Δήλωση Θάνου Μωραΐτη για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Θάνος Μωραΐτης: «Κόλαφος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για νέους ανθρώπους και το Νομό μας»

Σε δήλωση προέβη ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για τη δημοσιοποίηση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής, η οποία, όπως τόνισε, «επιβεβαίωσε τους φόβους» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Υπογράμμισε ότι «με ευθύνη της Κυβέρνησης και της κας Κεραμέως τουλάχιστον 20.000 φοιτητές μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», καθώς κι ότι «η Κυβέρνηση έκανε εξαγγελίες για όσους συγκεντρώνουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση, αλλά τελικά «την πληρώνουν» αυτοί που συγκέντρωσαν πολύ καλές».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει την περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία «πλήττεται καίρια από το καταστροφικό κυβερνητικό σχέδιο», καθώς, «σύμφωνα με την πλέον επιεική πρόβλεψη, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα έχει περίπου τους μισούς εισακτέους».

«Η διαγραφή της Αιτωλοακαρνανίας από τον ακαδημαϊκό χάρτη έχει ήδη ξεκινήσει. Δε θα επιτρέψουμε τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό της αποδεκατισμό», δήλωσε ο Βουλευτής.

Έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι «η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό και θα αγωνιστούμε για να παραμείνει τέτοιο».

 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η δημοσιοποίηση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής επιβεβαίωσε τους φόβους μας:

Με ευθύνη της κυβέρνησης και της κας Κεραμέως τουλάχιστον 20.000 φοιτητές μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εν μέσω πανδημίας, οικονομικών δυσκολιών και συμπίεσης των οικογενειακών εισοδημάτων, η κυβέρνηση στερεί από νέους ανθρώπους τη δυνατότητα των σπουδών, ανακόπτει τα όνειρά τους και τους κατευθύνει συνειδητά στα ιδιωτικά κολλέγια.

Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – ακόμη και στα ειδικά μαθήματα – μαθητές που έχουν συγκεντρώσει πολύ περισσότερα μόρια από τα απαιτούμενα στο σύνολο των μαθημάτων βαρύτητας, δεν περνούν ούτε στη δεύτερη Σχολή προτίμησής τους, επειδή σε κάποιο ειδικό μάθημα υπολείπονται για ελάχιστα μόρια. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ακόμη και αριστευσάντων μαθητών.

Η κυβέρνηση έκανε εξαγγελίες για όσους συγκεντρώνουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση, αλλά τελικά «την πληρώνουν» αυτοί που συγκέντρωσαν πολύ καλές. 

Παράλληλα, απαξιώνονται κι άλλο τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, με τη Σύνοδο Πρυτάνεων να εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για το μέλλον τους, τονίζοντας ότι «προσφέρουν ποιοτικές σπουδές». 

Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η επίθεση σε κάθε τί δημόσιο. Η ταξική νομοθέτηση, η αδιαφορία για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. 

O Νομός μας, μάλιστα, πλήττεται καίρια από το καταστροφικό της σχέδιο:

Σύμφωνα με την πλέον επιεική πρόβλεψη, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα έχουμε περίπου τους μισούς εισακτέους.

Η διαγραφή της Αιτωλοακαρνανίας από τον ακαδημαϊκό χάρτη έχει ήδη ξεκινήσει.

Δε θα επιτρέψουμε τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό της αποδεκατισμό.

Δεν είμαστε πολίτες «δευτέρας διαλογής». 

Δε θα επιτρέψουμε την παγίωση μιας Παιδείας «δύο ταχυτήτων» ούτε στο Νομό μας ούτε πουθενά. 

Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, όπως πιστεύει η κα Κεραμέως. 

Είναι δημόσιο αγαθό και θα αγωνιστούμε για να παραμείνει τέτοιο».