Εκατομμύρια σωματίδια πλαστικού καταπίνουν τα μωρά από τα μπιμπερό

Τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια σωματίδια πλαστικού κάθε μέρα, σύμφωνα με νέα, σημαντική, έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food. Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υψηλή θερμοκρασία κατά την αποστείρωση των πλαστικών μπουκαλιών και η προετοιμασία της σκόνης γάλακτος με την ανακίνησή τους οδηγούν στην αποβολή εκατομμυρίων μικροσωματιδίων πλαστικού και τρισεκατομμυρίων ακόμη μικρότερων νανοπλαστικών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον μολύνουν τα τρόφιμα και ποτά, που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει με τον παραπάνω τρόπο πως η έκθεση των μωρών μπορεί να είναι υπερδιπλάσια.

Τα μπουκάλια πολυπροπυλενίου αποτελούν το 82% της παγκόσμιας αγοράς, με τα γυάλινα να είναι η κύρια εναλλακτική λύση. Το πολυπροπυλένιο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλαστικά και οι προκαταρκτικές δοκιμές από τους επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι βραστήρες και τα δοχεία τροφίμων παρήγαγαν επίσης εκατομμύρια μικροπλαστικά ανά λίτρο.

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άγνωστες και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για την αξιολόγηση του θέματος, ιδιαίτερα για τα βρέφη.

Την έκπληξη της ερευνητικής ομάδας για τα ευρήματα εξέφρασε ο καθηγητής Τζον Μπόλαντ από το Trinity College του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. «Μια μελέτη πέρυσι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτίμησε ότι οι ενήλικες καταναλώνουν 300 έως 600 μικροπλαστικά την ημέρα – οι μέσες τιμές μας ήταν της τάξης του ενός εκατομμυρίου ή εκατομμυρίων».

«Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε μελέτες υγείας για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις. Εργαζόμαστε ήδη με συναδέλφους για να δούμε ποια “κουμπιά” στο ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζουν να πιέζουν αυτά τα σωματίδια» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπόλαντ, πολλά από τα σωματίδια απλά θα απεκκρίνονται, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για το πόσα θα μπορούσαν να απορροφηθούν με την κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος.

«Έχω ήδη ξεφορτωθεί όλα αυτά τα δοχεία που χρησιμοποιούσα και αν είχα μικρά παιδιά, θα άλλα τον τρόπο προετοιμασίας του ([σ.σ. γάλατος)» είπε ο ίδιος.

Ο Φίλιπ Σούαμπλ, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να φαίνονται ανησυχητικά και επεσήμανε ότι για τον εντοπισμό των πραγματικών επιπτώσεων στην υγεία των μωρών χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Οι προτάσεις για λύση του προβλήματος
Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι ένα βήμα, το οποίο μπορεί να μειώσει δραματικά τα μικροπλαστικά που παράγονται κατά τη συνηθισμένη προετοιμασία.

Αυτό μπορεί να γίνει με βράση του νερού σε μη πλαστικό δοχείο, ψύξη και ξέπλυμα της φιάλης τρεις φορές μετά την αποστείρωση, αλλά και της παρασκευής της σκόνης του γάλακτος σε μη πλαστικό δοχείο, της ψύξης του και της ρίψης σε καθαρό μπουκάλι.

Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση γυάλινων μπουκαλιών, αν και αυτά είναι βαρύτερα κι εύθραυστα, και ανάπτυξη νέων σκληρών επικαλύψεων για την αποφυγή αποβολής πλαστικών σωματιδίων.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να ανησυχούμε αδικαιολόγητα τους γονείς, ειδικά όταν δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες. Ωστόσο, καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεκτιμήσουν τις τρέχουσες οδηγίες για την προετοιμασία της σκόνης γάλακτος» ανέφερε ο Μπόλαντ.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, τα πλαστικά έχουν πολλές χρήσιμες εφαρμογές, και το θέμα είναι να γίνουν πιο ασφαλή και πιο ανθεκτικά.


Πηγή: Τhe Guardian
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr