Χαρ. Ζαχαρόπουλος στο Antenna-Star.gr: «Παίρνω ερεθίσματα από όλα όσα με περιβάλλουν»

Η «1η Έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών» άνοιξε τις πύλες της στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου, στις 27 Νοεμβρίου 2021. Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία καθώς για πρώτη φορά συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο 37 Αιτωλοακαρνάνες δημιουργοί, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο καλλιτεχνικό θησαυρό του τόπου μας.

Στο πλαίσιο της «Συνέντευξης της Δευτέρας» των ιστοσελίδων του «Agrinio365» Media Group (AgrinioTimes.gr και AntennaStar.gr) γνωρίζουμε έναν από τους «πρωτεργάτες» οργανωτές αυτής της προσπάθειας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της «1ης Έκθεσης Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών», τον ζωγράφο Χαράλαμπο Ζαχαρόπουλο.

  • Ο Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε  στο Αγρίνιο το 1959 όπου και κατοικεί και διατηρεί το εργαστήριο του. Έκανε ελεύθερες σπουδές σε εργαστήρια Ελλήνων Ζωγράφων και μελέτες σε Μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης. Έργα του διακοσμούν ιδιωτικές συλλογές και Γκαλερί έργων τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις Ζωγραφικής από το 1989 μέχρι σήμερα (Πινακοθήκη Πειραιώς, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, Πολιτιστικό Στέκι «Πικάσσο» Αμφιλοχίας, Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου κ.α.) και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις (Αγρίνιο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βιέννη κ.α.).

Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα

  • Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη ζωγραφική; Πότε συνειδητοποιήσατε για πρώτη φορά ότι θέλετε να ασχοληθείτε με αυτή;

Από μικρή ηλικία κατάλαβα ότι με έλκει η μαγεία της ζωγραφικής. Σαν παιδί, προσπαθούσα να αντιγράφω τα εικονογραφημένα περιοδικά της εποχής μου. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι η ζωγραφική έγινε πάθος. Έτσι, ξεκίνησα ελεύθερες σπουδές σε εργαστήρια διακεκριμένων ελλήνων ζωγράφων, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου στην τεχνική της ζωγραφικής και περνώντας από διαφορετικούς καλλιτέχνες με διαφορετικές τεχνοτροπίες. Επίσης, έκανα μελέτες σε μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης. Το 1989 έκανα την πρώτη μου ατομική έκθεση. Συνεχίζω την αναζήτησή μου στις τεχνικές της ζωγραφικής.

  • Ποια εσωτερική σας ανάγκη καλύπτει η ζωγραφική; Ένα έργο τέχνης είναι μια εξομολόγηση;

Η ζωγραφική είναι μια διαρκής αναζήτηση σε ένα σύμπαν που δεν τελειώνει ποτέ. Με εμπνέουν τα πάντα, παίρνω ερεθίσματα από όλα όσα με περιβάλλουν, έμψυχα και άψυχα. Και αποτυπώνω αυτό το συναίσθημα στον καμβά.

  • Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση ζωγράφου – κοινού;

Ο καθένας έχει τους δικούς του ξεχωριστούς ρόλους. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να δώσει ερεθίσματα και περιμένει την ανταπόκριση του κόσμου για τα έργα του. Έτσι δημιουργείται μια σχέση αλληλεπίδρασης, ένα γέμισμα ψυχής και μια ικανοποίηση και των δύο πλευρών.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για τις σύγχρονες τάσεις στην Ζωγραφική Τέχνη;

Η ελευθερία του ανθρώπου είναι πολύτιμο αγαθό. Ο κόσμος εξελίσσεται, και αυτό που εκφράζει το καλλιτέχνη το βγάζει στο έργο του. Είναι σεβαστό, εάν σου αρέσει το μελετάς, εάν όχι το προσπερνάς.

  • Τι θα πρέπει να ξέρει ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την Ζωγραφική;

Να έχει πάθος, αγάπη για τη ζωγραφική, και αυτοπεποίθηση, και να εξασκείται αρκετά. Ο συνδυασμός όλων αυτών έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας αξιόλογος καλλιτέχνης.

  • Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την «Έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών»;

Για να πραγματοποιηθεί μια ομαδική έκθεση χρειάζονται άνθρωποι με όραμα για τον πολιτισμό του τόπου. Οι βασικοί συντελεστές της προσπάθειας αυτής, είναι ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου, οι οποίοι «αγκάλιασαν» την σκέψη για μια ομαδική έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών -ζωγράφων, γλυπτών, κεραμιστών… Ήταν μια σκέψη που είχα στο μυαλό μου εδώ και χρόνια. Μια παρόμοια ομαδική έκθεση είχε πραγματοποιηθεί το 1992, με την παρουσία 24 Αιτωλοακαρνάνων ζωγράφων, στην οποία συμμετείχα.

Ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μου ανέθεσαν να συγκεντρώσω τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση.

  • Πώς υλοποιήθηκε λοιπόν η ιδέα;

Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους Αιτωλοακαρνάνες καλλιτέχνες. Ξεκίνησα μαζεύοντας υπογραφές για αυτή την διοργάνωση, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα -ο ένας έφερνε τον άλλον- συγκεντρωθήκαμε 30 εικαστικοί.

Ο πρώτος που υπέγραψε από τους καλλιτέχνες ήταν ο εικαστικός Αντώνης Ναστούλης. Δημιουργήσαμε μια τριμελής οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τον Αντώνη Ναστούλη, τον Δημήτρη Στούμπο και εμένα και κατόπιν συναντηθήκαμε με την Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρότασή μας.

Θεωρούσαμε ότι θα ήταν καλό η έκθεση να γίνει τον Δεκέμβριο και η κ. Παπαγεωργίου, μας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες, όπως και τελικά έγινε, και μας διασφάλισε την μεγάλη κεντρική αίθουσα στην παλαιά Δημοτική Αγορά από 27/11/21 έως 5/1/22, ενώ ο Δήμος Αγρινίου έθεσε την έκθεση υπό την αιγίδα του, καλύπτοντας τα έξοδά της.

Στη συνέχεια οι εικαστικοί Αδερφοί Κρέτση πρότειναν στον Διεθνώς καταξιωμένο  Αιτωλοακαρνάνα καλλιτέχνη, τέως Πρύτανη και τωρινό καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Παναγιώτη Χαραλάμπους να μας τιμήσει με την παρουσία του και το έργο του, ο οποίος ανταποκρίθηκε. Βλέποντας τη μεγάλη συμμετοχή, και άλλοι καλλιτέχνες του τόπου μας ανταποκριθήκαν στο κάλεσμά μας και έτσι φθάσαμε στους 37. Λόγω χώρου, δεν μπορούσαμε να δεχτούμε περισσότερους καλλιτέχνες.

Τα Εγκαίνια έγιναν στις 27 Νοεμβρίου με μεγάλη επιτυχία. Μας τίμησε η παρουσία και η ομιλία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου, του Περιφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και του Καθηγητή Παναγιώτη Χαραλάμπους. Ο Δήμαρχος Αγρινίου δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή του σε αυτή την προσπάθεια και ευχήθηκε η Έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών να γίνει θεσμός για την πόλη μας.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι εικαστικοί  Αντώνης Ναστούλης και Θανάσης Κρέτσης. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Βαρεμένος.

Καθημερινά υπάρχει μεγάλη προσέλευση του κόσμου και ξεναγούνται πολλοί επισκέπτες από την οργανωτική επιτροπή και τους συναδέλφους εικαστικούς, ενώ την έκθεση επισκέπτονται και πολλά σχολεία.

Ως εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Αγρινίου  και ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Παπαναστασίου και την αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Παπαγεωργίου.

  • Ποιοι καλλιτέχνες – εικαστικοί από την Αιτωλοακαρνανία συμμετέχουν στην Έκθεση;

Οι  συμμετέχοντες στην  1η Έκθεση Αιτωλακαρνανων Εικαστικών 2021 είναι οι:

Αλεξόπουλος Χρήστος, Βάρσος Γιάννης, Βαλαώρας Θανάσης, Βελέντζα Βασιλική, Γιακουμάτου Στέλλα, Ζαχαρόπουλος Χαράλαμπος, Καραγεώργου Αικατερίνη, Κατσαρού Σοφία, Κατσαντώνης Λάμπρος, Κοττά Μαρία, Κρέτσης Δημήτρης, Κρέτσης Μπάμπης, Κρέτσης Θανάσης, Κωνσταντή Βάγια, Λάϊος Θεόδωρος, Μακροζαχόπουλος Χρήστος, Μπάθας Αθανάσιος , Μπλαχούρα Χριστίνα, Ναστούλης Αντώνης, Νταρίλα Βικτώρια, Παπανίκος Χρήστος, Πασχέντη Ειρήνη, Πίνας Χάρης, Πρέζας Παναγιώτης, Ραμμόπουλος Βασίλης, Ρόμπολας Βαγγέλης, Ράπτης Τριαντάφυλλος, Σελιμάς Βασίλης, Στάϊκος Χριστόφορος, Στούμπος Δημήτρης, Στρατουλης Αλέξανδρος, Σωτηροπούλου Χριστίνα, Τσαμποκα Τίνα, Τσωρης Απόστολος, Φαρμάκης Λάμπρος, Χαραλάμπους Πάνος, Χατζηδελιος Αριστοτέλης.

  • Πώς κρίνετε γενικότερα την Πολιτιστική – Καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας και ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προοπτικές εξέλιξης στην πόλη μας;

Ο τόπος μας ήταν και είναι μια πηγή από την οποία «αναβλύζουν» πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες. Από αυτούς, αρκετοί έχουν διαπρέψει και συνεχίζουν να διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές, στιχουργοί, συγγραφείς…)

Δεν υπάρχει έλλειψη καλλιτεχνικού Δυναμικού και ο Δήμος είναι συμπαραστάτης στο έργο μας.

Όσο για τις προοπτικές, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές που υπάρχουν. Ελπίζω να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι – δομές Πολιτισμού, όπως τα κτίρια Παπαπέτρου και Παπαστράτου. Μέσα από τον Πολιτισμό δημιουργούνται υγιείς κοινωνίες.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Εύχομαι να είμαι υγιής, να μπορώ να δημιουργώ και να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε νεότερους.


«Agrinio365» Media Group (AgrinioTimes.gr και AntennaStar.gr)

Συνέντευξη: Νάντια Μπούτα