Έκτακτο επίδομα πριν από το Πάσχα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια

Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ως αντίδοτο στην ακρίβεια, η οποία «χτυπάει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, σχεδιάζει πριν από το Πάσχα η κυβέρνηση με επίκεντρο τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους.

Το ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, την κρίση στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά περιθώρια και το ύψος της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021 που όλα δείχνουν ότι το κοντέρ θα γράψει πάνω από 8,5%.

Ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια μέτρα στήριξης αλλά είναι πιθανόν να χορηγηθεί ένα επίδομα πριν από το Πάσχα στους πλέον ευάλωτους που πλήττονται σφοδρά από την ακρίβεια.

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων, που δόθηκε επίδομα στους συνταξιούχους και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης καθώς πλήττονται δραστικά από το κύμα ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο  θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού έχουν θέσει σε τροχιά αναθεώρησης τον προϋπολογισμό. Τον Απρίλιο, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας η κυβέρνηση θα ενσωματώσει ένα νέο μακροοικονομικό σενάριο βάσης που θα στηρίζεται σε τρεις παράγοντες: τις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Είναι βέβαιο ότι λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης και του πληθωρισμού, το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο διευκολύνοντας την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους και απελευθερώνοντας δημοσιονομικό χώρο.

Πάντως, η Ομικρον και η «Ελπίδα» φρέναραν τον Ιανουάριο τα φορολογικά έσοδα, τα οποία εμφάνισαν υστέρηση 224 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει ότι αν δεν υπήρχε αναστολή στις πληρωμές ΦΠΑ, τα φορολογικά έσοδα θα υπερέβαιναν τον στόχο.

Τον περασμένο μήνα, ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 17 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 1,145 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από την υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 608 εκατ. ευρώ υπήρξε και υστέρηση δαπανών κατά 1,654 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Τα στοιχεία της εξέλιξης των φορολογικών εσόδων ήταν – τηρουμένων των αναλογιών – ικανοποιητικά για τον Ιανουάριο του 2022» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Οπως είπε «παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι καταβολές ΦΠΑ και άλλων φόρων για τις 4 Φεβρουαρίου, τα φορολογικά έσοδα ήταν κοντά στον στόχο (-224 εκατ. ευρώ) και θα τον υπερέβαιναν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, αν δεν υπήρχε η εν λόγω αναστολή. Ο Ιανουάριος, λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Ομικρον και των καιρικών φαινομένων, ήταν ένας δύσκολος οικονομικά μήνας, κάτι που είχε (προσωρινές) επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να αίρονται, με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

in.gr