Burger με παντζάρι και φέτα

Συστατικά

Για το μπιφτέκι παντζαριού

  • 400 γρ. παντζάρια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 αβγό

Για το ντιπ

  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • 1 κ.σ. δυόσμο

Για το σερβίρισμα

  • 4 ψωμάκια για burger
  • 1 ντομάτα
  • 1 μαρούλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το μπιφτέκι παντζαριού

  • Τοποθετούμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει.
  • Παράλληλα καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τα παντζάρια.
  • Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα παντζάρια και βράζουμε για 25-30 λεπτά.
  • Σουρώνουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  • Κόβουμε τα παντζάρια σε μικρά κομμάτια και στραγγίζουμε με μία πετσέτα να μην μείνει καθόλου υγρασία.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα παντζάρια και προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί.
  • Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και πλάθουμε σε 4 μπιφτέκια.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και  ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

 Για το ντίπ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε 2-3 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα (το φιστίκι Αιγίνης δεν θα λιώσει τελείως ώστε να γίνει κρέμα, θέλουμε να έχει μικρά κομματάκια).

Για το σερβίρισμα

  • Παίρνουμε ένα ψωμάκι και το κόβουμε στη μέση.
  • Αλείφουμε 1 κ.σ. από το ντιπ και από πάνω βάζουμε το μπιφτέκι από το παντζάρι.
  • Κόβουμε μία φέτα ντομάτας και μαρούλι, καπακώνουμε με το άλλο ψωμάκι και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com