Η δύσπνοια αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα του άγχους. Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα συμπτώματα της νόσου, μπορεί αρχικά να προκαλέσει ανησυχία, ωστόσο δεν είναι επικίνδυνη και τελικά υποχωρεί όταν παρέλθει το άγχος.
- Η δύσπνοια κάνει αρκετούς ασθενείς να πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν ένα καρδιακό ή αναπνευστικό πρόβλημα. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό αποδίδεται μάλλον στις φυσιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από το άγχος, όπως για παράδειγμα η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τα υψηλότερα επίπεδα αδρεναλίνης. Όταν οι γιατροί εξετάζουν ασθενείς με δύσπνοια, αρχικά αποκλείουν τα σοβαρά αίτια του συμπτώματος αυτού.
Πώς Συνδέεται η Δύσπνοια με το Άγχος;
Όλοι οι άνθρωποι νιώθουν άγχος σε διάφορες στιγμές κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ωστόσο για τους ασθενείς που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, το άγχος μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στην καθημερινότητα. Οι διαταραχές γενικευμένου άγχους επηρεάζουν σχεδόν το 3% του πληθυσμού και είναι συχνότερες στις γυναίκες.
Ένα από τα συμπτώματα του άγχους είναι και η δύσπνοια. Η τελευταία μπορεί να εμφανιστεί επίσης και σε ασθενείς με διαταραχές πανικού.
Το άγχος σχετίζεται με το αίσθημα του φόβου και μπορεί να προκαλέσει τις συμπεριφορικές και φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν ο οργανισμός προετοιμάζεται να αμυνθεί σε μία επερχόμενη απειλή. Κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, ενεργοποιούνται ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόκριση στο φόβο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, παρουσιάζουν συνεχή ενεργοποίηση σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος αντιδρά στις απειλητικές καταστάσεις με την απόκριση «fight-or-flight». Η απόκριση αυτή προκαλεί ταχυκαρδία, με αποτέλεσμα η καρδιά να αντλεί ταχύτερα το αίμα προς τα διάφορα όργανα, προετοιμάζοντας έτσι τους μύες. Μπορεί να προκαλέσει επίσης ταχύπνοια με σκοπό να αυξήσει την οξυγόνωση των μυών. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί ασθενείς μπορεί να νιώσουν αίσθημα δύσπνοιας.
Όταν ένας ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό του παραπονούμενος για συμπτώματα δύσπνοιας, ο γιατρός πρέπει να εξετάσει αρχικά τα φυσικά αίτια, όπως για παράδειγμα τις αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις.
Ανάλογα με το αίτιο της δύσπνοιας, ο κάθε ασθενής θα λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Αν ο γιατρός διαπιστώσει ότι τα αίτια της δύσπνοιας δεν είναι σωματικά, θα συστήσει συνήθως τεχνικές χαλάρωσης και διαφραγματική αναπνοή.
Οι ασθενείς με επίμονο άγχος ή χρόνια επεισόδια πανικού μπορεί να χρειάζονται φάρμακα ή ψυχοθεραπεία για τον περιορισμό της δύσπνοιας.
Η Δύσπνοια Αποδίδεται στο Άγχος ή σε Άλλα Αίτια;
Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου άγχους, συχνά είναι δύσκολο για τον ασθενή να διαπιστώσει αν το σύμπτωμα αυτό αποδίδεται σε κάποια αγχώδη διαταραχή ή σε άλλα αίτια. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος όταν τα συμπτώματα του άγχους είναι σοβαρά.
Η δύσπνοια αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του άγχους, ωστόσο δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν:
- Ταχυκαρδία
- Ταχύπνοια
- Στηθάγχη
- Αίσθημα πνιγμού
- Ίλιγγο
- Εφίδρωση
- Ρίγος
- Ναυτία
- Διάρροια
- Τρόμο
- Τάση των μυών
- Φόβο απώλειας του ελέγχου
- Ευερεθιστότητα
- Τρομακτικές σκέψεις, εικόνες ή μνήμες
- Έκπτωση της συγκέντρωσης
- Σύγχυση
- Έκπτωση της μνήμης
- Δυσκολίες στην ομιλία
- Ξηροστομία
- Η διάγνωση μίας αγχώδους διαταραχής τίθεται συνήθως με τη χρήση των κριτηρίων του DSM-5. Η δύσπνοια δεν βρίσκεται μέσα στα κριτήρια για τη διάγνωση μίας αγχώδους διαταραχής, ωστόσο αποτελεί κοινό σύμπτωμα στους ασθενείς με τη νόσο.
Οι ασθενείς με διαταραχές πανικού μπορεί επίσης να παρουσιάσουν δύσπνοια. Η δύσπνοια περιλαμβάνεται στα κριτήρια διάγνωσης για τις διαταραχές πανικού.
Αν ένας ασθενής παρουσιάσει δύσπνοια και δεν μπορεί να αποδώσει το σύμπτωμα αυτό σε κάποιο προφανές αίτιο, αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος και επιδείνωση της δύσπνοιας.
Πως να Αντιμετωπίσετε τη Δύσπνοια σε μία Αγχώδη Διαταραχή
Οι γιατροί συχνά προσφέρουν διάφορες θεραπείες στους ασθενείς που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, όπως ψυχοθεραπεία, φάρμακα ή συνδυασμό των παραπάνω.
Για την άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους, όπως για παράδειγμα η δύσπνοια, οι γιατροί μπορεί να χορηγήσουν βενζοδιαζεπίνες.
Παραδείγματα των φαρμάκων αυτών είναι:
- Η αλπραζολάμη
- Η κλοναζεπάμη
- Η διαζεπάμη
- Η λοραζεπάμη
- Οι βενζοδιαζεπίνες προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του άγχους. Μέσα σε 30 λεπτά, ο ασθενής έχει ήδη αρχίσει να νιώθει καλύτερα. Τα φάρμακα αυτά δεν πρέπει ωστόσο να χορηγούνται μακροπρόθεσμα καθώς προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες και η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για αρκετούς ασθενείς που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές. Η μέθοδος αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται σε ορισμένες καταστάσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τους προκλητικούς παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση ενός επεισοδίου έντονου άγχους.
Για την άμεση ανακούφιση από τη δύσπνοια που αποδίδεται στο άγχος, αρκετοί ασθενείς χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης ή διαφραγματική αναπνοή.
Η διαφραγματική αναπνοή είναι κάτι που συνιστούν αρκετοί γιατροί για την αντιμετώπιση του άγχους. Οι ασθενείς που κάνουν την πρακτική αυτή μπορεί να παρατηρήσουν ότι βοηθά στον περιορισμό των έντονων συναισθημάτων. Η διαφραγματική αναπνοή περιλαμβάνει σύσπαση του διαφράγματος και πια βαθιά εισπνοή και εκπνοή.
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology έδειξε ότι 20 διαφραγματικές αναπνοές μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι μπορεί να χρειάζονται και λιγότερες διαφραγματικές αναπνοές για να περιοριστεί το στρες.
Πότε Πρέπει να Επισκεφθείτε τον Γιατρό;
Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν συχνά επεισόδια έντονου άγχους ή διαταραχές πανικού μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους για να εξετάσουν τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.
Αν οι τεχνικές χαλάρωσης και η διαφραγματική αναπνοή δεν επαρκούν για να επανέλθει η φυσιολογική αναπνοή, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Η χρόνια δύσπνοια μπορεί να αποτελεί ένδειξη άσθματος, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, διάμεσης πνευμονικής νόσου, καρδιακής δυλειτουργίας ή παχυσαρκίας. Οι παθήσεις αυτές στο σύνολό τους απαιτούν αντιμετώπιση από γιατρό.
pathologia.eu
Σχετικά Άρθρα
«17 Κλωστές»: Στον Πειραιά, ο Καστελάνης κάνει έναν νέο φίλο
«Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα»: Ο Μιχαλιός Βροντάκης είναι στο Νοσοκομείο μεταξύ ζωής και θανάτου
«Famagusta»: Ο Αντρέας κι η Χριστίνα συμβουλεύουν τον Μάικλ