Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το φαινόμενο των «αστικών θερμικών νησίδων», που δείχνει πως οι πόλεις τείνουν να γίνονται αρκετά θερμότερες από ό,τι οι αγροτικές περιοχές.
Το φαινόμενο που αναμένεται να μετατρέψει τις πόλεις σε φούρνους στο μάλλον δείχνει να εντείνεται, καθώς κτήρια και δρόμοι απελευθερώνουν τα βράδια την ενέργεια του ήλιου που απορροφούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αντίθεση με τις περιοχές που έχουν πράσινο και παρέχουν σκιά δροσίζοντας τον αέρα.
Το δυστοπικό δημοσίευμα του Wired κάνει λόγο για πόλεις φούρνους μέχρι το 2100 με θερμοκρασίες, που θα αυξηθούν έως και 4,4 βαθμούς Κελσίου στις πόλεις κατά μέσο όρο.
Βασίζεται στην έρευνα ομάδας ερευνητών από όλο τον κόσμο που έχουν χρησιμοποιήσει νέα τεχνική μοντελοποίησης. Τα στοιχεία της έρευνάς τους απέχουν κατά πολύ από τον «αισιόδοξο στόχο» της συμφωνίας του Παρισιού για μια παγκόσμια μέση αύξηση θερμοκρασίας 1,5 βαθμών Κελσίου από τα βιομηχανικά επίπεδα και μάλιστα υπερδιπλασιάζει τον οριακό στόχο της συμφωνίας να περιορίσει αυτή την παγκόσμια άνοδο σε όχι περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.
Συνήθως, τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα αγνοούν τις αστικές περιοχές καθώς αποτελούν μόλις το 3% της επιφάνειας του πλανήτη.
Οι πόλεις είναι απλώς ένα μικρό τμήμα και οι ερευνητές ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δεδομένα σε ρεύματα του ωκεανού, στους πάγους και στον αέρα.
«Κλείνουμε αυτό το είδος χάσματος», λέει ο Lei Zhao, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change.
Πηγή: topontiki.gr
Σχετικά Άρθρα
Μανούσος Μανουσάκης: Όλοι ήταν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο «αντίο»
Δημήτρης Σούρας: Πλήθος κόσμου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο «αντίο»
Ειρήνη Μουρτζούκου: Αφέθηκε ελεύθερη, αναβολή για τις 28 Νοεμβρίου πήρε η δίκη της