Πολύ συχνά ακούμε τους γύρω μας να μιλάνε για το θυρεοειδή, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει αν αυτός απορρυθμιστεί και τον περίεργο όρο Χασιμότο! Τι ακριβώς όμως είναι το χασιμότο, από ποια συμπτώματα θα πρέπει να υποψιαστούμε ότι κάτι δεν πάει καλά και πώς μπορεί η διατροφή να μας βοηθήσει;
Χασιμότο: Τι είναι;
Η νόσος Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, όπου το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα. Το αποτέλεσμα είναι ο θυρεοειδής σταδιακά να καταστρέφεται και να μην μπορεί να παράγει σωστά τις ορμόνες του. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό (1). Εντυπωσιακή είναι η παρατήρηση ότι εννιά στις δέκα περιπτώσεις το Hashimoto εμφανίζεται στις γυναίκες!
Χασιμότο: Συμπτώματα
Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ελέγχουν πολλές λειτουργίες του σώματος και τον τρόπο που κατανέμεται η ενέργεια, όταν αυτός υπολειτουργεί, μειώνονται αντίστοιχα και πολλές λειτουργίες στον οργανισμό μας.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην περίπτωση του χασιμότο. Έτσι, ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός, οι ρυθμοί μας πέφτουν και συχνά παρατηρούνται συμπτώματα (2) όπως:
- Κόπωση και αδυναμία
- Υπνηλία
- Αύξηση βάρους
- Ευαισθησία στο κρύο
- Ξηρό δέρμα και μαλλιά, τριχόπτωση
- Μελαγχολία και κατάθλιψη
- Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες
- Ακανόνιστη ή εκτεταμένη εμμηνορρυσία
- Προβλήματα μνήμης
- Μειωμένοι καρδιακοί παλμοί
- Δυσκοιλιότητα
- Πρήξιμο στο λαιμό, τη γλώσσα ή και το πρόσωπο
- Εύθραυστα νύχια
Χασιμότο και Διατροφή
Αν και ο γιατρός σας σίγουρα θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με το στάδιο του νοσήματος και τις εξετάσεις που θα κάνετε, η διατροφή μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο στη βελτίωση της κατάστασης.
Μια ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος και η μείωση του stress στην καθημερινότητά σας θα δώσουν μια ανάσα στο ανοσοποιητικό σας και θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να βρει τους ρυθμούς του. Σχετικά με τη διατροφή μας και τα συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν κάποια που μπορεί να μας βοηθήσουν και άλλα που καλό θα ήταν να αποφύγουμε.
Χασιμότο και Ιώδιο
Το ιώδιο είναι από τα πρώτα στοιχεία που έρχεται στο μυαλό μας όταν αναφερόμαστε στον θυρεοειδή. Σχετίζεται με τη φυσιολογική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, όμως τι συμβαίνει στην περίπτωση του χασιμότο;
Άτομα με τη νόσο χασιμότο μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία στο ιώδιο και τροφές που το περιέχουν. Για το λόγο αυτό καλό είναι να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να τον ενημερώσουν αν λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα ιωδίου ή αν έχουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε αυτό, όπως φύκη, διότι είναι πολύ πιθανό αυτά να χειροτερεύουν την κατάσταση και να πρέπει να τα αποφευχθούν.
Χασιμότο και Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα ακόμα πολύτιμο ιχνοστοιχείο για το σώμα μας. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση σεληνίου εντοπίζεται μάλιστα στο θυρεοειδή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τη θετική επίδραση της λήψης σεληνίου στην θεραπεία του χασιμότο. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με τη συγκεκριμένη νόσο που λαμβάνουν συμπλήρωμα με σελήνιο είχαν μείωση των αντισωμάτων εκείνων που επιτίθονταν στον θυρεοειδή!(3)
Το σελήνιο θα το βρούμε επίσης και σε πολλές τροφές όπως τα ψάρια και τα πουλερικά, τα κρέατα (χοιρινό και μοσχαρίσιο), οι ξηροί καρποί (κυρίως τα Brazil nuts), τα αυγά, οι ηλιόσποροι, το καστανό ρύζι, οι φακές, τα φασόλια κ.ά. Φροντίστε λοιπόν να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Βιταμίνη D και Χασιμότο
Πολύ συχνά όσοι έχουν διαγνωστεί με νόσο χασιμότο, έχουν επίσης χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Για το λόγο αυτό καλό είναι να ελέγχονται τα επίπεδα της D, ώστε να εντοπιστεί τυχόν ανεπάρκεια. Επαρκής ποσότητα σε βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί με την έκθεσή μας στον ήλιο για 10-15 λεπτά την ημέρα.
Επιπλέον, μπορείτε να την βρείτε σε ψάρια όπως ο σολωμός, ο ξιφίας, οι σαρδέλες, ο τόνος αλλά και σε ενισχυμένα σε αυτήν τρόφιμα του εμπορίου π.χ. χυμοί και γάλα. Ακόμη, σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας, ο γιατρός σας θα σας συστήσει το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D.
Χασιμότο και Ψευδάργυρος
Ένα ακόμα στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο για το θυρεοειδή μας και την παραγωγή των ορμονών του είναι ο ψευδάργυρος. Μάλιστα σε έρευνα του 2009 σε ασθενείς με όζους, η λήψη συμπληρώματος με ψευδάργυρο φάνηκε να βελτιώνει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (4). Τον ψευδάργυρο θα τον βρείτε επίσης σε μύδια, στρείδια και λοιπά οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο κ.ά.
Θα πρέπει να θυμάστε ότι ο ψευδάργυρος θα πρέπει να βρίσκεται σε σωστή αναλογία με τον χαλκό, γι’ αυτό και καλό είναι να προσέξετε τη δοσολογία στα δυο αυτά στοιχεία, αν λάβετε κάποιο συμπλήρωμα για μεγάλη διάρκεια.
Φροντίστε λοιπόν να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον θυρεοειδή σας να λειτουργήσει καλύτερα. Συμβουλευτείτε τον ειδικό που σας παρακολουθεί για το ποια τρόφιμα πρέπει να αυξήσετε στη διατροφή σας και ποια να αποφύγετε, παράλληλα με την αγωγή που θα σας προτείνει.
vita4you.gr
Σχετικά Άρθρα
«Η Παραλία»: Ο Δημητρός εξαφανίζεται προκαλώντας πανικό στο χωριό – Περιλήψεις επεισοδίων (25 έως 28/11)
«Η Μάγισσα – Φλεγόμενη Καρδιά»: Η Πανδώρα πολιορκεί και πάλι τον Σίλβιο…
«Διάφανη Αγάπη»: Ο Στέφανος (από τον άλλον κόσμο) σώζει την Άννα