νέμονταν την εξουσία ενώ ο τόπος βούλιαζε και άλλοτε χόρταινε με παχιά λόγια και μεγάλα οράματα που στο τέλος μετατρέπονταν μόνο σε χαμένα στοιχήματα. Και η αλήθεια είναι πως κουραστήκαμε να μετράμε χαμένα στοιχήματα στη Δυτική Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια…

Αυτή ακριβώς η λογική άλλαξε στη διοίκηση της Περιφέρειας από τον Σεπτέμβρη του 2019. 

Υποσχεθήκαμε νέες ταχύτητες και νέες νοοτροπίες. 

Και δουλέψαμε πολύ για να το κάνουμε πράξη.

Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά και βάλαμε σε τάξη το τεχνικό πρόγραμμα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; 1060 ενεργά έργα ύψους 1,5 δις ευρώ σε μόλις 4 χρόνια, εκ των οποίων τα 800 εκ. ευρώ αφορούν νέα έργα που φέρουν αποκλειστικά τη δική μας «σφραγίδα»! 

Φυσικά, δεν εγκαταλείψαμε και τα έργα που βρήκαμε από την προηγούμενη διοίκηση. Αντίθετα, κλείσαμε εκκρεμότητες, καλύψαμε κενά, ξεκολλήσαμε διαδικασίες. Έτσι, πετύχαμε να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης ακόμα και έργα που έμοιαζαν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθούν, όπως για παράδειγμα τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου. 

Παράλληλα, παραλάβαμε το ΕΣΠΑ 2014-2020 με απορροφητικότητα στο 20% και φτάσαμε σήμερα να έχουμε ξεπεράσει το 90% (100% στο τέλος του χρόνου), προετοιμάζοντας ταυτόχρονα και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που επίσης θέσαμε σε εκκίνηση προκειμένου να μην υπάρχει το παραμικρό χρηματοδοτικό κενό.

Η Περιφέρεια όμως δεν είναι μόνο έργα. 

Είναι και ένας ισχυρός βραχίονας ενίσχυσης των επενδύσεων. 

Με τη δουλειά που κάναμε, σήμερα ελπίζουμε βάσιμα ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η Δυτική Ελλάδα δείχνει τα πρώτα απτά σημάδια παραγωγικής ανάκαμψης. 

Κάπου 7.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και πάνω από 5.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Ακόμα, για πρώτη φορά, η Δυτική Ελλάδα απέκτησε ολοκληρωμένο επενδυτικό προφίλ διαθέσιμο σε κάθε υποψήφιο επενδυτή και έχει έτοιμη τη μελέτη για τη δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων που μπορούν να αρχίσουν να κατασκευάζονται την αμέσως επόμενη περίοδο.

Και πάλι όμως, δεν σταθήκαμε μόνο σε αυτά.

Πιστέψαμε βαθιά στη δύναμη του τόπου μας να γίνει πολύ πιο ελκυστικός. Υποσχεθήκαμε πως η Αρχαία Ολυμπία θα είναι η διαμαντόπετρα στο στέμμα εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας και το κάναμε πράξη. Η Δυτική Ελλάδα συστήνεται πλέον ως «Ολυμπιακή Γη» σε όλο τον κόσμο. 

Πιστέψαμε βαθιά στη ζωογόνο δύναμη του πολιτισμού και του αθλητισμού. Για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέκτησε ξεχωριστές Αντιπεριφέρειες Αθλητισμού και Πολιτισμού, για πρώτη φορά απέκτησε ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα και ως η «γη της φλόγας» γιόρτασε με τον τρόπο που έπρεπε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Και επίσης, για πρώτη φορά συμμετείχε πρωταγωνιστικά στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, πανελληνίου και παγκοσμίου ενδιαφέροντος. 

Πάνω απ’ όλα όμως, πιστέψαμε βαθιά στον άνθρωπο. 

Γι’ αυτό και είμαστε περήφανοι για τους 300 και πλέον κοινωνικούς φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε, για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ στο οποίο δώσαμε νέα πνοή στηρίζοντας δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, για τα 50 εκ. ευρώ που διαθέσαμε εν μέσω κορωνοϊού, ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με στόχο να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή κάθε μεγάλης μάχης με τα φυσικά φαινόμενα και δεν κρυφτήκαμε πίσω από κανένα πρόβλημα. Βγήκαμε μπροστά για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου, είτε αυτό αφορούσε τη διαχείριση των απορριμμάτων, είτε τη διάβρωση των ακτών, είτε την Πατρών – Πύργου, κλπ.

Και τέλος – τέλος, είμαστε πολύ περήφανοι για όλα εκείνα τα μικρά έργα καθημερινότητας που έγιναν ή γίνονται σε όλη την Περιφέρεια., ειδικά στην… περιφέρεια της Περιφέρειας. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία, ξέρουν ότι η Περιφέρεια για πρώτη φορά «έφτασε» κοντά τους. Ένας μικρός δρόμος ή ένα μικρό ρέμα σε κάποιο χωριό ίσως δεν αποτελεί «εμβληματικό έργο». Αποτελεί όμως ένα πολύ σημαντικό έργο για κάποιους ανθρώπους, ειδικά όταν γίνεται μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης. 

Άλλωστε, πάντα είναι προτιμότερο να κάνεις ένα μικρό έργο σήμερα, παρά ένα μεγαλύτερο αργότερα. Γιατί, όπως ήδη ανέφερα, η Δυτική Ελλάδα δεν είχε ανάγκη από άλλες μεγαλεπήβολες ιδέες, αλλά από πραγματικό έργο. 

Έτσι πορευτήκαμε. 

Και σήμερα, μετά από 4 μόνο χρόνια, νομίζω πως καταφέραμε πολλά. 

Το επιβεβαιώνουν όλα τα στοιχεία, όλοι οι δείκτες: Η Δυτική Ελλάδα του 2023 δεν είναι η Δυτική Ελλάδα του 2019. 

Είναι ένας τόπος πιο δυναμικός, πιο σύγχρονος, πιο όμορφος. Τόπος, που με μετρήσιμα στοιχεία, ξεφεύγει πλέον από τον ρόλο του κομπάρσου. Και η καλύτερη απόδειξη αυτής της αλήθειας είναι οι δείκτες της ανεργίας. Η Δυτική Ελλάδα από πρωταθλήτρια ανεργίας έχει γίνει πρωταθλήτρια μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας. 

Οι «μηχανές πήραν μπρος». 

Και αυτές τις «μηχανές» δεν έχουμε δικαίωμα να τις σταματήσουμε. Έχουμε δρόμο ακόμα.

Στις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου, το «Όλα από την Αρχή» του 2019 μετατράπηκε σε «Μπροστά για Όλους». Δεν είναι ένα απλό σύνθημα, δεν είναι ένα απλό όνομα συνδυασμού. Είναι η υπόσχεση που σήμερα δίνουμε για την επόμενη μέρα και την επόμενη θητεία.

Ξέρουμε πως δεν φτάσαμε εκεί που θέλουμε και αξίζουμε. 

Ξέρουμε ότι, παρά τα πολλά που έγιναν, υπάρχουν ακόμα πολλά κενά του χθες που πρέπει να κλείσουν. Και ξέρουμε επίσης, ότι η Δυτική Ελλάδα πρέπει να σφραγίσει οριστικά και αμετάκλητα το εισιτήριό της στη νέα εποχή ανάπτυξης και προκοπής. 

Να μην ρισκάρει κανένα πισωγύρισμα!

Γι’ αυτό και το πρόγραμμά μας για την επόμενη θητεία είναι ακόμα πιο «βαρύ». 

Στόχος μας, να κερδίσουμε οριστικά και αμετάκλητα το χαμένο έδαφος, προχωρώντας δυναμικά στο αύριο ως ένας τόπος σύγχρονων υποδομών, μεγάλων χωροταξικών και αστικών αναπλάσεων και σύγχρονων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Ως ένας τόπος όπου οι νέες ιδέες και η τεχνολογική εξέλιξη θα προχωράνε χέρι – χέρι με την επιχειρηματικότητα και τον μόχθο του αγρότη και του επαγγελματία. Ως ένας τόπος που θα πρωτοπορεί στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πράσινη μετάβαση. Και πάνω απ’ όλα, ως ένας τόπος που θα αξίζει καθένας να ζει. 

Θέλουμε η Δυτική Ελλάδα να γίνει το «σπίτι» που όλοι ονειρευόμαστε! 

Και θα το καταφέρουμε.

Γιατί σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από το 2019 χάρη στη δουλειά που ήδη έγινε. Γιατί είμαστε ακόμα πιο ώριμοι αλλά το ίδιο «διψασμένοι» για ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο.

Αλλά και γιατί είμαστε πολλοί περισσότεροι και πολύ πιο ενωμένοι.

Μαζί μας σήμερα δεν είναι μόνο όσοι στάθηκαν κοντά μας το 2019, αλλά και πολλοί άλλοι που τότε δεν μας πίστεψαν και βρέθηκαν απέναντί μας. Άνθρωποι που χωρίς να αποκηρύσσουν τις πολιτικές καταβολές τους, ξεπερνούν τους κομματικούς φράχτες και ενώνονται μαζί μας γιατί είδαν την ειλικρινή και καθαρή προσπάθεια που κάναμε. Άνθρωποι που, όπως και εμείς, γκρεμίζουν τα παλαιοκομματικά τείχη, με στόχο μία μεγάλη και ισχυρή αυτοδιοικητική συμπαράταξη για τη Δυτική Ελλάδα.

Πάμε μπροστά για όλους, λοιπόν. Και με όλους!

Αν κάποιοι παραμένουν στα παλιά «χαρακώματα» και αν ακόμα υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να εκπροσωπούν όσα ευθύνονται για την πολύχρονη μιζέρια, είναι βέβαιο πως δεν αγγίζουν και δεν εκπροσωπούν την κοινωνία. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και στο μέλλον. 

Όχι σε αυτούς που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν,  που τιμήθηκαν και δεν τίμησαν τον τόπο τους, που ακόμα κραδαίνουν τα σκιάχτρα των αποστάσεων και των διαχωρισμών. 

Είμαστε εδώ για όλους εκείνους που προχωρούν μπροστά και ξέρουν πως το να πολλαπλασιάζεις είναι πιο δύσκολο αλλά και πολύ πιο όμορφο από το να διαιρείς. Και αυτοί είναι η πολύ μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Μαζί τους προχωράμε, ως «εργάτες του αύριο» και όχι ως «σκαπανείς του χθες». 

Αισθανόμαστε πως όσα και να καταφέραμε μέχρι τώρα, άλλα τόσα και ακόμα περισσότερα χρωστάμε στον τόπο και τους συμπολίτες μας.

Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος. 

Στις 8 Οκτωβρίου θα ανοίξουμε έναν νέο και ακόμα πιο όμορφο κύκλο στη Δυτική Ελλάδα. 

Όλοι μαζί! 

Αυτή είναι η υπόσχεσή μας.

Μπροστά για όλους