Burger λαχανικών

ΥΛΙΚΑ

Για τα μπιφτέκια λαχανικών

150 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα

150 γρ. κινόα, βρασμένη

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μεγάλο παντζάρι, τριμμένο

1 γλυκοπατάτα, τριμμένη

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. αλεύρι, +extra για το πασπάλισμα

2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

2 κ.γ. ελαιόλαδο, για το ψήσιμο

Ξύσμα από 2 lime

Αλάτι

Πιπέρι

 

Για την πίκλα καρότο

1 μεγάλο καρότο, τριμμένο

2 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

 

Για το σερβίρισμα

Ψωμάκια για burger

Vegan μαγιονέζα

Ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Για τη πίκλα καρότο: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το καρότο, το ξύδι και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπολ με διαφανής μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
Για τα μπιφτέκια λαχανικών: Τοποθετούμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και τη γλυκοπατάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Έπειτα, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την κινόα, το παντζάρι, τον κόλιανδρο, το ξύσμα lime και το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε εκ νέου και ζυμώνουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα αλεύρι και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.
κ. Ψήνουμε για 7 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τοποθετούμε τα μπιφτέκια λαχανικών μέσα σε ψωμάκια για burgers, προσθέτουμε την πίκλα καρότο, vegan μαγιονέζα, ντομάτα και σερβίρουμε τα burger λαχανικών.
giorgostsoulis.com