Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 70% σε μία εβδομάδα – Το 70% αφορά σε ανεμβολίαστους και το 30% με μόνο την πρώτη δόση – Εύθραυστη ισορροπία με ανοδικές τάσεις στον αριθμό των διασωληνωμένων – Με μικρές διακυμάνσεις ο «σκληρός δείκτης» των θανάτων
- Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ξεκάθαρα πλέον η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Το τέταρτο κύμα έχει κάνει ηχηρή εμφάνιση σε όλη την επικράτεια μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, εκτοξεύοντας τον αριθμό των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση την αγωνία των επιστημόνων για τις συνέπειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), μετά από μια πολύ σύντομη «ανάσα».
Οι «σκληροί δείκτες» γίνονται και πάλι σημείο αναφοράς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, χρωματίζοντας ξανά σε μελανούς τόνους τη σκληρή εικόνα που οι ειδικοί απεύχονταν να δουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Εκεί όπου οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και ο αριθμός των διασωληνωμένων διατηρείται προς το παρόν σε μια εύθραυστη ισορροπία με ανοδικές τάσεις.
Απρόβλεπτη η πίεση στο ΕΣΥ μέσα στον Αύγουστο – «Στα ίσα» νέοι και ηλικιωμένοι διασωληνωμένοι.
Κατάσταση συναγερμού επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις τόσο των υγειονομικών όσο και των λοιμωξιολόγων για την πίεση που φαίνεται να πλησιάζει με φόρα και να απειλεί και πάλι τις αντοχές του ΕΣΥ. Οι αυξημένες κατά 70% εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη από κορωνοϊό στα νοσοκομεία έχει θορυβήσει τους πάντες, με τον μέσο όρο του επταημέρου να ανέρχεται πλέον σε 144 έναντι 92 της περασμένης εβδομάδας. Μάλιστα, το 70% αυτών αφορά σε ανεμβολίαστους πολίτες και το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση.
Σήμερα, συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 145 νέες εισαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό και εκφράζοντας την ανησυχία της για την εξέλιξη της κατάστασης, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ανέφερε σε σημερινές της δηλώσεις πως «εάν συνεχίσουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο. Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω που θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την ημέρα».
Την ανιούσα φαίνεται να παίρνει με -βραδύτερους πάντως- ρυθμούς και ο αριθμός των ασθενών σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Πιο αναλυτικά, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 130 το τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας μια ήπια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή (123 ασθενείς). Το πιο κρίσιμο στοιχείο, όμως, θεωρείται -τουλάχιστον προς το παρόν- η ηλικία των ασθενών παρά ο αριθμός τους, αφού πλέον τα ποσοστά των διασωληνωμένων στις ηλικίες 18-64 και άνω των 65 είναι σχεδόν παρόμοια. Ειδικότερα, το 47,7% σήμερα αφορά σε ανθρώπους των παραγωγικών ηλικιών και μόλις το 52,3% σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, υποδεικνύοντας ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων τούς καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στην COVID-19.
Τέλος, ο μοναδικός από τους «σκληρούς δείκτες» που παραμένει σε σχετικά σταθερά επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις είναι αυτός των θανάτων, δημιουργώντας στους ειδικούς την ελπίδα ότι τουλάχιστον το τέταρτο κύμα της πανδημίας δεν θα περιλαμβάνει τόσες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Σήμερα, πάντως, τη ζωή τους έχασαν άλλοι επτά άνθρωποι.
«Τρομάζουν τα κρούσματα» στη Θεσσαλονίκη
Αδιάκοπη είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα 2.854 νέα κρούσματα επί 88.320 διαγνωστικών ελέγχων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ και τα οποία εντοπίζονται στις 71 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Στην Αττική η επιδημία δείχνει να έχει περιοριστεί -πιθανώς λόγω των μετακινήσεων των πολιτών προς τα νησιά για τις καλοκαιρινές διακοπές- και σήμερα καταγράφηκαν 1.102 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 261 στον κεντρικό τομέα και 190 στον Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη, αντίθετα, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που «τρομάζει» τους ειδικούς, δεδομένης και της εμπειρίας του περασμένου Νοεμβρίου με την «ασφυξία» στα νοσοκομεία της πόλης. Σήμερα, μάλιστα, η διασπορά βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας ακόμα και το κέντρο της Αθήνας, όπου για αρκετούς μήνες συγκεντρωνόταν ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν 290 νέες διαγνώσεις, με την περιοχή να βρίσκεται προς το παρόν στο «κίτρινο» του επιδημιολογικού χάρτη αλλά και σε αυξημένη επιτήρηση από τους επιστήμονες.
Από την επιδημιολογική έκθεση ξεχωρίζουν καθημερινά πλέον τα νησιά και η Κρήτη, όπου σήμερα συγκεντρώνεται το 20% των συνολικών κρουσμάτων. Πιο αναλυτικά, στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 116 νέες λοιμώξεις, στα Χανιά 76, στο Ρέθυμνο 63 και στο Λασίθι 26, ενώ από τα υπόλοιπα νησιά οι περισσότερες διαγνώσεις καταγράφηκαν στη Ρόδο (50), όπου παρατηρείται αρκετά ανησυχητική τάση αύξησης της επιδημίας. Ακολουθούν η Κέρκυρα με 28, η Μύκονος και η Σαντορίνη με 24, η Ζάκυνθος με 23 και η Λέσβος με 22.
protothema.gr
Σχετικά Άρθρα
Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου: Εντός Φεβρουαρίου η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Αγρίνιο: 39χρονος παρέδωσε το χασίς που είχε και μετά συνελήφθη
Αγρίνιο – Οδός Γρηγορίου Ξενοπούλου: Επιτέλους μπήκαν κολωνάκια στο Πάρκο!