Το ουίσκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως. Έχει λάτρεις και «πολέμιους», οπαδούς και αντιπάλους. Κάθε συζήτηση γύρω από αυτό δεν είναι εύκολη. Οι όροι που το συνοδεύουν είναι διάφοροι και ο καθένας σημαίνει κάτι διαφορετικό. Blend, smooth, smoked κλπ.
- Το ουίσκι ωριμάζει μένοντας για χρόνια μέσα σε ξύλινα βαρέλια. Το βαρέλι απορροφά το θειάφι αλλά και άλλες ουσίες του αποστάγματος, που δεν θα έκαναν το ουίσκι το ίδιο ευχάριστο και νόστιμο. Ως αντάλλαγμα, το ξύλο δωρίζει στο ουίσκι μοναδικές μυρωδιές, αλλάζοντας την γεύση του. Εξαρτάται βέβαια και από το είδος του ξύλου. Κάθε ξύλο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και το ουίσκι, που συνυπάρχει με αυτό για πολλά χρόνια, λαμβάνει κάποια από αυτά.
Το βαρέλι όμως έχει πόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα με τα χρόνια η ποσότητα του ουισκιού μέσα στο βαρέλι να μειώνεται. Κάθε χρόνο το 2% της συνολικής ποσότητας χάνεται. Αν το ουίσκι είναι δώδεκα ετών, το 24% της αρχικής ποσότητας θα «εξαφανιστεί». Αν μάλιστα τα βαρέλια βρίσκονται σε πιο ξηρό περιβάλλον, όπως αυτό στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α., το ποσοστό αυτό ανεβαίνει.
Κάποιοι για να γλιτώσουν τη μείωση της ποσότητας του βαρελιού καλύπτουν το βαρέλι εξωτερικά με πλαστικό περιτύλιγμα ή ταινία, για να μην χάσουν σχεδόν το 1/4. Όμως αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλκοόλ, το οποίο επίσης εξατμίζεται σταδιακά κατά την ωρίμανση.
Γι’ αυτό ίσως οι άγγελοι θα ήταν καλύτερα να παίρνουν το μερίδιό τους. Και μπορεί λίγο από αυτό να το φυλάνε κάπου και να το μοιράζονται αργότερα, όταν έρθει η ώρα…
pronews.gr
Σχετικά Άρθρα
«Ο Τιμωρός»: Έλλη και Μάρκος έρχονται ανησυχητικά κοντά!
«Η Γη της Ελιάς»: Η Ιουλία παίρνει τηλέφωνο τον Κουράκο και του μιλάει πολύ σκληρά
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Η Μαρία Γεωργιάδου στο «Buona Mattina»