Διίστανται οι απόψεις για τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Την ώρα που η Γαλλία οδηγείται σε αύξηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις, από τρεις σε έξι εβδομάδες, η Μεγάλη Βρετανία δέχεται πιέσεις για να μειώσει το ίδιο διάστημα από 12 σε 6 εβδομάδες

  • Η χρονική απόσταση ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση του εμβολίου αλλά και η ταχύτερη θωράκιση των ευπαθών ομάδων δημιουργούν μια δύσκολη εξίσωση για τι χώρες με τις κυβερνήσεις να υιοθετούν διαφορετικές λύσεις.

Την ώρα που η Γαλλία οδηγείται σε αύξηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις, από τρεις σε έξι εβδομάδες, η Μεγάλη Βρετανία δέχεται πιέσεις για να μειώσει το ίδιο διάστημα από 12 σε 6 εβδομάδες.

Γαλλία: Στόχος 700.000 περισσότεροι εμβολιασμοί σε ένα μήνα

Η Γαλλική Εθνική Αρχή Υγείας (HAS) συνέστησε σήμερα το διπλασιασμό του χρόνου μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου για την πρόληψη της ασθένειας από την Covid-19 σε έξι εβδομάδες, έναντι των τριών, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται.

Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου στη Γαλλία, είναι σήμερα τρεις εβδομάδες, για τους ανθρώπους στους οίκους ευγηρίας που έχουν προτεραιότητα και τέσσερις εβδομάδες για άλλους, όπως το προσωπικό στις υπηρεσίες υγείας.

Η HAS αναφέρει ότι διεύρυνση του χρόνου που απαιτείται μεταξύ των δύο δόσεων εμβολιασμού για τα εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna θα επιτρέψει την αντιμετώπιση τουλάχιστον 700.000 περισσότερων ανθρώπων, τον πρώτο μήνα.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων και ο ανησυχητικός εντοπισμός νέων μεταλλάξεων, καλούν για μία επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ώστε να αποτραπεί μία έξαρση της πανδημίας στις επόμενες εβδομάδες» όπως επεσήμανε η HAS σε μία ανακοίνωσή της.

Βρετανία: Άμεση αναθεώρηση των 12 εβδομάδων

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA) απέστειλε επιστολή στον αρχίατρο της Αγγλίας με την οποία του ζητεί να μειώσει από τις έως 12 στις 6 εβδομάδες το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην χορήγηση των δύο δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech.

Η Βρετανία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19, επιτρέποντας να μεσολαβήσει διάστημα έως και 12 εβδομάδων προτού χορηγηθεί η δεύτερη δόση, ώστε να προσφέρει στον μέγιστο αριθμό ανθρώπων μια αρχική προστασία.

Ωστόσο η Pfizer και η BioNTech έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να παρέχει προστασία αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί έπειτα από περισσότερες από 21 ημέρες μετά την πρώτη.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι έστειλε επιστολή στον αρχίατρο της Αγγλίας Κρις Γουίτι.

Ο BMA σημειώνει ότι υποστηρίζει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης έως και 42 ημέρες μετά την πρώτη, αλλά ότι ένα μεγαλύτερο μεσοδιάστημα δεν ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Ως εκ τούτου καλεί τον αρχίατρο «να αναθεωρήσει επειγόντως την τρέχουσα θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερες δόσεις έπειτα από 12 εβδομάδες».

«Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου απομονώνεται όλο και περισσότερο από αυτήν πολλών άλλων χωρών», επισημαίνει ο BMA.

«Τα μέλη του BMA ανησυχούν επίσης ότι δεδομένου του μη προβλέψιμου χαρακτήρα του εφοδιασμού, μπορεί να μην υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα είναι διαθέσιμες σε διάστημα 12 εβδομάδων».

Ο Γουίτι δήλωσε χθες Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δόσεις αποτελεί μια «απόφαση για τη δημόσια υγεία» που έχει στόχο τον εμβολιασμό πολύ περισσότερων ανθρώπων και στηρίζεται στην πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας έρχεται από την πρώτη δόση.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι προτεραιότητά του είναι να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι το ταχύτερο δυνατό.

«Η απόφαση (…) για αλλαγή του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στις δόσεις του εμβολίου ακολουθεί μιας ενδελεχούς εξέτασης των δεδομένων και ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις των τεσσάρων αρχιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Περίπου 5,38 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στη Βρετανία, στην οποία χορηγείται επίσης κατά της νόσου αυτής το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

tanea.gr