Η δίκη της «Καλαμών»

Εκδικάστηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από διαδοχικές αναβολές, 4 στο σύνολο, η αίτηση του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Π.Ο.Π.) για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών».

  • Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα εκδοθεί …σε κάποιους μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Αγρινίου, η υπόθεση δεν θα κριθεί στο ίδιο το ΣτΕ, αλλά στις επιλογές που εν τέλει θα κάνει η ηγεσία του υπουργείου, σε συνάρτηση με την όποια αντίδραση υπάρξει απ’ την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της επιστολής απ’ τον Δήμο Καλαμάτας και το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά πλέον δικαστήρια, αφού, όλα δείχνουν, ότι η κίνηση προς το ΣτΕ… δεν είναι ικανή να ανατρέψει την απόφαση Αποστόλου, η οποία, ακόμη κι αν ανατραπεί, εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί από μια νέα απόφαση!

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που η Ένωση Αγρινίου έχει ως τώρα, αυτό που ως εναλλακτική λύση προβάλλεται είναι η καθιέρωση έτερου προσδιορισμού, που θα διασφαλίζει όμως το «Kalamata Olives» και τη δυνατότητα παραγωγής στην Αιτωλοακαρνανία και σε άλλες περιοχές.

Υπενθυμίζουμε ότι η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 60 με 65.000 τον., με σχεδόν 2 – 3.000 τον. να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες προέρχονται κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία κυρίως και δευτερευόντως από Λακωνία και Φθιώτιδα.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το 1996 θεσπίστηκε η Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης Π.Ο.Π. «Ελιά Καλαμάτας», που αφορά εμπορικό τύπο ο οποίος αναφέρεται σε ελιές της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα που φύονται στην περιοχή του Νομού Μεσσηνίας και ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής (συνταγή). Όσο επικρατούσαν οι εμμονές του περιορισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, οι εξαγωγές περιορίζονταν κι αυτές σε 300 περίπου τόνους ετησίως.

Όταν, μετά από αγώνα ετών μπήκε ουσιαστικά η «ελιά Καλαμών» που παράγεται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία στον Εθνικό Κατάλογο, …τότε ήταν που οι εξαγωγές έφτασαν απ’ τους 300 τόνους στις πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους.

e-ea.gr