Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας Ποίησης 2020
ΟN LINE Event
10-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
60 ποιητές από 16 χώρες στη μεγάλη ποιητική συνάντηση της Πάτρας
Έναρξη την ερχόμενη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας που φέτος φιλοξενεί «διαδικτυακά» 60 Έλληνες και ξένους ποιητές και ποιήτριες από 16 χώρες του κόσμου και αξιώνεται της Αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Αλβανία, Κόσσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Καναδάς, Αυστραλία, Ινδία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα είναι οι χώρες εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετάσχουν στις διαδικτυακές εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν στο κοινό ζωντανά μέσα από την σελίδα του ψηφιακού λογοτεχνικού site www.culturebook.gr από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου κατά τις ώρες 11:30 -14:00 & 19 :00 -21:30 .
To 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2020 διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» και το λογοτεχνικό site «Culture Book» με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υποστηρίζουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Greek Library of London, καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αχαΐας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών και ο Δήμος Καλαβρύτων.
Στο τετραήμερο on line event θα πραγματοποιηθούν συνολικά έξι (6) ποιητικές συναντήσεις και η Τελετή Απονομής των Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» 2020.
Οι τρείς (3) πρώτες μέρες περιλαμβάνουν τα ποιητικά αναλόγια των Ελλήνων ποιητών, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί οι συναντήσεις θα είναι αφιερωμένες στους ξένους συμμετέχοντες.
Η κάθε συνάντηση θα αποτελέσει παράλληλα μία θεματική «στρογγυλή τράπεζα» στην οποία οι ομότεχνοι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σε ζητήματα που αφορούν στη δική τους τέχνη αλλά και ευρύτερα στον ρόλο και τη λειτουργία της ποίησης στη σημερινή πραγματικότητα. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:
- «H θεραπευτική λειτουργία της ποίησης στην εκπαίδευση»
- «Συγκλίσεις και αποκλίσεις γενιών στην ποιητική του μέγιστου»
- «Ο ρόλος και η δυναμική του Patras World Poetry Festival»
- «Οι εθνικοί ποιητές και η σύγχρονη λειτουργία των έργων τους»
- «Επιρροές, διακειμενικότητα και λογοκλοπή»
Αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει αναρτηθεί στη σελίδα του φεστιβάλ στο www.culturebook.gr
Η Απονομή των Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» 2020 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 19.00, όπου θα πραγματοποιηθεί η απονομή των εξής βραβείων:
- Βραβείο καλύτερης ποιητικής συλλογής 2019
- Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου/ης ποιητή/τριας για το 2019
- Μεγάλο Βραβείο Jean Moréas για το σύνολο του έργου ενός ποιητή ή μιας ποιήτριας και τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα
- Ειδικό Βραβείο Τιμής “Κωστής Παλαμάς”
- Βραβείο για την ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας και έχει ήδη ξεχωρίσει μεταξύ των πλέον αξιόλογων φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Έχει όραμα να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις του συνομιλεί με έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή. Κάθε χρόνο φιλοξενεί στην Πάτρα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα ποιητικών δράσεων και εκδηλώσεων πολιτισμού.
Υπεύθυνοι Διοργάνωσης
Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Πρόεδρος «Γραφείου Ποιήσεως»
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας
Μαρία Αλανιάδη, Διεύθυνση Οργάνωσης Φεστιβάλ
Επικοινωνία:
Αντώνης Σκιαθάς, 693 114 5170, adskiathas@gmail.com
Μαρία Αλανιάδη, 6942 012292, alaniadi@gmail.com
Φεστιβαλ poetryfestival@culturebook.gr
Γραφείον Ποιήσεως, grafeion.poihseos@culturebook.gr
Ενημερωτικό υλικό και προηγούμενα ΔΤ διατίθεται στο www.culturebook.gr
Σχετικά Άρθρα
«Η Μπαλάντα ενός Στρατιώτη», στον «Άνεσις»
Θέρμο: «Black Out» την 3η Ιανουαρίου!
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: «Η σπασμένη στάμνα»