Εγκρίθηκε το αίτημα να καταχωρηθεί η Αφρίνα Ι.Π. Μεσολογγίου στην λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
- Oι «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», με έδρα τον Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας είχαν υποβάλλει το σχετικό αίτημα καταχώρισης της ονομασίας «Αφρίνα» στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ε.Ε. ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).
Η Αφρίνα είναι ένας τύπος θαλασσινού αλατιού που παράγεται αποκλειστικά στις Αλυκές Μεσολογγίου. Αποτελείται από λευκούς και εύθρυπτους κρυστάλλους χλωριούχου νατρίου που σχηματίζονται στην επιφάνεια της άλμης των αλοπηγίων, με όψη ανάλαφρη, είναι λιγότερο αλμυρή από το αλάτι, ελαφρώς πικρή λόγω της αυξημένης ποσότητας μαγνησίου και άρα ιδανική για ωμά ή ψητά φαγητά, ή ακόμη και γλυκά.
Είναι πλούσια σε όλα τα πολύτιμα για την υγεία ιχνοστοιχεία – μέταλλα που περιέχονται στο θαλασσινό νερό και ιδιαίτερα το Μαγνήσιο (Mg). Είναι θαλασσινό αλάτι και δεν δέχεται κάποιου είδους προσθήκη ή επεξεργασία μετά τη συγκομιδή. Συνεπώς, το προϊόν υπάγεται στην κατηγορία Μαγειρικό αλάτι ή κοινό αλάτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις χρήσεις.
Το όνομα Αφρίνα αποτελεί παραδοσιακή ονομασία στην περιοχή του Μεσολογγίου, για την μικρή ποσότητα κρυστάλλων αλατιού που σχηματίζονται στην επιφάνεια της άλμης και συλλέγονται χειρωνακτικά. Η παραγωγή και συγκομιδή του προϊόντος Αφρίνα γίνεται στην αλυκή Μεσολογγίου, γνωστή στους ντόπιους και ως «Άσπρη» αλυκή.
Η «Άσπρη» αλυκή του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, ικανή να παράγει το 50-60% (αναλόγως της χρονιάς) του κοινού αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα. Έχει έκταση 12.400 στρεμμάτων και η παραγωγή φτάνει τους 120.000 τόνους κοινού αλατιού ετησίως.
Σχετικά Άρθρα
Φώτης Καρατσόλης: Ο Αγρινιώτης επέστρεψε στον Ολυμπιακό Βόλου
Κύπελλο Κ19: Ο Παναιτωλικός ηττήθηκε στην Τρίπολη
Α’ Ε.Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας: Σκόνταψε ο Άρης Λεπενούς, στο -1 ο Α.Ο. Ρηγανά