Τη χρονιά αυτή η «Διέξοδος» συμπλήρωσε 22 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης καθημερινής λειτουργίας του Πολιτιστικού της Οργανισμού.
- Ενός πολυδιάστατου και δυναμικού κοινωφελούς φορέα που δημιουργήθηκε από την γενναιόδωρη προφορά του ιδρυτή της η οποία στη συνέχεια «αγκαλιάστηκε» από πλειάδα φίλων που την ενισχύουν έκτοτε με ποικιλότροπες χειρονομίες αγάπης.
Στη πορεία των χρόνων, χωρίς επιδοτήσεις ή υπαγωγή σε οποιοδήποτε εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δημιούργησε το γνωστό Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», την ομώνυμη Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, έναν Ξενώνα Τέχνης και από έτους, το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Άλατος στη χώρα.
Και οι τέσσερις αυτοί χώροι κοσμούνται από χιλιάδες αυθεντικά έργα τέχνης και κειμήλια που προέρχονται από δωρεές του δημιουργού της αλλά και από προσφορές φίλων που στηρίζουν το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο αυτού του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού.
Τα μέλη της «οικογένειας» της «Διεξόδου» συναισθανόμενα το βάρος της αγάπης που εισπράττουν, διατυπώνουν και δημόσια τις, από καρδιάς, ευχαριστίες τους δημοσιοποιώντας ανά τετράμηνο τις δωρεές που δέχονται.
Έτσι για άλλη μια φορά ενημερώνουν ότι κατά το διάστημα Μάιος – Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2021 για την υποστήριξη των σκοπών της η «Διέξοδος», εκτός από τις δωρεές του ιδρυτή της, με μεγάλη χαρά και συγκίνηση δέχθηκε νέες χειρονομίες αγάπης από φίλους που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα, απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες.
Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές εκ μέρους των κ.κ. Γιάννη & Κατερίνας Δακαλάκη (Μεσολόγγι), Παναγιώτας Διαμαντοπούλου (Αθήνα), Θεόδωρου Κορδόση (Αθήνα), Παγώνας Μαστρογεωργίου & Αλέξη Λέρη (Αθήνα), Κωνσταντίνου Μπίσσα (Αθήνα), Βιβής, Ειρήνης & Λουκίας Νικηφοράκη (Αθήνα), Ελένης Πλακίδα & Δημήτρη Τριανταφύλλου (Μεσολόγγι), Μαρίας Πεπονή (Αθήνα), Γεωργίας Ρέντζου – Φωτιάδη (Αθήνα), Θεώνης Φωτιάδη (Αθήνα) και Ιωάννας Φωτιάδη (Αθήνα).
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πάμπολλα δικά της νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν τις μουσειακές της συλλογές.
Συγκεκριμένα οι συλλογές των Μουσείων της εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ Άρη & Ελένης Καλογεράκη (Λάρισα), Καίτης Λαμπροπούλου (Μεσολόγγι) και Κωνσταντίνου Μούτσιου (Αθήνα) οι οποίοι δώρισαν παλαιές αλατιέρες, Σίμου Ρεπάσου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία ελαιογραφία του λαϊκού Μεσολογγίτη ζωγράφου Χρήστου Ντάσση, Χρυσής Τζήκα – Τσιώνα (Θεσσαλονίκη) η οποία δώρισε μία πήλινη καμπανόσχημη κούκλα (αντίγραφο αρχαίας πλαγγόνας), Μαρίας Χασιώτη (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε στη μνήμη Χριστογιάννη Χασιώτη ένα τρίχαλο παραγαδιών και Φωτίου Χασιώτη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε στη μνήμη του πατέρα του Σοφοκλή (Κλή) Χασιώτη μία παλαιά μηχανή γαϊτας τύπου «Κόχλερ».
H Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με δωρεές βιβλίων που σχετίζονται με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλίων Τέχνης εκ μέρους των κ.κ Βασίλη Βλαχόπουλου (Αθήνα), Γιάννη Καλπούζου (Αθήνα), Λαμπρινής Κουφάκη (Αθήνα), Κατερίνας Μαρινάκη (Φολέγανδρος), Νίκου Μήτση (Αστακός), Γεράσιμου Νεόφυτου (Αθήνα), Ελένης Πριοβόλου (Αθήνα), Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών (Αθήνα), Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, Συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Δροσίνη» (Αθήνα), Χριστίνας Παπακώστα (Αθήνα), Μιλτιάδη Πεταλά (Αθήνα), Γιώργου Πρεβεζάνου (Μεσολόγγι), Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη (Αθήνα), Δημήτρη Τσερέ (Λευκάδα) και Σπύρου Χουλιάρα (Αγρίνιο).
Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεές των κ.κ Βούλας Καλάκη (Μεσολόγγι) η οποία προσέφερε φωτογραφικό υλικό από τις Αλυκές της δεκαετίας του ΄50, Ελευθέριου Μπούτη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε φωτογραφίες της δεκαετίας 1980 από την Αλυκή Τουρλίδας και Σπύρου Σακαλή (Αθήνα) ο οποίος δώρισε έγγραφα της νομομηχανικής υπηρεσίας Μεσολογγίου του έτους 1925.
Υπηρεσίες και υλικά προσέφεραν οι κ.κ. Κώστας Βλαχογιάννης (Μεσολόγγι), Γιώργος Κιρκινέζος (Μεσολόγγι), Θεόδωρος Μυλωνάς (Μεσολόγγι), Χρίστος Ντίνος (Μεσολόγγι), Κωνσταντίνα Χατζηγεωργιάδου (Θεσσαλονίκη) και Μαρία Τσιμέκα (Μεσολόγγι).
Τέλος, εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου» κ. κ. Βασίλης Αθανασίου (Αθήνα), Σπύρος & Ανθούλα Αλιβιζάτου (Μεσολόγγι), Ελένη Μαστρογεωργίου (Μεσολόγγι) και Κική Νικάκη (Μεσολόγγι).
Προς όλους τους προαναφερθέντες, για πολλοστή φορά, η «Διέξοδος» εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πατριωτών Καλυβιωτών
Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου: Δίνει την ευκαιρία σε άνδρες και γυναίκες να ασχοληθούν με τον χώρο
Αγρίνιο – «Photopolis»: Προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους