Μία πολυμελής εγκληματική οργάνωση είναι η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Αγώνας δρόμου για τις ποινές.
- Την μάχη των ελαφρυντικών δίνουν από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου και μετά οι καταδικασθέντες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Οι δικηγόροι τους ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων από το δικαστήριο.
Η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο και σημείωσε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.
Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η δίκη συνεχίζεται με τη συνέχιση των αγορεύσεων των συνηγόρων επί των ελαφρυντικών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αγορεύσεις για τα ελαφρυντικά που θα ζητήσουν οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χ.Α.
Αφετηρία για συγκροτημένη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η επίθεση στον χώρο Αντίπνοια το 2008
Οργανωμένη και συστηματική δράση εγκληματικής οργάνωσης από το 2008, με την επίθεση στον χώρο Αντίπνοια, δέχεται το δικαστήριο με την απόφαση του επί της ενοχής. Σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση δύο από τους ήδη καταδικασθέντες αμετάκλητα για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο.
Αντίστοιχα, ως δράση της οργάνωσης δέχεται επίσης τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, την επίθεση στον χώρο Συνεργείο, αλλά και παλαιότερη επίθεση στην Κρήτη σε βάρος Πακιστανών εργατών. Και αυτό γιατί κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη της οργάνωσης οι δύο καταδικασθέντες ήδη σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας, δράστες της δολοφονίας του Λουκμάν, ένας από την υπόθεση του χώρου Συνεργείο καθώς και ο πυρηνάρχης της τοπικής της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα.
Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη όσον αφορά στην επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, το εν λόγω αδίκημα παραγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021.
Την ίδια ώρα, η αστυνομία έχει ήδη σχεδιασμό για να οδηγήσει στην φυλακή όσους αποφασίσει το δικαστήριο. Οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, η ΕΛ.ΑΣ. θα προσαγάγει, θα σημάνει και στην συνέχεια θα οδηγήσει στην φυλακή τους κατηγορουμένους.
Το χρονικό της ιστορικής απόφασης
Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Το Δικαστήριο έκρινε ενόχους για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Γιάννη Λαγό, τον Χρήστο Παππά, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιώργο Γερμενή, τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, τον Ηλία Παναγιώταρο. Πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.
Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Η ανάγνωση της απόφασης άρχισε από την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα. Παρόντες οι 7 από τους 18 της υπόθεσης. Ο Γιώργος Ρουπακιας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία
Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορουμένους. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσορβά, Νικόλαο Τσορβά και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη.
Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας κι ο Σταύρος Σαντοριναίος.
Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).
Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζιδάκης. Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.
Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη.
Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην Βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.
Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λουκμάν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» , ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» και ο πυρηνάρχης της Χ.Α. στην Ιεράπετρα που έχει καταδικαστεί για επίθεση σε πακιστανούς εργάτες.
Μάγδα Φύσσα: Η μάνα του Παύλου και μάνα όλων μας – «Γιε μου τα κατάφερες»
Η κα Μάγδα Φύσσα η μητρική μορφή που μάθαμε με τον πιο άσχημο τρόπο εδώ και 5,5 χρόνια βρισκόταν καθημερινά στην δίκη για την δολοφονία του γιου της Παύλου που έπεσε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013.
Και περίμενε καρτερικά την δικαίωση η οποία τελικά ήρθε. Με την ανακοίνωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η Μάγδα Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου… τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.
Η μεγαλειώδης συγκέντρωση και οι προβοκάτσιες
Από νωρίς το πρωί χιλιάδες κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο προκειμένου να συμπαρασταθεί τόσο στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και να φωνάξει ότι «Δεν είναι αθώοι». Και ο κόσμος αυτό εισακούστηκε και παρά τους λίγους που προκάλεσαν επεισόδια την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση, ήταν συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο κόσμος στο άκουσμα της καταδίκης.
newsit.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ζημιές σε κτίρια και Super Market
Αγρίνιο: Ισχυρή σεισμική δόνηση
Χιόνισε στο Παναιτωλικό Όρος