Το μέγεθος της καταστροφής στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που συνεκλήθηκε κατόπιν αιτήματός του προς τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
- Ο κ. Φαρμάκης, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του, Περιφερειάρχες, για την στήριξη και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας στις Περιφέρειες που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις ανακούφισης των πυρόπληκτων περιοχών, στήριξης των τοπικών οικονομιών και του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και έγκαιρης προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου
Παρουσιάζοντας την πρόταση που κατέθεσε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για απευθείας καταβολές πόρων στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, υπογράμμισε και την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί η γεωργική γη, με χιλιάδες καμένες εκτάσεις ελαιόδεντρων και άλλων καλλιεργειών, γεγονός που θα σημάνει έναν «βαρύ χειμώνα» για το εισόδημα χιλιάδων αγροτών, αλλά και για το σύνολο του αγροτοδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα
Επίσης, ο Περιφερειάρχης, είπε: «Με ικανοποίηση άκουσα ότι τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα θα προχωρήσουν άμεσα. Όμως, προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως για τα αντιπλημμυρικά έργα, θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν τα πρόσθετα έργα και αυτό αφορά την ανάγκη περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης των Περιφερειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες»
Ακόμα, ο κ. Φαρμάκης έθεσε ζήτημα ολικής και ουσιαστικής αναβάθμισης των Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών. «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ενισχυθούν με απόλυτα εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό που θα είναι σε θέση να διαμορφώσει σχέδια με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες που θα αντιμετωπίζουν άμεσα τις ασύμμετρες φυσικές απειλές, καθώς και υλικοτεχνική υποδομή που θα καθιστά εφαρμόσιμους τους σχεδιασμούς. Και μιλώντας για υλικοτεχνική υποδομή αναφέρομαι σε οχήματα και μηχανήματα που θα αφορούν μόνο την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών» επεσήμανε.
Τέλος, σημείωσε και την αξία που έχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε επίπεδο Περιφερειών, υπογραμμίζοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή χρειάζεται περαιτέρω ενεργοποίηση, ώστε πέρα από την διακρατική συνεργασία να υπάρχει και διαπεριφερειακή συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια καταστροφή που δημιουργεί τεράστιες ανάγκες. Και γι’ αυτό απαιτείται, σε όλα τα επίπεδα, μία τεράστια προσπάθεια που μάλιστα, πρέπει να γίνει με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας