Στο εδώλιο ο προπονητής από το Αγρίνιο που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού

Στις 6 Ιουνίου θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λευκάδας προπονητής στίβου – Το παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνει και άλλα κακουργηματικά αδικήματα, όταν η καταγγέλλουσα ήταν ακόμα μικρότερη, αλλά έχουν παραγραφεί – Πώς καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του από το δικαστικό συμβούλιο.

  • Στις 6 Ιουνίου θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λευκάδας Mια υπόθεση που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία του Αγρινίου τους τελευταίους μήνες φτάνει στη Δικαιοσύνη, καθώς στις 6 Ιουνίου θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λευκάδας προπονητής στίβου που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού ανήλικης αθλήτριάς του από το τέλος Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου 2007καθώς και για κατάχρηση ανήλικης κατ’ εξακολούθηση για επτά μήνες του ίδιου χρόνου.

Οι ενδείξεις ενοχής του κατηγορούμενου είναι πολλές και γι’ αυτό του έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, παρουσίας κάθε μήνα σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης επικοινωνίας, προσέγγισης και συναναστροφής με την παθούσα. Ο ίδιος αρνείται το κατηγορητήριο, αλλά οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν το δικαστικό συμβούλιο.

Το βούλευμα

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αγρινίου, που παραπέμπει τον κατηγορούμενο στο εδώλιο, περιλαμβάνει και άλλα κακουργηματικά αδικήματα το διάστημα από 1η.1.2002 (όταν η παθούσα ήταν μόλις 13 ετών) μέχρι 23.1.2007: γενετήσιες πράξεις, κατάχρηση και απόπειρα βιασμού ανήλικης κατ’ εξακολούθηση. Ομως τα αδικήματα αυτά έχουν παραγραφεί και γι’ αυτό ο κατηγορούμενος επιχειρεί, μέσω της υπερασπιστικής του γραμμής, να αποδείξει ότι δεν προπονούσε την αθλήτρια το 2007.

O ισχυρισμός του κρίθηκε αναληθής από το συμβούλιο επειδή ούτε οι μάρτυρες υπεράσπισής του μπόρεσαν να τον αντικρούσουν. Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν αληθείς τις καταθέσεις τριών μαρτύρων που περιέγραψαν στην ανακρίτρια Αγρινίου ότι έβλεπαν στο στάδιο την πολύ στενή σχέση που είχε ο κατηγορούμενος με την παθούσα, αλλά και ότι ο συγκεκριμένος προπονητής είχε διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στα αγόρια καθώς φρόντιζε, με αφορμή τις ασκήσεις γυμναστικής, να θωπεύει τα κορίτσια.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο κατηγορούμενος είχε αποφασίσει να εκτελέσει το κακούργημα του βιασμού και επιχείρησε να το κάνει, αλλά δεν το κατάφερε από αίτια ανεξάρτητα της θέλησής του. Οσο για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου που έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, κατηγορείται ότι από τις 24 Ιανουαρίου 2007 έως τις 31 Ιουλίου 2007 προέβη σε γενετήσιες πράξεις εναντίον του ανήλικου θύματος, του οποίου οι γονείς είχαν εμπιστευθεί την επίβλεψη ως προπονητή.

Η σχέση του κατηγορούμενου με την παθούσα αποδεικνύεται από ακόμη ένα στοιχείο της δικογραφίας: τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν το 2013, στα οποία ο κατηγορούμενος περιγράφει την ερωτική επιθυμία και τις θωπείες χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις. Εκείνος παραδέχτηκε στην ανακρίτρια Αγρινίου ότι έστειλε τα συγκεκριμένα μηνύματα, αλλά κάνει λόγο για «λεκτική υπέρβαση που συνηγορεί υπέρ μιας ερωτικής σχέσης που υπήρξε μόνο σε επίπεδο φαντασίωσης και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ομολογία των πράξεων». Ούτε αυτός ο ισχυρισμός έπεισε το δικαστικό συμβούλιο.

Γιατί τώρα;

Το βούλευμα απαντάει στο ερώτημα «τώρα η παθούσα θυμήθηκε να το καταγγείλει;», που δυστυχώς ακούγεται από ένα μέρος του κοινωνικού συνόλου για τέτοιες καταγγελίες. «Η πάροδος πλέον των δέκα ετών έως την καταγγελία δεν πρέπει να αποψιλώνει τη βασιμότητα αυτών, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία κατά την οποία βίωσε η παθούσα την ανωτέρω περιγραφόμενη κατάσταση», αναφέρουν οι δικαστές και επικαλούνται τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα και ειδικότερα την παράγραφο 4 του άρθρου 113, σύμφωνα με την οποία η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου αναστέλλονται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.

Πρόκειται για τον δεύτερο προπονητή που θα καθίσει στο εδώλιο, μετά τον προπονητή ιστιοπλοΐας που δικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για τα κακουργήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος 11χρονης αθλήτριάς του και έως τα 14 χρόνια της, κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και αποπλάνησης παιδιών κατ’ εξακολούθηση.

Προηγήθηκε η καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Mπεκατώρου εναντίον προπονητή της, ο οποίος όμως δεν οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης επειδή το αδίκημα έχει παραγραφεί. Ακολούθησαν καταγγελίες για προπονητή τένις που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε ανήλικες αθλήτριές του και προφυλακίστηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021.

efsyn.gr