Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Είδος πολυτελείας το γάλα – Ρεκόρ εκτίναξης των τιμών γάλακτος στο ράφι»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Του: Δημήτρη Κωνσταντόπουλου

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Θέμα: Είδος πολυτελείας το γάλα – Ρεκόρ εκτίναξης των τιμών γάλακτος στο ράφι

Κύριε Υπουργέ,

Οι συνεχείς κρίσεις και η ακρίβεια έχουν εξουθενώσει τους πολίτες, οι οποίοι δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν ακόμη και βασικά είδη για τη διατροφή τους. Ένα από αυτά, το γάλα, που τους τελευταίους μήνες πωλείται ως είδος πολυτελείας.

Ειδικότερα, οι τιμές του γάλακτος, και ιδιαίτερα του αγελαδινού, σημειώνουν ρεκόρ εκτίναξης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η ολοένα και αυξανόμενη πορεία της τιμής του γάλακτος μοιάζει μη αναστρέψιμη, δεδομένου ότι η παραγωγή μειώνεται, καθότι ο κτηνοτρόφος δεν έχει τα κεφάλαια να διαχειριστεί το αυξανόμενο κόστος. Χαρακτηριστικά, το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 100%, της ενέργειας κατά 250% και η τιμή στο πετρέλαιο αγγίζει τα 2 ευρώ. Η κατάσταση δε είναι δυσκολότερη για τους αγελαδοτρόφους, καθότι υπάρχουν παραδοσιακές μονάδες που δεν έχουν πάρει ούτε τη μισή ποσότητα από τα ενσιρώματα που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους, καθώς πέρυσι ενδεικτικά το κόστος ήταν στα 4,80 ευρώ το κιλό και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στα 7,40 ευρώ το κιλό.

Και ενώ οι κτηνοτρόφοι πωλούν σήμερα το αγελαδινό γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες με μόλις 55 λεπτά/λίτρο – τιμή που δε τους επιτρέπει να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής – ο καταναλωτής τελικά πληρώνει για “επώνυμο” γάλα υψηλής παστερίωσης την εξωφρενική τιμή πάνω από 1,80 ευρώ το λίτρο.

Η κατάσταση είναι παντελώς ανεξέλεγκτη. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες έντονων παραπόνων των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι τονίζουν, ότι το υπερβολικό κόστος παραγωγής θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική τους επιβίωση. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι οι γαλακτοβιομηχανίες πληρώνουν τους παραγωγούς με μεταχρονολογημένες επιταγές 7 και 8 μηνών, την ίδια στιγμή όμως που οι καταναλωτές καταβάλλουν καθημερινά υψηλότατα ποσά, προκειμένου να εξασφαλίσουν γάλα για τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Η εκτίναξη των τιμών, συνδυαστικά με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά, αλλά και τη μείωση που καταγράφεται στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, οδηγούν σε ελλείψεις, και τελικά σε στέρηση του αγελαδινού γάλακτος από τη διατροφή των Ελλήνων, και ιδιαιτέρως των παιδιών, που τόσο το έχουν ανάγκη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Γιατί ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν με μόλις 55 λεπτά/λίτρο το αγελαδινό γάλα από τους κτηνοτρόφους, αυτό φτάνει στα ράφια των καταναλωτών με τιμή σχεδόν 2 Ευρώ/λίτρο; Πώς γίνεται η τιμολόγηση;

2. Ποιός ο σχεδιασμός και οι ενέργειες του Υπουργείου για την στήριξη των παραγωγών απέναντι στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής αλλά και για την προστασία των καταναλωτών απέναντι στη συνεχιζόμενη εκτόξευση των τιμών του αγελαδινού γάλακτος στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες θα μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος