Δ.Ε.Η.: Να γίνει μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών στις λιγνιτικές περιοχές

Η Δ.Ε.Η. μέσω του προέδρου και διευθύνων συμβούλου της, Γιώργου Στάσση, προτείνει την μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών στις λιγνιτικές περιοχές.

  • Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», τονίζει πως «σήμερα είναι πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Κάνοντας ειδική μνεία στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ο κ. Στάσσης διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW. «Το σχέδιο μας είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1.000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους να επενδύσουν, εφόσον το επιθυμούν, μαζί με την ΔΕΗ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες αποδόσεις γιατί τις εν λόγω επενδύσεις, κυμαίνονται στο 8% έως 10%.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων σε περιοχές, όπου αναμένεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι «δεν μπορεί κάποιοι κάτοικοι νησιών, οι οποίοι τόσα χρόνια απολαμβάνουν τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν στη Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαίδα με κόστος στο περιβάλλον και στις ζωές των ανθρώπων, σήμερα που ο λιγνίτης είναι πανάκριβος και καταργείται, να μην δέχονται να εγκατασταθούν στο νησί ανεμογεννήτριες για να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν».

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν πρόκειται να γίνουν υπερβολές, όσον αφορά την έκταση των μονάδων ΑΠΕ. «Άλλο όμως, υπερβολή και άλλο να μηδενίσουμε τις ανεμογεννήτριες σε ένα νησί, επειδή αντιδρούν οι κάτοικοι».

ieidiseis.gr