Χριστίνα Σταρακά: «Ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στα μέτωπα των πυρκαγιών και της ακρίβειας» (Video)

Η ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στα μέτωπα των καταστροφικών πυρκαγιών και της ακρίβειας, καθώς και το τι πρέπει να γίνει, ήταν τα δύο θέματα πάνω στα οποία τοποθετήθηκε η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, «Καλοκαίρι Μαζί». 

  • Μεταξύ άλλων, η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε τα εξής:

«Για τις πυρκαγιές

  1. Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε, Κλιματική Κρίση έχουμε, Πολιτική Προστασία ΔΕΝ έχουμε. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει πρόληψη. Δεν υποεκτιμώ τη λειτουργία του 112 για τις ανθρώπινες ζωές, αλλά δεν είναι δυνατό να περιμένουμε πότε η φωτιά θα φτάσει στη θάλασσα για να σταματήσει. 
  2. Πριν ένα χρόνο, ο κύριος Μητσοτάκης πανηγύριζε επειδή το 2022 είχαμε πολύ λιγότερα καμένα στρέμματα σε σχέση με το 2021. Θυμάστε τι έλεγε: «Πήραμε τα μαθήματά μας από την Εύβοια και κάναμε αυτά που έπρεπε. Τίποτα δεν έμαθαν. Τίποτα δεν έκαναν. Τι θα πουν φέτος που μόνο τον Ιούλιο είχαμε πάνω από 500.000 καμένα στρέμματα, εκτάσεις τριπλάσιες από τον ίδιο μήνα του 2022 και τετραπλάσιες από την ίδια περίοδο του 2021;
  3. Η πολιτική προστασία θέλει πάνω και πρώτα από όλα πρόληψη και συντονισμό. Θέλει δυνατούς Δήμους και Περιφέρειες, με όλα τα μέσα στη διάθεση τους, ξεκάθαρες αρμοδιότητες και συντονισμό, όχι δήθεν επιτελικό κράτος που κρατάει τα πάντα πάνω του.

Για την ακρίβεια

  1. Κρατήστε το εξής: τον Ιούλιο, για ακόμα ένα μήνα, οι τιμές σε όλα τα είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, εκεί δηλαδή που τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, δεν σταμάτησαν να ανεβαίνουν. Τρόφιμα; 12,3% πάνω, Στέγαση; 11,8% πάνω, Υπηρεσίες υγείας; 7,8% πάνω, Είδη νοικοκυριού; 6,4%. Ειρωνεία: όλα αυτά τον μήνα που η κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας»… 
  2. Τι πρέπει να γίνει; Αυτά που λέμε χρόνια τώρα στην κυβέρνηση και δεν ακούει τίποτα. Ή θα υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση, ή θα γίνονται μόνο πασαλείμματα. Τι σημαίνει ολοκληρωμένη προσέγγιση;  

α) Πρώτον, άμεσες παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση – αξιοποιώντας τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους – και 120 δόσεις για χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία, καθώς και «κούρεμα» της τάξης του 30% για όλους όσοι είναι συνεπείς.

β) Δεύτερον, ολοκληρωτικός πόλεμος στην ακρίβεια. Αυτό που δεν έκανε, 4 χρόνια τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πολλές φορές στο παρελθόν. Με πλήρη ενεργοποίηση, από την πρώτη στιγμή, όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέναντι στην αθέμιτη κερδοσκοπία. Γιατί κανένα pass δεν σκοτώνει την αισχροκέρδεια, μόνο οι έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να τη τιθασεύσουν.

γ) Και τρίτον, ολοκληρωμένη Πολιτική για το Δημογραφικό. Βασικά βήματα είναι…

– Να βοηθήσουμε τους νέους και τις νέες να πατήσουν στα δικά τους πόδια, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψή τους με πλήρη απασχόληση,

– Να εγγυηθούμε σε κάθε οικογένεια ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών,

– Να ανακουφίσουμε οικονομικά, αποφασιστικά, τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό με πραγματική δωρεάν και ποιοτική δημόσια παιδεία σε όλα τα επίπεδα, με δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις οικογένειες με παιδιά, και φυσικά, βοηθώντας τις νέες οικογένειες να βρουν αξιοπρεπές σπίτι, με χαμηλό ενοίκιο, για να στεγάσουν τα όνειρά τους. Δημιουργώντας δεξαμενή 150.000, νέων και επισκευασμένων κατοικιών, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους».