Αρχαιοφύλακας από το Αγρίνιο φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που ερεύνα εδώ και καιρό η ΕΛ.ΑΣ.
Εκτεταμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. φέρνει στο φως παράνομο δίκτυο διακίνησης αρχαιοτήτων με διεθνή πλοκάμια – Ανάμεσα στους συλληφθέντες σωφρονιστικός υπάλληλος και αρχαιοφύλακας, όπως αναφέρει η Μαρία Παπαγιαννακοπούλου στο pelop.gr
Σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας των τελευταίων ετών, οι Αρχές εξάρθρωσαν δύο οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, που διακινούσαν αρχαιότητες μέσω διεθνών οίκων δημοπρασίας.
Η επιχείρηση συντονίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων της Ασφάλειας Πατρών, με τη συνδρομή τοπικών υπηρεσιών σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς και των αρχών των Η.Π.Α.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 39 συλλήψεις, ανάμεσά τους και δύο φερόμενοι ως «εγκέφαλοι», ενώ αποκαλύφθηκε η εμπλοκή σωφρονιστικού υπαλλήλου και αρχαιοφύλακα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για τη διείσδυση του εγκλήματος σε κρίσιμους κρατικούς θεσμούς.
Κατά την εξέλιξη των ερευνών, οι αρχές πραγματοποίησαν κατ’ οίκον και αποθηκευτικούς ελέγχους σε τουλάχιστον 20 πόλεις της χώρας, καθώς και στο Μόναχο, εντοπίζοντας περισσότερα από 1.800 αρχαιολογικά αντικείμενα – ανάμεσά τους νομίσματα, ειδώλια, προσωπεία και περικεφαλαίες.
Από αυτά, 800 βρέθηκαν στη Γερμανία.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν:
8 όπλα (περίστροφα, πιστόλια και πολεμικά τυφέκια)
1.300 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
46 ανιχνευτές μετάλλων
10 οχήματα
80.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και
135.000 ευρώ σε δεσμευμένους λογαριασμούς και τραπεζική θυρίδα.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, ενεργή από το 2022, αριθμούσε 36 μέλη, εκ των οποίων 32 συνελήφθησαν, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη 11 άτομα για παράνομες ανασκαφές.
Οι έρευνες κατέδειξαν τουλάχιστον 130 παράνομες συναλλαγές, με τα αρχαία να καταλήγουν είτε σε συνεργούς στο εξωτερικό είτε σε γνωστούς οίκους δημοπρασιών, όπου πωλούνταν ως «νόμιμα».
Η δεύτερη οργάνωση δρούσε από Δεκέμβριο 2023 στη Μακεδονία και Θράκη. Αποτελούνταν από 10 μέλη, εκ των οποίων 7 συνελήφθησαν, ενώ τα υπόλοιπα 3 αναζητούνται.
Η βασική τους δραστηριότητα αφορούσε τη συλλογή και εξαγωγή αρχαιοτήτων από τη χώρα, με 49 υποθέσεις να έχουν ήδη τεκμηριωθεί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μέλος της οργάνωσης εργαζόταν σε γερμανικό οίκο δημοπρασιών, γεγονός που, σύμφωνα με τις Αρχές, διευκόλυνε τη «νομιμοποίηση» των παράνομων ευρημάτων και την ένταξή τους στη διεθνή αγορά τέχνης.
Οι αρχαιότητες πρόκειται να αξιολογηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, ενώ η δικογραφία που σχηματίζεται περιλαμβάνει κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αρχαιοκαπηλία, παράνομη κατοχή όπλων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο την ταυτοποίηση επιπλέον εμπλεκομένων και την αποκάλυψη των δικτύων διακίνησης στο εξωτερικό, ενώ η υπόθεση αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές και θεσμικές συζητήσεις για την επάρκεια των μέτρων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Βάλτος: Στις 18:30 το τελευταίο «αντίο» στην 51χρονη που σκότωσε ο 54χρονος
Πηγή: ΕΛ.ΑΣ. – Αρχαιοκαπηλία: Αρχαιοφύλακας από το Αγρίνιο φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα
Σχετικά Άρθρα
Ο Αιτωλοακαρνάνας Σταύρος Μπαλάσκας: «Η Αστυνομία θα έπρεπε να αναζητήσει τα δικά της σφάλματα»
Κυριακή Γρίβα: Έγκυος η Αγρινιώτισσα όταν δολοφονήθηκε, το έμαθε μετά ο πατέρα της
Αγρίνιο: Συνελήφθη γιατί συνέχιζε να οδηγεί ενώ της είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα