Χαλκιόπουλο: Tο παραδοσιακό χωριό με τον 17 αιώνων πλάτανο (Video – Photos)

Αν έχετε ταξιδέψει στην ευρύτερη περιοχής της Αμφιλοχίας, τότε σίγουρα θα έχετε συναντήσει και ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής, το Χαλκιόπουλο. Εμείς ταξιδεύουμε σε αυτό τον παραδοσιακό οικισμό της Αιτωλοακαρνανίας, άγνωστο στους περισσότερους, και κάνουμε στάση στον 17 αιώνων πλάτανο…

  • Πρόκειται για ένα πανέμορφο, παραδοσιακό χωριό, χτισμένο κάτω από τα ψηλά βουνά, μέσα σε πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Η φύση πλούτισε απλόχερα το Χαλκιόπουλο, αφού εκεί συνυπάρχουν αρμονικά ο κάμπος, τα βουνά και τα οροπέδια.
Χωριό Χαλκιόπουλο

Ο επισκέπτης του χωριού μένει άφωνος μπροστά στην ομορφιά που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του. Ο Ίναχος (Μπζιάκος για τους ντόπιους), ρέει έχοντας καθόλη τη διαδρομή του αριστερά και δεξιά συστοιχίες από πανύψηλα πλατάνια. Τα νερά του αγκαλιάζουν τρυφερά το τοπίο χαρίζοντας απρόσμενες πινελιές σκούρου μπλε.

Σπίτια στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας

Η επιβλητική Καλάνα (υψόμετρο 1520μ.) στέκει αγέρωχα στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού και θαυμάζει τον απέραντο κατάφυτο κάμπο, που απλώνεται μπροστά της. Τα σπίτια του παραδοσιακού χωριού είναι πετρόχτιστα με στέγες με κεραμίδια και είναι χτισμένα ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα.

Τα αξιοθέατα του χωριού

Πολλά τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στο Χαλκιόπουλο. Αν όμως πρέπει να ξεκινήσετε από το πιο ενδιαφέρον, αυτό είναι το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη. Βρίσκεται στην πίσω πλευρά της Καλάνας προς το νομό Ευρυτανίας, 4 χιλιόμετρα βόρεια από το παλιό Χαλκιόπουλο σε μια δυσπρόσιτη και επικίνδυνη πλαγιά.

Άγιος Ανδρέας Ερημίτης Χαλκιόπουλο

Το τοπίο συνεπαίρνει ψυχή και καρδιά, αφού σε όλη τη διαδρομή σε περιστοιχίζουν  πανύψηλα έλατα. Η φαντασμαγορική θέα της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών που απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη τον αποζημιώνει για το ριψοκίνδυνο της επίσκεψής του (δείτε το βίντεο στη συνέχεια). Μέσα στο σπήλαιο βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου.

Ο ναός έχει μικρό πλάτος και ύψος 5 μ. στην είσοδο και μεγάλο βάθος περίπου 200μ. Σε απόσταση 12 μέτρων από την είσοδο υπάρχει κτιστή κόγχη που μαζί με το νεοσύστατο τέμπλο δημιουργούν το χώρο του ιερού. Στη κόγχη υπάρχει τοιχογραφημένη Πλατυτέρα και τέσσερις Ιεράρχες (Άγιος Βασίλειος, Χρυσόστομος, Αθανάσιος, Επιφάνειος Κύπρου). Πρόκειται για τοιχογραφία του 13ου αιώνα που διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Δείτε το βίντεο από τον Ερημίτη:

Στην ίδια πλευρά του βουνού στη βόρεια πλευρά της Κανάλας, βόρεια του οικισμού της κοινότητας Χαλκιοπούλων, σε υψόμετρο 1230 μ. περίπου βρίσκεται και η «Όμορφη Σπηλιά» . Όταν ο αείμνηστος καθηγητής σπηλαιολόγος Ι. Πετρόχειλος, που εξερεύνησε μαζί με την σύζυγό του τα περισσότερα σπήλαια στην Ελλάδα με τουριστικό ενδιαφέρον, βαφτίζει το σπήλαιο αυτό με το όνομα «Όμορφη σπηλιά», μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας πόσο μεγάλη εντύπωση μπορεί να του δημιούργησε η ομορφιά του. Η επισκεψιμότητά του είναι δύσκολη, λόγω του δύσβατου μονοπατιού και της μεγάλης απόστασης, που πρέπει κάποιος να διανύσει.

Πηγές κοντά στο Χαλκιόπουλο

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος

Στο Χαλκιόπουλο για 17 αιώνες ζει ένα από τα μεγαλύτερα πλατάνια της Ελλάδας, άγνωστο και απαρατήρητο μιας και ελάχιστοι το ξέρουν… Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από το Νέο Χαλκιόπουλο πηγαίνοντας προς το Μέγα Ρέμα, μετά τη συρμάτινη γέφυρα και ακολουθώντας την αριστερή κοίτη του ρέματος προς τα πάνω.

Πλάτανος 17 αιώνων στο Χαλκιόπουλο

Με περιφέρεια 17 μέτρα, διάμετρο πάνω από 5 μέτρα και ύψος που ξεπερνάει τα 25 μέτρα, χρειάζονται 8 άτομα για να τον αγκαλιάσουν! Δεν μπορεί παρά να δεσπόζει στο τοπίο, ριζωμένος σε αρχαίο σταυροδρόμι μονοπατιών και έχοντας δει… τα μάτια του πολλά στο πέρασμα των αιώνων!

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Χαλκιόπουλο

travelstyle.gr