Χυλοπίτες με χταπόδι

Συστατικά

TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

1 1/2 κιλό χταπόδι
120 ml ελαιόλαδο
30 ml ούζο
κρεμμύδι
πιπεριά κόκκινη
πιπεριά πράσινη
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
φύλλο δάφνης
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
αλάτι
πιπέρι
1/2 κ.γ. μπούκοβο
500 γρ. ντομάτες
50 ml ξίδι βαλσάμικο
100-150 γρ. νερό
500 γρ. χυλοπίτες
1 κ.γ. βασιλικό, φρέσκο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για το χταπόδι
Βάζουμε το χταπόδι σε ένα σουρωτήρι με μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα, και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα να το αποψύξουμε.
Βάζουμε μια κατσαρόλα και ένα τηγάνι στη φωτιά.
Αφαιρούμε το κεφάλι και το στόμα του χταποδιού. Κρατάμε την κουκούλα και το κόβουμε όλο σε χοντρά κομμάτια.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε το χταπόδι μέσα στο τηγάνι.
Ρίχνουμε το ούζο στο τηγάνι με το χταπόδι. Με το που εξατμιστεί αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και στη συνέχεια τα λαχανικά. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη, φρέσκο θυμάρι, τη δάφνη, 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε τα λαχανικά και προσθέτουμε ελαιόλαδο αν το χρειαστούν.
Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες που έχουμε κόψει σε ακανόνιστα κομμάτια, 2-3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό και 100 -150 γρ. νερό.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα, καπακώνουμε, και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Για τις χυλοπίτες
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Σουρώνουμε τις χυλοπίτες και τις σοτάρουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να μην κολλήσουν, και ανακατεύουμε.
Με το που πάρουν χρώμα οι χυλοπίτες, προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό και ξύσμα από 1 λεμόνι.
akispetretzikis.com