Ο Δήμος Αμφιλοχίας, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Ο Βάλτος στην Επανάσταση του 1821».
- Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμμετοχής της περιοχής του Βάλτου στα εθνικοαπελευθερωτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, πολιτικά και εκκλησιαστικά δρώμενα που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική ταυτότητα, στην προεπαναστατική, επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο μέχρι την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωση στο νεοπαγές ελληνικό κράτος.
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθες:
- Η δράση των κλεφτών και αρματολών και η προετοιμασία για την Επανάσταση
- Μάχες και σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα κατά την Ελληνική Επανάσταση.
- Η κοινωνική, οικονομική παρουσία της περιοχής στον Απελευθερωτικό Αγώνα.
- Ο Βάλτος στο νέο Ελληνικό κράτος. Η διοικητική οργάνωση, Οι τριβές και τα κινήματα που ακολούθησαν.
Το συνέδριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2021 στην Αμφιλοχία. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ήδη επεξεργάζεται τα πιθανά σενάρια για τις συνθήκες διεξαγωγής του σε περίπτωση αλλαγής των υγειονομικών συνθηκών, ετοιμάζοντας προτάσεις που προβλέπουν την πραγματοποίησή του και σε συνθήκες εξ αποστάσεως αν χρειαστεί.
Στο συνέδριο καλούνται να καταθέσουν προτάσεις για εισήγηση Μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Δ.Π. των Α.Ε.Ι., Εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας, Ερευνητές/Ερευνήτριες και Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί Φοιτητές/Φοιτήτριες. Θα ακολουθήσει η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου από Εκδοτικό Οίκο με ISBN που θα επιμεληθεί η Επιστημονική Επιτροπή. Οι προφορικές εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών. Στο τέλος της κάθε συνεδρίας θα γίνεται συζήτηση.
Όσες/όσοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν την εισήγησή τους στο Συνέδριο, παρακαλούνται να υποβάλουν περίληψη μέχρι 31 Αυγούστου 2021 με ηλεκτρονική αποστολή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ovaltosto21@gmail.com, η οποία θα κριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή, σύμφωνα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
- Αρχείο MS Word (όχι pdf)
- Έκταση: 250 λέξεις (χωρίς τις βιβλιογραφικές αναφορές)
- Γραμματοσειρά: Times New Roman
- Βασικά στοιχεία: ο τίτλος της εισήγησης, το όνομα του/των συγγραφέα/-ων, τα στοιχεία επικοινωνίας (φορέας, ηλεκτρονική διεύθυνση) θα είναι κεντραρισμένα. Θα ακολουθεί το σώμα της περίληψης και 4-6 λέξεις κλειδιά. Θα αναφέρεται η θεματική ενότητα στην οποία ανήκει.
Οι περιλήψεις θα κριθούν από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, με κριτήρια τη σαφήνεια, την τεκμηρίωση και τη συνεισφορά τους στη διεύρυνση της υπάρχουσας γνώσης σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου. Η ενημέρωση για την αποδοχή τους θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι την εκπόνηση του τελικού προγράμματος. Κάθε σύνεδρος μπορεί να συμμετάσχει με μία ατομική εισήγηση και/ή με μία σε συνεργασία.
Οργανωτική Επιτροπή:
Πρόεδρος: Ανδρίκουλα Σοφία, Αντιδήμαρχος
Μέλη: Δράκου Ελένη, Μπεστητζάνου Πηνελόπη, Χριστοδούλου Ιφιγένεια
Γραμματεία Συνεδρίου: Καρακώστας Κων/νος τηλ. 2642360455, Χαρδαλιά Φωτεινή τηλ. 2642360450
Επιστημονική Επιτροπή:
Πρόεδρος: Παλιούρα Μίρκα, Ιστορικός Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη-Συλλογή Φινόπουλου
Μέλη:
Δαμάλα Βασιλική, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Med.
Υφαντής Ηλίας (Λίνος), Δρ Ιστορίας Αρχαιολογίας Παν. Πατρών, Διευθυντής Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου
Χούτας Νικόλαος, Δρ Νεότερης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εκπαιδευτικός
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: 14 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Ζουγανέλης στην «Ανδρομέδα»
Eurovision 2025 – Εθνικός Τελικός: Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια τους
Επιστρέφει το Μεσολογγίτικο Καρναβάλι!