Δεκάδες κενές θέσεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 28 είναι τα κενά σε θέσεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ένα πρόβλημα που έχει σημειωθεί για δύο λόγους, το «κύμα φυγής» των Γιατρών όσο και οι συνταξιοδοτήσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας «Συνείδηση»

  • Πιο αναλυτικά:

Την ενίσχυση του τομέα της Υγεία με 10.000 προσλήψεις, σε ορίζοντα τετραετίας, «υποσχέθηκε» και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρώτη του ομιλία ως Πρωθυπουργός στην έναρξη της συζήτησης στην Βουλή, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τόσο από το Α.Σ.Ε.Π., όσο και από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ανακοίνωση για την έκδοση κάποιας συγκεκριμένης προκήρυξης. Και το ειδικότερο πρόβλημα με τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καλυφθεί τα κενά που προέκυψαν από συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπου από τις 26 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, οι εννέα προκύπτουν από συνταξιοδοτήσεις ως επί το πλείστον του 2021. Ενώ «πληγή» συνολικότερα για το Ε.Σ.Υ. παραμένουν οι παραιτήσεις και στο Νοσοκομείο Αγρινίου εννέα από τα 26 οργανικά κενά της Ιατρικής Υπηρεσίας προκύπτουν από το «κύμα φυγής» γιατρών από το Δημόσιο. Η πλειονότητα δηλαδή των κενών που υπάρχει προέρχεται από αυτές τις δύο «πηγές».

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση και ιεράρχηση των κενών του Νοσοκομείου Αγρινίου τα περισσότερα και τα σημαντικότερα κενά καταγράφονται στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου, τέσσερα στον αριθμό, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τρία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και από δύο κενά σε Mαιευτική, Oρθοπεδική και Aιμοδοσία.

Πρόσφατα πάντως από το Νοσοκομείο Αγρινίου προκηρύχθηκαν δύο άλλα σημαντικά κενά, που αφορούν τις θέσεις του Διευθυντή της Μαιευτικής – Γυναικολογικής και της Παθολογικής Κλινικής, τα οποία και αναμένεται να πληρωθούν πριν από το τέλος της χρονιάς.

Πάντως για τις ενώσεις των υγειονομικών και πανελλαδικά, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, η κυβερνητική δέσμευση για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία και μάλιστα σε βάθος τετραετίας δεν επαρκεί για να καλυφθούν τα κενά του συστήματος, όταν δεν έχουν ακόμη καλυφθεί όλες οι θέσεις που προέκυψαν λόγω συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών. Επισημαίνουν μάλιστα ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο αριθμός των 10.000 προσλήψεων θα έρθει να προστεθεί συνολικά στο Ε.Σ.Υ. ή αν πρόκειται για τον καθιερωμένο προγραμματισμό που, ούτως ή άλλως, καλύπτει τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση η αμεσότερη ανάγκη είναι η στελέχωση του Ε.Κ.Α.Β. και γι’ αυτό σήμερα αναμένεται να ανέβει στην πλατφόρμα της 1ης ΥΠΕ, προκήρυξη για την πρόσληψη 250 ατόμων για πληρώματα Ε.Κ.Α.Β. στην Αττική.

Αναλυτικά τα οργανικά κενά κατά σειρά ιεράρχησης στην Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Αγρινίου:

1. Γενικής Χειρουργικής

2. Μαιευτικής-Γυναικολογίας

3. Γενικής Χειρουργικής

4. Παθολογίας

5. Αναισθησιολογίας

6. Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας ή Χειρουργικής ή Αναισθησιολογίας για τη Μ.Ε.Θ. με εξειδίκευση στην εντατικολογία

7. Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Χειρουργικής ή Γενικής Ιατρικής για τα Τ.Ε.Π.

8. Παθολογίας ή Καρδιολογίας για τα Τ.Ε.Π.

9. Παθολογίας ή Χειρουργικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη Μ.Ε.Θ. ή Γενικής Ιατρικής με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, νοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση –διοίκηση- συντονισμό του έργου της εφημερίας για το Τ.Ε.Π.

10. Γενικής Χειρουργικής

11. Γενικής Χειρουργικής

12. Ουρολογίας

13. Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας

14. Ωτορινολαρυγγολογίας

15. Οφθαλμολογίας

16. Ωτορινολαρυγγολογίας

17. Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας ή Παθολογίας για την Αιμοδοσία

18. Παθολογοανατομίας

19. Ορθοπεδικής

20. Ορθοπεδικής

21. Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

22. Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Αναισθησιολογίας ή Πνευμονολογίας ή Χειρουργικής για τη ΜΕΘ

23. Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας ή Παθολογίας για την Αιμοδοσία

24. Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Αναισθησιολογίας ή Πνευμονολογίας ή Χειρουργικής για τη ΜΕΘ

25. Μαιευτικής-Γυναικολογίας

26. Ψυχιατρικής για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Εφημερίδα «Συνείδηση» – Δημήτρης Παπαδάκης – sinidisi.gr