Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου: «200 χρόνια Λευτεριάς γιορτάζει η Ελλάδα μας!»

Μήνυμα του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστα Λύρου για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης:

  • «200 χρόνια Λευτεριάς γιορτάζει η Ελλάδα μας!

200 χρόνια από την κήρυξη της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821!  

Η 25η Μαρτίου  είναι μια μέρα μεγάλη! Είναι η  ημέρα  ορόσημο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Χαραγμένη ανεξίτηλα και όσο τίποτα  άλλο  στη συλλογική μνήμη του λαού μας. Ημέρα  σημαδιακή  για την Ορθόδοξη πίστη μας. 

Tιμούμε  σήμερα και δοξάζουμε το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός της  ιστορίας μας,  που ξέφυγε από τα τότε γνωστά γεωγραφικά μας μήκη και πλάτη,  συγκλόνισε την Ευρώπη και άφησε το αποτύπωμά της σε διεθνές επίπεδο. Είναι η ιστορία του έθνους μας .  

Του έθνους μας,  το οποίο στα κρίσιμα σταυροδρόμια ανά των αιώνων βρίσκει τον τρόπο να μεγαλουργεί.   

Είναι αυτό το έθνος που κατά τη  διάρκεια της μακραίωνης σκλαβιάς του βάρβαρου κατακτητή, με  απλές, ταπεινές αλλά φωτισμένες μορφές κληρικών και λαϊκών του κατόρθωσε να διατηρήσει  άσβεστη τη φλόγα της Ελληνικότητας.

 Και πέτυχε τότε «όταν  όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» την πρώτη και μεγάλη  νίκη. Είναι αυτή που μετέτρεψε το φοβισμένο ραγιά σε ατρόμητο γίγαντα.    

Είναι αυτό το έθνος  που με τις ιστορικές προσωπικότητες της διασποράς του αναζωπύρωσε στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για τον Ελληνικό κλασσικό Πολιτισμό και τον φιλελληνισμό, και συστράτευσε  όλες τις  εστίες των αποδήμων που λαχταρούσαν να δουν την Πατρίδα ελεύθερη  στον αγώνα «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».