Έκκληση Πολιτιστικού – Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Κοιλάδας Αχελώου για τα γεφύρια Αυλακίου και Τέμπλας στον ποταμό Αχελώο
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
· Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
· Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ.Σκρέκας
· Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γ. Αμυράς
· Υπουργός Πολιτισμού Αθλητισμού, κ. Λ. Μενδώνη
· ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
· ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
· ΚΙΝΑΛ
· ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
· ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
· ΜΕΡΑ 25
· Βουλευτές Ν, Αιτωλοακαρνανίας
· Βουλευτές Ν. Καρδίτσας
· Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας
· Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου
· Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μεσολογγίου
· Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ι. Νήσων
· Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας
· Περιφερειάρχη & Περ. Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας
· Περιφερειάρχη & Περ. Συμβούλιο Θεσσαλίας
· Περιφερειάρχη & Περ. Συμβούλιο Στ. Ελλάδας
· Δήμαρχο & Δημ. Συμβούλιο Δ. Αγράφων
· Δήμαρχο & Δημ. Συμβούλιο Δ. Αμφιλοχίας
· Δήμαρχο & Δημ. Συμβούλιο Δ. Αργιθέας.
Κάνουμε έκκληση – για άλλη μια φορά – να σώσετε τα γεφύρια μας, Αυλακίου και Τέμπλας στον ποταμό Αχελώο.
Τα γεφύρια, με αποφάσεις του Υπ. Πολιτισμού έχουν κηρυχθεί προστατευόμενα και διατηρητέα ως πολιτισμική κληρονομιά, για την αρχιτεκτονική τους κατασκευή.
Είναι σημαντικά έργα υποδομής για τον κόσμο της ευρύτερης ορεινής περιοχής Νότιας Πίνδου.
Τα πετρογέφυρα είναι πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας και της χώρας μας.
Τα γεφύρια εδώ και δέκα χρόνια, μετά την κατασκευή φράγματος Δαφνοζωνάρας στο μέσω των δυο γεφυριών από την ΤΕΡΝΑ Α,Ε., έχουν πάθει σημαντικές βλάβες και απειλούνται με ολική καταστροφή.
Τα γεφύρια μετά την κατασκευή του φράγματος πλημμυρίζουν και καταστρέφονται από τα νερά του Αχελώου. Μεγάλες είναι οι βλάβες σύμφωνα και με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝ/Φ10-β/403/
Μας λένε ακόμη στην ίδια αυτοψία τους, πως δεν είναι ειδικοί να εκτιμήσουν την επίδραση του φράγματος στα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται στις δυο γέφυρες παρότι είναι εξόφθαλμο και προτείνουν να ανατεθεί από το ΥΠΠΟ σε ανεξάρτητο φορέα η εκπόνηση μελέτης για το θέμα της επίδρασης του φράγματος.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ με Αρ πρωτ. οικ. 10989 – 24/7/2018 με τον περιβαλλοντικό όρο 3.1. είναι έμμεση παραδοχή της Αδειοδοτούσας Αρχής (ΔΙΠΑ), ότι πρέπει να κατέβει κατά 0,50 εκ. το ύψος του φράγματος για να μην φθείρεται το γεφύρι.
Το έγγραφο της ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΣΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ με Αρ. Πρ. 123413-20-02-2019 που αναφέρει ξεκάθαρα ότι γνωμοδότησε για διαφορετικό ταμιευτήρα από τον υπάρχον, οποίος θα τερματίζει κατάντη της γέφυρας σε αρκετή απόσταση από αυτή.
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία που υπάρχει για τα πέτρινα γεφύρια όπως των κ.κ. Μαντά και Γαλερίδη: το γεφύρι Αυλακίου ή Καταφυλλίου έχει καταγραφή το 1993 με ύψος κεντρικού τόξου 14,50 μέτρα. Σήμερα μετά την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος δεν υπερβαίνει τα 9 μέτρα. Η ίδια η εταιρία δέχεται σε μελέτες της ότι ο ταμιευτήρας του φράγματος προκαλεί ποντισμό στο γεφύρι 3,5 μέτρα σε μόνιμη βάση. Πριν τη λειτουργία του ΜΥΗΕ τα βάθρα του γεφυριού ήταν ελεύθερα.
Οι διατομές της γεφυρας και της κοίτης του ποταμού στη γέφυρα Αυλακίου πριν την κατασκευή του φράγματος, ήταν αρκετά μέτρα κάτω από τα βάθρα του γεφυριού. Σήμερα όχι μόνο η κοιτη έχει μπαζωθεί αλλά, έχουν και τα βάθρα του μπαζωθεί πάνω από 5 μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί οι διατομές του σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα πλημμυρικά φαινόμενα τους χειμερινούς μήνες που αυξάνεται η ποσότητα των νερών να υποσκελίζουν το γεφύρι καταστρέφοντάς το.
Επειδή βαίνουμε σε μια εποχή του χρόνου, όπου στην ευρύτερη περιοχή εχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και
Επειδή στις γέφυρες και ειδικά στην περίπτωση αυτή του Αυλακίου έχουμε ήδη ως σήμερα τα 10 τελευταία χρόνια πάνω από 6 πλημμυρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές επί των μνημείων και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και άλλες υποδομές ανθρώπων,
Κάνουμε έκκληση σε κάθε αρμόδια αρχή, να προβεί σ’ εκείνες τις ενέργειες, ώστε να εξεταστεί επιτέλους το αν υπάρχει επίδραση του φράγματος στα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται τα τελευταία έτη και απειλούν με ολική καταστροφή τα δυο μνημεία – γεφύρια, τα οποία είναι – επαναλαμβάνουμε –
Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας, επειδή βαίνουμε σε μια εποχή του χρόνου, όπου στην ευρύτερη περιοχή έχουμε αυξημένες βροχοπτώσεις. και να μπορέσουμε να διασώσουμε την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας, τα δυο προστατευόμενα – “απροστάτευτα” ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ τις λοιπές υποδομές της περιοχής και τις περιουσίες ανθρώπων της περιοχής.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ
Σχετικά Άρθρα
SL1 – Βιτόρια: «Δεν μας απασχολεί τι έκανε στα προηγούμενα παιχνίδια ο Παναιτωλικός»
SL1: Στο Αγρίνιο ο Παναθηναϊκός, δεκάδες οπαδοί περίμεναν την αποστολή
Super League K19: Ο Παναιτωλικός έχασε από τον Παναθηναϊκό με 2-3