Δεκάδες χιλιάδες παιδιά για 1η φορά εκτός Κ.Δ.Α.Π.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. των Δήμων, με εξ.επείγουσα Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, επισημαίνει την «πρωτοφανή, επικίνδυνη και καταστροφική εξέλιξη που προκάλεσε ο σχεδιασμός των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την χρηματοδότηση των δημοτικών Κ.Δ.Α.Π. πανελλαδικά».

Από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», το σύνολο των εργαζομένων στα δημοτικά Κ.Δ.Α.Π. έχουν δεχτεί χιλιάδες ενημερώσεις από μητέρες, οι οποίες ενώ πληρούσαν στο έπακρο τα κριτήρια που θέτει η σχετική Πρόσκληση, ενώ έλαβαν αρκετά υψηλή μοριοδότηση, ενώ είναι τρίτεκνες, πολύτεκνες, άνεργες, με χαμηλά εισοδήματα κλπ, ενώ κάθε χρόνο μέχρι σήμερα λάμβαναν κανονικά voucher για τη δωρεάν συμμετοχή των παιδιών τους στα Κ.Δ.Α.Π., φέτος δεν έλαβαν voucher και τα παιδιά τους μετά από χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής και παιδαγωγικής απασχόλησης θα μείνουν εκτός δομών Κ.Δ.Α.Π.

Σύμφωνα με έρευνα πανελλαδικής εμβέλειας που διεξήγαγε ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ υπάρχουν Δήμοι, στους οποίους αποκλείστηκε από το Πρόγραμμα έως και το 50 % των παιδιών που εγγράφονταν κάθε χρόνο στα Κ.Δ.Α.Π.

(ενδεικτικά: Δ.Πρέβεζας, Δ.Ακτίου-Βόνιτσας, Δ.Αλεξάνδρειας, Δ.Ξυλοκάστρου, Δ.Ναυπακτίας, Δ.Χίου, Δ.Τροιζηνίας-Μεθάνων, Δ.Ερυμάνθου, Δ.Αριστοτέλη, Δ.Άργους-Μυκηνών, Δ.Πέλλας, Δ,Ζηρού, Δ.Ζωγράφου, Δ.Καρδίτσας, Δ.Νέας Ζίχνης Σερρών κ.α.),

ενώ υπάρχουν και πολλές αναφορές για Δήμους που αποκλείστηκαν ακόμα και τα 2/3 (!) των παιδιών

(ενδεικτικά: Δ.Φαρσάλων, Δ.Σκύδρας, Δ.Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δ.Κασσάνδρας, Δ.Πολύγυρου, Δ.Σερρών, Δ.Σαμμοθράκης, Δ.Αλμυρού, Δ.Ζίτσας, Δ.Ηγουμενίτσας, Δ.Φλώρινας, Δ.Ορεστιάδας, Δ.Αλεξανδρούπολης, Δ.Λαγκαδά, Δ.Λαρίσης, Δ.Αρταίων κ.α.).

Παιδιά που “έχουν μεγαλώσει” μέσα στις Δομές, παιδιά που γράφονταν κάθε χρόνο από τότε που πήγαιναν νηπιαγωγείο, παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για την συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται.  Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που λάμβαναν κάθε χρόνο voucher και φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα μείνουν σπίτι τους.

«Θα περίμενε κανείς, από μία Κυβέρνηση που προσεγγίζει τα θέματα παιδικής προστασίας με τόση ευαισθησία και από έναν Πρωθυπουργό που έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεσμεύεται ότι “δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών παιδικής μέριμνας (παιδικών, ΚΔΑΠ κλπ)”, πως δεν θα προέβαινε ποτέ σε έναν τόσο προσεκτικά στοχευμένο, όπως αποδείχτηκε, σχεδιασμό ο οποίος θα είχε στο επίκεντρό του την συρρίκνωση και – ενδεχομένως – τον εν τέλει αφανισμό των Κ.Δ.Α.Π.», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Πέρα από τον πρωτοφανή αυτόν άδικο αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών, σημειώνουν μία ακόμα διάσταση. Τα Κ.Δ.Α.Π. που η πληρότητά τους σε παιδιά κατόχους voucher θα κυμανθεί από 25% μέχρι 50%-60%, θα αντιμετωπίσουν από τον Σεπτέμβρη τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης. Με μειωμένα τα έσοδα των Κ.Δ.Α.Π. από 40% έως και 75%, και με δεδομένη την ήδη πολύ κακή ταμειακή κατάσταση των Δήμων λόγω της πανδημίας, είναι – σύμφωνα πάντα με τους εργαζομένους – με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η πλειοψηφία των Δήμων είτε θα βάλει οριστικό “λουκέτο” στα Κ.Δ.Α.Π., απολύοντας το σύνολο του προσωπικού, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα τα υπολειτουργούν απολύοντας περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους πανελλαδικά.  Μία έκρηξη της ανεργίας στον κλάδο, με χιλιάδες νέους ανέργους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν από τα Κ.Δ.Α.Π. μετά από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα Κ.Δ.Α.Π. όλης της Xώρας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκόπιμη και προσχεδιασμένη από καιρό πρόθεση της Κυβέρνησης, που υλοποιήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην ουσία για να κλείσουν τα Κ.Δ.Α.Π., αγνοώντας τις προτάσεις και τις υποδείξεις της Κ.Ε.Δ.Ε., των Π.Ε.Δ. όλης της Xώρας Ελλάδας και δεκάδων Αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων που ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Μία ξεκάθαρη κυβερνητική πρόθεση που οδηγεί συνειδητά στην ανεργία και εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδες εργαζόμενους στις δομές και 65.000 παιδιά αποκλεισμένα, λόγω μιας φιλευλεύθερης πολιτικής προσέγγισης που προσεγγίζει την λειτουργία των Δομών αυτών με όρους “αυτορρύθμισης από τους κανόνες της αγοράς” και όχι ως μια παιδαγωγική, ελεύθερη δημιουργική απασχόληση που ουσιαστικά και έμπρακτα στηρίζει την Ελληνική οικογένεια σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας », καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και ζητούν από τον Κ.Μητσοτάκη να «κρατήσει το λόγο του» και να μεριμνήσει ώστε  να εξευρεθούν άμεσα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι αναγκαίοι πόροι ώστε να χορηγηθούν voucher σε όλες τις μητέρες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, που έλαβαν υψηλή μοριοδότηση και τελικά μετά από τόσα χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής τους, απορρίφθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Πρόγραμμα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την Επιστολή ΕΔΩ