Χάνι Μπανιά (Photos Video)

Το Χάνι Μπανιά είναι ένας μικρός οικισμός δίπλα στον Εύηνο ποταμό, σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από τη Ναύπακτο, χτισμένος σε χαράδρα με υπέροχη θέα τον Εύηνο (οι ντόπιοι τον ονομάζουν Φίδαρη) και το υπέροχο φυσικό τοπίο.

Από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της περιοχής είναι και η μεταλλική γέφυρα Μπανιά που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, σε ελάχιστη απόσταση από τον οικισμό. Με μήκος λίγο μικρότερο από τα 50 μ., και πλάτος ικανό για την διέλευση ενός αυτοκινήτου, είναι από τις πιο εντυπωσιακές του είδους της και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τη συγκοινωνία.

Οι παλαιότεροι κάτοικοι αναφέρουν πως στη θέση της υπήρχε παλαιά γέφυρα, την οποία ανατίναξαν την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να εμποδίσουν την προέλαση και τροφοδοσία των Γερμανών κατακτητών.

Η τοποθεσία είναι ιδανική για πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού αφού το ανάγλυφο του εδάφους και οι διάφορες εγκαταστάσεις προσφέρονται για αθλήματα όπως: rafting, kayak, mountain bike, rappel, αναρρίχηση, ιππασία, πεζοπορία, εναέριο πέρασμα (flying fox) και τοξοβολία, γεγονός που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει σημαντική ώθηση στην αύξηση των επισκεπτών.

Canoe Kayak – Rafting

Πολύ κοντά στη γέφυρα Μπανιά έχει δημιουργηθεί Διεθνές Προπονητικό Κέντρο Canoe – Kayak με διαμορφωμένη πίστα αγώνων διεθνών προδιαγραφών. Ακόμη για τους φίλους του Canoe Kayak και του Rafting χρησιμοποιείται η διαδρομή, από την γέφυρα του οικισμού Πόρος μέχρι την πίστα Canoe-Kayak, μιας σχετικά εύκολης διαδρομής (έχει βαθμολογηθεί με βαθμό δυσκολίας 2), που τερματίζει στην πίστα αγώνων.

Ο χρόνος κατάβασης στο ποτάμι εξαρτάται από τη στάθμη των υδάτων και την ροή τους. Η καλύτερη περίοδος για το Rafting είναι το Φθινόπωρο, ο Χειμώνας και η Άνοιξη. Η διαδρομή είναι ευχάριστη με την αδρεναλίνη να αυξομειώνεται ανάμεσα στα περάσματα του Εύηνου και τις αμέτρητες εκπλήξεις που αποκαλύπτει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Πηγή: http://hotelsline.com
Βίντεο: Αντρέας Καραθανάσης