Δυσανεξία στη λακτόζη: Τα 4 βασικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς μεγαλώνουν λόγω της μειωμένης παραγωγής του ενζύμου λακτάση, ενώ σε άλλους η κατάσταση παρουσιάζεται μετά από χειρουργείο ή λόγω άλλων παθήσεων.

  • Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται τουλάχιστον 12 γραμμάρια λακτόζης για να εκδηλώσει κανείς συμπτώματα.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 230 γραμμάρια γάλακτος ή ένα μπολ παγωτού.

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα παρακάτω είναι τα τέσσερα πιο κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη.

Εάν βιώνετε ανάλογα συμπτώματα, αρχίστε να παρακολουθείτε τι τρώτε και συμβουλευτείτε γιατρό. Είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση και αξιολόγηση της σοβαρότητας της δυσανεξίας προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σας.

Καθώς η λακτόζη δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται αφού περάσει από τον πεπτικό σωλήνα στο παχύ έντερο.

Λόγω της αυξημένης ποσότητας υγρών και αερίων στο παχύ έντερο, μπορεί να εμφανιστεί φούσκωμα.

Αυτό οφείλεται περισσότερο στην ευαισθησία του ατόμου και λιγότερο στην ποσότητα γαλακτοκομικών που έχει καταναλώσει.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε μία στο τόσο μικρή ενόχληση μετά την κατανάλωση γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αν όμως αυτό συμβαίνει σε μόνιμη βάση ή σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστοι, πρέπει να κάνετε το τεστ δυσανεξίας στη λακτόζη.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να κάνει εμετό μετά τη κατανάλωση γαλακτοκομικών, σύμπτωμα που εκδηλώνουν κυρίως τα παιδιά. Τα αέρια στο έντερο το φουσκώνουν σαν μπαλόνι, προκαλώντας εμετό.

Καθώς το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, στον πεπτικό σωλήνα μένει μεγάλη ποσότητα σακχάρων που συγκρατούν μεγάλη ποσότητα υγρών, γεγονός που οδηγεί σε διάρροια.

Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης της λακτόζης και των βακτηρίων στο έντερο, απελευθερώνονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και άλλα αέρια όπως υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Ως αποτέλεσμα, το άτομο μπορεί να υποφέρει από κράμπες και πόνο στην κοιλιά.

Αυτό καθώς και τα προαναφερθέντα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως σε διάστημα 30 λεπτών έως δύο ωρών μετά την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής περιέχει λακτόζη.

www.onmed.gr