Διόνη Κατοχής: Ο τόπος που ο Αχελώος συναντάει τη θάλασσα

Ο Αχελώος, γνωστός κι ως Ασπροπόταμος, είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος (Περιστέρι), νότια νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του τα νησιά Εχινάδες. Η αρχαία ονομασία του ποταμού είναι Αχελώος και πιθανότατα να προέρχεται από την ρίζα «αχ» που σημαίνει νερό και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος.

 

Η μάχη του Ηρακλή με τον Αχελώο για τη Διηάνειρα. Μελανόμορφο αγγείο

 

Ο Όμηρος τοποθετεί τον Αχελώο πριν από τον Ωκεανό. Οι θάλασσες, οι πηγές και τα νερά που πηγάζουν από την γη προέρχονται από αυτόν. Αντίθετα ο Ησίοδος συγκαταλέγει τον Αχελώο στα παιδιά της Τηθύος και του Ωκεανού, στις ποτάμιες θεότητες. Κόρες του ήταν οι Σειρήνες, οι Νύμφες και πολλές άλλες πηγές (Κασταλία, Καλλιρρόη κλπ).

 

Αχελώος, λεπτομέρεια ρωμαϊκού μωσαϊκού στη Σελεύκεια

 

Αυτός ο αρχαίος ποταμός λοιπόν, στο σημείο που εκβάλει, στου Διόνη, έχει «στήσει» μια απίστευτη και δοξαστική γεωγραφία, σαν εραστής, που με καλούδια και ομορφιές έρχεται να σαγηνεύσει τη μεγάλη του αγαπημένη… Τη θάλασσα.

 

 

 

Η παραλία Διόνι απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας και στολίζει τη βόρεια πλευρά των εκβολών του Αχελώου.

Η ακτή είναι αμμώδης και ρηχή ενώ τα τελευταία χρόνια προσελκύει εκατοντάδες λάτρεις του kitesurfing και του windsurfing από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο έρχονται Τσέχοι, Αυστριακοί, Ιταλοί, αλλά και Βρετανοί. Πολλοί δε από αυτούς έχουν δημιουργήσει τον δικό τους καταυλισμό και διαμένουν στην παραλία για περίπου δύο μήνες.

Στο Διόνι τον πρώτο λόγο έχει η… άγρια φύση, γεγονός που εξιτάρει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Αφεθείτε τέλος. στην ομορφιά αυτής γεωγραφίας, για να απολαύσετε ένα μοναδικό δημιούργημα που γέννησε αυτή η πανάρχαια ένωση του ποταμού με τη θάλασσα, έτσι όπως την έχει καταγράψει το βίντεο που ακολουθεί, του Αντρέα Καραθανάση.

 

 


Επιμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας
Πηγή: wikipedia.org
Φωτογραφίες: http://www.tripinview.com


«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr