Το μεγάλο αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών στη λεηλασία του Εθνικού Αποθέματος και στην απάτη των εκατομμυρίων με τις ενισχύσεις αγροτών!
Βράζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος με τα κυκλώματα που αποσπούν επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), εμφανίζοντας ως μισθωμένα βοσκοτόπια δημόσιες εκτάσεις.
Η περίεργη «απογείωση» του Εθνικού Αποθέματος από τα 24 εκατ. το 2019 στα 48 εκατ. το 2020, που στερεί από τους πραγματικούς αγρότες ενισχύσεις 26 εκατ. ευρώ.
Οι καταγγελίες των αγροτών, η κυβερνητική ραθυμία και η εισαγγελική παρέμβαση.
Kύκλωμα επιτηδείων, σε αρκετές περιπτώσεις όχι αγροτών, θησαύριζε τουλάχιστον την τελευταία τετραετία λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα που καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).
Το γεγονός έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και πολλοί αγροτικοί σύλλογοι και ενώσεις, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδειχνε μέχρι πρόσφατα απροθυμία να δράσει αποφασιστικά, ακόμα και σιωπηρή ανοχή στο φαινόμενο.
Στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, μπλόκαρε πληρωμές ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ συμπληρωματικής χορήγησης από το Εθνικό Απόθεμα, εγκρίνοντας τελικά μόλις 2,5 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για το θέμα υπήρξε ενόχληση στο Μαξίμου και έφτασε ώς τον πρωθυπουργό.
Πώς λειτουργούν
Στο Εθνικό Απόθεμα μπαίνουν όλα τα δικαιώματα ενισχύσεων κάτω των 250 ευρώ και δικαιώματα που για διάφορους λόγους χάνουν οι παραγωγοί. Μέσω του Εθνικού Αποθέματος ενισχύονται οι γεωργοί νεαρής ηλικίας έως 40 ετών, όπως και οι νεοεισερχόμενοι που άρχισαν γεωργική δραστηριότητα από το 2018. Τον Δεκέμβριο οι αγρότες όλης της χώρας έλαβαν μειωμένες έως και 15% βασικές ενισχύσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μιλούν από τότε για κυβερνητικά ρουσφέτια μέσω κάλυψης επιδοτήσεων μη γεωργών. Η μείωση που είχαν δει οι αγρότες στα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν αποδίδεται άλλωστε στην ύπαρξη περισσότερων δικαιούχων για το Εθνικό Απόθεμα.
Για να αποσπάσουν δικαιώματα μέσω του Εθνικού Αποθέματος, παραγωγοί και ψευδοπαραγωγοί χρησιμοποιούσαν στο Ε9 τους πλασματικές μισθώσεις από τρίτους που γίνονταν καταπατητές δημόσιων εκτάσεων βοσκοτόπων, οι οποίοι εμφανίζονταν ως ιδιωτικοί. Το φαινόμενο ήταν εκτεταμένο σε δηλώσεις Ε9 σε Ηπειρο-Δυτική Μακεδονία (Γράμμος), στα νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, φτάνοντας ακόμα και μέσα στα γεωγραφικά όρια του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας!
Ετσι, εκμεταλλευόμενοι «τρύπες» στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, αξιοποιώντας διευκολύνσεις από διάφορα εμπλεκόμενα άτομα (π.χ. από ορισμένα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων), αποσπούσαν μεγάλα ποσά από το Εθνικό Απόθεμα.
Ο μέσος όρος της επιδότησης για περίπου 600.000 παραγωγούς ανέρχεται σε περίπου 2.500 ευρώ για εκτάσεις 50-90 στρεμμάτων. Ομως, οι επιτήδειοι παραγωγοί ή ψευδοπαραγωγοί αποσπούσαν ποσά από 17.000 έως και 37.500 ευρώ, παρουσιάζοντας ότι κατέχουν νόμιμα εκτάσεις 600 έως 1.300 στρεμμάτων. Το εξοργιστικότερο για τον αγροτικό κόσμο είναι ότι αρκετοί από αυτούς δεν κάνουν καμία αγροτική εργασία, δηλώνουν τις «εκτάσεις» τους σε αγρανάπαυση (σε «καλή γεωργική κατάσταση») και αποσπούν χρηματικά ποσά που τελικά στερούνται οι πραγματικοί παραγωγοί.
Οι τρόποι δράσης
Τα μέλη των συγκεκριμένων κυκλωμάτων, που ενίοτε δεν έχουν πραγματικά δικαιώματα, εντοπίζουν μεγάλες δημόσιες εκτάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές (όπως ο Γράμμος ή τα Δωδεκάνησα) και με τη βοήθεια κάποιων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) τα δηλώνουν ως ιδιοκτήτες στο Ε9 τους. Στη συνέχεια, τα νοικιάζουν σε άτομα χωρίς πραγματική γεωργική δραστηριότητα ή ζώα, με δήλωσή τους για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων γης σε «καλή γεωργική κατάσταση».
Σε μια άλλη παραλλαγή της ίδιας κομπίνας, τα μέλη της ομάδας διαθέτουν ζώα και δικαιώματα, αλλά τροποποιούν το Ε9 δηλώνοντας εκτάσεις βοσκοτόπων είτε στην περιφέρειά τους είτε σε απομακρυσμένες περιοχές τις οποίες στη συνέχεια νοικιάζουν σε γνωστούς ή συγγενείς για τη διεκδίκηση ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα και εξισωτικής αποζημίωσης. Τα μέλη της ομάδας με κοινό όφελος δηλώνουν από κοινού το ζωικό τους απόθεμα για την οικειοποίηση τόσο μεγάλων εκτάσεων.
Οσοι χρησιμοποιούσαν τη συγκριμένη μέθοδο παραπλάνησης γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να εντοπιστούν εξαιτίας κενών στους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς αυτοί σταματούσαν στην προσκόμιση του Ε9 του εκμισθωτή και δεν υπήρχαν διασταυρώσεις με τα αρμόδια δασαρχεία, το Κτηματολόγιο και με επιτόπιους ελέγχους.
Με αυτόν τον τρόπο παραγωγοί (;) από την Κρήτη δήλωναν π.χ. εκτάσεις στη Φλώρινα και την Καστοριά. Παράλληλα, η εφημερίδα «Agrenda» αναφέρεται σε δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας σε άλλες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες ενώ οι υποβάλλοντες τις δηλώσεις δηλώνουν αποχή από κάθε καλλιεργητική δραστηριότητα, λαμβάνουν αξιοσημείωτα ποσά για εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων.
Τα νούμερα τρομάζουν
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε στις 12 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η συνολική αξία της κατανομής του Εθνικού Αποθέματος ανεβαίνει σε χρηματικά ποσά, όχι όμως πάντα και σε δικαιούχους. Ετσι από τους 26.694 δικαιούχους που έλαβαν 18.014.000 ευρώ το 2018, το 2019 οι 20.056 δικαιούχοι έλαβαν 24.279.000 ευρώ και για το 2020 περίπου 24.990 δικαιούχοι έχουν λαμβάνειν 47.496.000 ευρώ (!) με αποτέλεσμα να σημειωθεί μείωση στη βασική ενίσχυση των αγροτών όλης της χώρας κατά 26.549.000 ευρώ (ύψους 7%-15% ανάλογα με τον παραγωγό). Ηδη από τον Δεκέμβριο έχει καταγγελθεί στη Βουλή και είχε αναφερθεί ότι αναδίδει οσμή σκανδάλου.
Καταγγέλλοντες την υπόθεση μιλούν για «golden boys» που με κυβερνητική κάλυψη ή αδιαφορία για το φαινόμενο και παροιμιώδη κωλυσιεργία προέβαιναν στις συγκεκριμένες ψευδείς δηλώσεις μέσω του μηχανισμού που είχε στηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ανοχή παραγόντων του, ώστε να αποκομίζουν παράνομα οφέλη πολύ μεγαλύτερα κατά κεφαλήν απ’ ό,τι οι πραγματικοί αγρότες.
Μάλιστα, λέγεται ότι είχε εφευρεθεί και είχε ακουστεί εντός του ΥΠΑΑΤ μέχρι και ο όρος «faux δικαιώματα» κατά την προσπάθεια χαρτογράφησης του φαινομένου. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι τρεις αλλαγές στη θέση του διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα σε έναν χρόνο, που είχαν μετατρέψει τη θέση σε «ηλεκτρική καρέκλα», δεν είναι άσχετες με την υπόθεση.
«Συνένοχοι ή βλάκες;»: Ηχηρές καταγγελίες αγροτικών συλλόγων
Στα τέλη Οκτωβρίου ο τέως διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, απέστειλε στον εισαγγελέα αναφορά για 8 παραγωγούς που δήλωσαν ενοικιαζόμενες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων σε διάφορες περιοχές της χώρας, έκτασης 8.187 στρεμμάτων. Από τη διενέργεια ελέγχου προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για τη διάπραξη παρατυπιών από τους αιτούντες παραγωγούς σε Ροδόπη, Γρεβενά, Αρτα, Πρέβεζα, Φωκίδα και Λασίθι, οι οποίοι ενοικίαζαν μεγάλες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων, περίπου 1.000 στρέμματα ο καθένας, με τις οποίες αιτούνταν την κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2020. Παράλληλα, από τον έλεγχο των συμφωνητικών που υποβλήθηκαν προκύπτει ότι η νόμιμη κατοχή των ιδιωτικών βοσκοτόπων δεν τεκμηριώνεται από τους εκμισθωτές.
Οπως αναφέρεται σε κοινή καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου-Φλώρινας και άλλων 5 αγροτικών-κτηνοτροφικών συλλόγων: «Τέτοιου τύπου δηλώσεις, για επιδοτήσεις από τα δικαιώματα του Εθνικού Αποθέματος, έγιναν ακόμη από υπαλλήλους και ιδιοκτήτες ΚΥΔ (σ.σ. Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων) και από συγγενικά πρόσωπα, χωρίς αυτοί να έχουν καμία αγροτική δραστηριότητα, κάτι που νοθεύει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και είναι καταφανώς αντιπαραγωγικό».
Πρόκειται για μία μόνο από τις ανακοινώσεις-ανοιχτές επιστολές καταγγελίας στις οποίες έχουν προχωρήσει αγροτικοί σύλλογοι ανά τη χώρα. Στις 15 Ιουλίου οι παραπάνω 6 σύλλογοι επανήλθαν με νέα ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Συνένοχοι ή βλάκες». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι κατανεμήθηκαν τελικά μέσω Εθνικού Αποθέματος 7.169.692,76 ευρώ, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από τα 2.498.168,84 ευρώ που ανακοινώθηκαν ψευδώς στις 30.6.2021.
Επίσης, καταγγέλλουν ότι δεν είδαν ποτέ να πραγματοποιούνται έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ στις επίμαχες εκτάσεις, ενώ ρωτούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ εάν θα επιστραφούν τα ποσά που κατανεμήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα τα έτη 2018, 2019, 2020 σε ανθρώπους που δεν έχουν αγροτική δραστηριότητα και με ψευδή δικαιολογητικά, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Βράζουν οι αγροτικοί φορείς
Μιλώντας στην Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, που συνυπογράφει την καταγγελία, εκτιμά τη ζημιά από τη δράση του κυκλώματος σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τα τελευταία 4-5 χρόνια. «Τις τελευταίες ημέρες-ώρες των δηλώσεων κάποιοι ήξεραν τι δεν δηλώθηκε και τα έβαζαν σε “δικούς τους”. Μιλάμε για δηλώσεις που έφτασαν μέχρι και στα γεωγραφικά όρια της Βόρειας Μακεδονίας! Δεν ήταν εύκολη η διασταύρωση. Από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε εμπλοκή από ορισμένα ΚΥΔ σε όλη τη χώρα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Στις 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στον Τύρναβο συνάντηση περισσότερων από 200 αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων για να συζητήσουν για την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, μετά την αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές, τα προβλήματα που δημιούργησε ο κορονοϊός κ.α. και να κοινοποιήσουν τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό και σε όλα τα κόμματα.
Παρόμοια εικόνα μας δίνει και ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ. Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.», χρόνο με τον χρόνο και ιδιαίτερα τα τελευταία δυο χρόνια έβλεπε τα ποσά για το Εθνικό Απόθεμα να ανεβαίνουν απότομα.
Ο κ. Σατολιάς θεωρεί ότι άνθρωποι που είχαν σχέση με το σύστημα του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ χρησιμοποιούσαν ένα κενό στον κανονισμό της ΚΑΠ στην Ελλάδα ο οποίος πρέπει να αλλάξει άμεσα για το διάστημα 2023-2027 ώστε να φτάνουν τα χρήματα στους πραγματικούς παραγωγούς και όχι σε «κτηνοτρόφους» που δεν διατηρούν αποδεδειγμένα ζωικό κεφάλαιο, κάτι που μπορεί να διασταυρωθεί μέσω μητρώων, κτηνιάτρων κ.α.
«Γνωρίζουμε ότι το φθινόπωρο έφτασαν υποθέσεις στον εισαγγελέα. Εχουν υπάρξει δίκες-καταδίκες; Κάποιοι από τον καναπέ παίρνουν τα χρήματά μας. Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και τους κτηνοτρόφους, αλλιώς ας πάμε σπίτια μας», μας λέει ο κ. Σατολιάς, θέτοντας ερωτήματα για το πόσοι ΑΦΜ εμπλέκονται στην υπόθεση και εάν θα επιστραφούν τα χρήματα που απέσπασαν.
Τι απαντούν στην «Εφ.Συν.» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Η «Εφ.Συν.» απηύθυνε στο ΥΠΑΑΤ και στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα του Εθνικού Αποθέματος, στα οποία μας απάντησε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς.
- Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα για τις πληρωμές των αγροτών μέσω του Εθνικού Αποθέματος. Πρόσφατα, έπειτα από παρέμβαση του Υπουργού κ. Λιβανού από τα 48 εκατ. ευρώ συμπληρωματικής χορήγησης δικαιωμάτων καταβλήθηκαν τελικά μόλις 2,5 καθώς υπήρξαν καταγγελίες αγροτικών-κτηνοτροφικών φορέων-συλλόγων, δημοσιεύματα ακόμα και ερωτήσεις στη Βουλή για παρατυπίες στη διαδικασία που επέτρεπαν σε ορισμένους ακόμα και μη παραγωγούς να αποσπούν υψηλά χρηματικά ποσά μέσω ψευδών δηλώσεων, εικονικών μισθώσεων εκτάσεων κ.ο.κ.
1. Έχουν υπάρξει από πλευράς του ΥΠΑΑΤ και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ νέες αναφορές προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, εκτός από εκείνες της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ το Νοέμβριο του 2020;
2. Σε ποιές πολιτικές πρωτοβουλίες και νομοθετικές ρυθμίσεις έχει ή θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο (ψευδών δηλώσεων και παρατυπιών) από εδώ και στο εξής;”
Απάντηση 1:
Φέτος, για πρώτη φορά, οι απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα ήταν υπέρμετρα αυξημένες. Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της χορήγησης του Εθνικού Αποθέματος, δεδομένης της αύξησης των απαιτήσεων του έτους αιτήσεων 2020, προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιπρόσθετοι ειδικοί έλεγχοι σε παραγωγούς οι οποίοι:
- εντάχθηκαν σε δείγμα ελέγχου μετά από ανάλυση κριτηρίων με βάση την αιτούμενη αξία δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος σε βοσκοτοπικές εκτάσεις
- εντάχθηκαν σε δείγμα ελέγχου αποδεκτών παραγωγών μεταβιβάσεων ΔΒΕ 2020, με σώρευση δικαιωμάτων από άνω των τριών μεταβιβαστών
- δηλώνουν εκτάσεις σε αγρανάπαυση (ο έλεγχος διενεργήθηκε μέσω τεχνικών παρακολούθησης γης)
- δηλώνουν κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στη διενέργεια μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων:
- των δηλωθέντων στοιχείων των ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων (στοιχεία εκμισθωτή, έκταση κλπ) στην ΕΑΕ 2020 με τα στοιχεία της βεβαίωσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έτους 2021 (ΑΑΔΕ) του εκμισθωτή.
- των δηλωθέντων στοιχείων των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων, (στοιχεία ιδιοκτήτη, έκταση κλπ) στην ΕΑΕ 2020 με τα στοιχεία της βεβαίωσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έτους 2021 (ΑΑΔΕ)
Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν πλέον των ελέγχων που προβλέπονται από το ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο και σε περίοδο όπου λόγω των συνθηκών της πανδημίας υπήρχε περιορισμός στις μετακινήσεις καθώς και στην φυσική παρουσία των υπάλληλων του Οργανισμού.
Έτσι, στις 30/06/2021 μετά την ολοκλήρωση της καταχώρησης των αποτελεσμάτων των επιπρόσθετων ελέγχων, την αναπροσαρμογή των συντελεστών σύμφωνα με την τελική χορήγηση δικαιωμάτων, την ολοκλήρωση των αιτήσεων αναθεώρησης και την επικαιροποίηση στοιχείων από τρίτες βάσεις δεδομένων ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές και ο Οργανισμός κατέβαλε για τις αιτήσεις του 2020 συνολικά το ποσό των 1,97 δισ. ευρώ.
Επισημαίνουμε ότι η συνολική αξία χορήγησης δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος 2020 ανέρχεται σε 47.496.651,41 ευρώ εκ των οποίων 44.948.482,57 ευρώ είχαν δοθεί τον Δεκέμβριο 2020 και 2.498.168,84 ευρώ με την εκκαθάριση τον Ιούνιο του 2021.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι, ο Οργανισμός προγραμμάτισε, οργάνωσε και ολοκλήρωσε ελέγχους όχι αποσπασματικά ως συνέπεια καταγγελιών, δημοσιευμάτων ή ερωτήσεων Βουλευτών, αλλά επιτέλεσε το έργο του οργανωμένα κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων, προέκυψε το υπολειπόμενο ποσό των 2,5 εκ περίπου για το Εθνικό Απόθεμα.
Η παρέμβαση του Υπουργού ήταν και είναι προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης και στόχευσης των ελέγχων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δυνατότητες επιχειρούμενης απάτης.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι μετά τον Νοέμβριο του 2020 ο Οργανισμός διαβίβασε στον εισαγγελέα 5 αναφορές για παραγωγούς για τους οποίους συνέτρεχαν οι λόγοι ενημέρωσής του, ενώ με την ολοκλήρωση των πληρωμών βρισκόμαστε στη διαδικασία της αξιολόγησης των πορισμάτων των ελέγχων για τη διερεύνηση περιπτώσεων παραγωγών των οποίων οι πρακτικές δημιουργούν υπόνοιες επιχειρούμενης απάτης, για την παράνομη απόσπαση κοινοτικών ενισχύσεων, ώστε αν συντρέχουν λόγοι, να συνταχθούν σχετικές αναφορές προς στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Απάντηση 2:
Η συσσωρευμένη ελεγκτική εμπειρία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει οδηγήσει στην εισήγηση προς το ΥΠΑΑΤ μέτρων που η εφαρμογή τους θα μειώσει αισθητά τις δυνατότητες όσων επιβουλεύονται τους κοινοτικούς πόρους.
Αναλυτικότερα, έχουν υποβληθεί εισηγήσεις για:
α) Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 1930/81861/22-07-2015 Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα» προκειμένου:
να μη μπορούν να μεταβιβαστούν τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν μέσω του Εθνικού Αποθέματος και σε περίπτωση αδυναμίας ενεργοποίησης να επιστρέφουν υποχρεωτικά πίσω στο Εθνικό Απόθεμα
να μη επανεξετάζονται, σε επόμενο έτος, αιτήματα για κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα εφόσον διαπιστώθηκαν τεχνικές συνθήκες ή ψευδής δήλωση σε προηγούμενο έτος.
β) Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 873/55993/2015 ΚΥΑ περί κατανομής βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, προκειμένου:
- να κατανέμονται βοσκότοποι μόνο για τα ενήλικα ζώα,
- να γίνει ορθολογικότερη κατανομή βοσκοτόπων με αναπροσαρμογή των συντελεστών που ακόμα εφαρμόζονται με την 873/55993/2015 ΚΥΑ, ώστε να κατανέμονται οι βοσκότοποι σύμφωνα με το συντελεστή που ισχύει στην περιφέρεια που χορηγούνται,
- να κατανέμονται βοσκότοποι εντός της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης,
- να κατανέμονται βοσκότοποι σύμφωνα με τον αριθμό των δηλούμενων ζώων και όχι των δικαιωμάτων για τους παραγωγούς που απέκτησαν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα με βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση
γ) Τροποποίηση/εμπλουτισμός των στοιχείων που καταχωρούνται στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων προκειμένου να ελέγχονται αποτελεσματικά οι μεταβολές στον αριθμό των ζώων.
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος – efsyn.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας