Χριστουγεννιάτικο κέικ

Υλικά

Μερίδες: 12

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για το χριστουγεννιάτικο κέικ, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  2. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ή με το σύρμα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά.
  3. Σε αυτό το σημείο το μείγμα για το χριστουγεννιάτικο κέικ δείχνει σαν να έχει «κόψει», αλλά μην ανησυχείτε συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά ένα – ένα.
  4. Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε καλά τα υλικά θα πρέπει να έχουμε μια πυκνή ζύμη. Ρίχνουμε τα ξερά φρούτα.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα τσέρκι (σε αυτή την περίπτωση βάζουμε μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου για να ακουμπήσουμε επάνω το τσέρκι) ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα για το χριστουγεννιάτικο κέικ.
  6. Αφήνουμε στην άκρη το χριστουγεννιάτικο κέικ, μέχρι να ετοιμάσουμε την επικάλυψη.

Επικάλυψη

  1. Για την επικάλυψη του χριστουγεννιάτικου κέικ, σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε ελαφρώς με τον αυγοδάρτη.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα χοντροσπασμένα αμύγδαλα και την αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε έναν πολτό.
  3. Προσθέτουμε τον πολτό επάνω από το μείγμα του χριστουγεννιάτικου κέικ μέσα στη φόρμα και ψήνουμε στους 170° C για 50 λεπτά.
  4. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160° C και ψήνουμε γι’ άλλα 10 λεπτά.
  5. Αν η επιφάνεια του χριστουγεννιάτικου κέικ έχει σκουρύνει αρκετά, και για να μην καεί, μπορούμε να την καλύψουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
  6. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη μέση του χριστουγεννιάτικου κέικ. Η λάμα θα πρέπει να είναι στεγνή, διαφορετικά, το ψήνουμε λίγο ακόμη.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε το χριστουγεννιάτικο κέικ.

gastronomos.gr