Χαλβάς Φαρσάλων: Εύκολη συνταγή για την Σαρακοστή

Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Είναι επίσης ένα γλυκό χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα και γι’ αυτό το λόγο τον κερνάμε συνήθως κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ο χαλβάς, όμως, είναι και το ιδανικό γλυκό για τους χορτοφάγους. Μια συνταγή που ξεχωρίζει ιδιαίτερα στην χώρα μας είναι ο χαλβάς Φαρσάλων.

  • Αυτός ο χαλβάς φτιάχνεται στα Φάρσαλα και είναι πολύ φημισμένος παντού. Συνήθως, όμως, τον ακριβοπληρώνεις για να μπορέσεις να τον απολαύσεις. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τον τρόπο να φτιάξεις αυτή την εύκολη συνταγή ώστε να μη χρειαστεί να δώσεις ξανά τόσα χρήματα.

Υλικά:

  • 1/2 κούπα φρέσκο βούτυρο (ή λάδι για όσους νηστεύουν)
  • 1 κούπα νισεστέ
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 1/2 κούπα αμύγδαλα
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • κανέλα
  • ζάχαρη για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση συνταγής:

  1. Ψήνεις ελαφρώς τα αμύγδαλα.
  2. Αραιώνεις το νισεστέ μέσα στο νερό.
  3. Σε μέτρια φωτιά, μέσα σε ένα κατσαρολάκι, βάζεις τη ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας νερό και τον χυμό λεμονιού.
  4. Ανακατεύεις μέχρι η ζάχαρη να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Μετά, προσθέτεις το βούτυρο (ή το λάδι) και ανακατεύεις πολύ καλά.caramelised sugar
  5. Μείωσε τη θερμοκρασία και ρίξε σε μικρές ποσότητες το αραιωμένο νισεστέ. Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει πιο πηχτό, να αρχίσει να ξεκολλάει από τις άκρες της κατσαρόλας και να γίνει μια ημιδιάφανη μάζα.
    halvas farsalon
  6. Τέλος, ρίξε τα αμύγδαλα διάσπαρτα μέσα στο χαλβά και ανακάτεψε καλά.
  7. Άφησε τον χαλβά να κρυώσει και πασπάλισε με κανέλα και ζάχαρη.
  8. Βάλε το μείγμα στο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη στην επιφάνεια.

ediva.gr