ΕΛ.Ο.Π.Υ.: Συνδιοργανώτρια στο 1ο Ελληνικό Επιστημονικό Συνέδριο Υδατοκαλλιεργειών

Η ΕΛ.Ο.Π.Υ. ήταν συνδιοργανώτρια στο 1ο Ελληνικό Επιστημονικό Συνέδριο Υδατοκαλλιεργειών (Ελ.Ε.Σ.Υ.).

«Σήμερα ο κλάδος μας και η επιστημονική κοινότητα έχουν να αντιμετωπίσουν δύο προκλήσεις.

Η σοβαρότερη πρόκληση είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Θέλουμε μια άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας για ερευνητικά προγράμματα που θα έχουν άμεση εφαρμογή στην παραγωγική διαδικασία.

Από την άλλη έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις φερόμενες ως ομάδες των πολίτων, που παραπληροφορούν συστηματικά τις τοπικές κοινωνίες, την κοινή γνώμη, όπως και τα κυβερνητικά στελέχη…».

Αυτό ήταν ένα ανάμεσα στα πολλά και καυστικά μηνύματα του χαιρετισμού του κου. Απόστολου Τουραλιά, Προέδρου της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.), στην έναρξη των εργασιών του 1ου Ελληνικού Επιστημονικού Συνεδρίου Υδατοκαλλιεργειών (Ελ.Ε.Σ.Υ.) που υλοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ» στην Αθήνα, Παρασκευή 16 με Κυριακή 18 Μαΐου, με στόχο να προάγει την Επιστήμη, την Έρευνα και την Καινοτομία στις Υδατοκαλλιέργειες.

Διοργανωτές του Συνεδρίου ήταν η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.), ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και έγινε με τη στήριξη εταιρειών του κλάδου,την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξηςκαι όλα τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδατοκαλλιέργειών.

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του και εκτενή χαιρετισμός ο κος. Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«…Κάθε είδος γνώσης ή τρόπου σκέψης ή επιστήμης ή έρευνας οδηγούν στην τεκμηρίωση, τη βελτίωση και την ανάπτυξη του κλάδου. Αυτό περιμένουμε να συμβεί αυτές τις τρεις μέρες στο 1ο ΕΛΕΣΥ.», επισήμανε ο κος. Τουραλιάς.

Η συμμετοχή της ΕΛΟΠΥ ήταν ιδιαιτέρως στοχευμένη και σημαντική, καθώς από το 2020 έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), βασικό διακύβευμα του οποίου ήταν η υλοποίηση του Συνεδρίου, και από το 2016 που ιδρύθηκε και διαχρονικά η ΕΛΟΠΥ έχει αναπτύξει μια στενή σχέση συνεργασίας με την Ελληνική Πανεπιστημιακή και Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Μαζί, εκπονούνται καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και Οδηγοί Καλών Πρακτικών για τη βέλτιστη λειτουργία των επιχειρήσεων των 21 Μελών της ΕΛ.Ο.Π.Υ.

Είναι ισχυρή η πεποίθηση της ΕΛ.Ο.Π.Υ. ότι η επιστήμη συνεισφέρει σημαντικά και στην αναβάθμιση των πρακτικών της ιχθυοκαλλιέργειας και στην αποδοχή των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από την κοινωνία.

«Ως Μέλη της ΕΛΟΠΥ είμαστε περήφανοι για αυτό που κάνουμε γιατί παράγουμε πλούτο για τη χώρα, γιατί παράγουμε ένα προϊόν υψηλής διατροφικές αξίας, γιατί με πολύ κόπο καταστήσαμε τη χώρα μας να έχει μια επισιτιστική επάρκεια στη ζωική πρωτεΐνη», δήλωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Π.Υ.

Στην τελετή λήξης του Ελ.Ε.Σ.Υ., απένειμε βραβεία σε επιλεγμένες εργασίες φοιτητών και ερευνητών και φυσικά στα δύο γεύματα του συνεδρίου οι συμμετέχοντες γευτήκαν τα φρέσκα και γευστικά ελληνικά ψάρια εκτροφής FishfromGreece. των Μελών της ΕΛΟΠΥ.

Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.)

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.), κύριος φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με αποστολή την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των Εταιρειών-Μελών της, εδραιώνοντας την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές.

Σήμερα, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. περιλαμβάνει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής και εξάγουν τα προϊόντα τους σε 40 χώρες.

Η ΕΛ.Ο.Π.Υ. λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του, και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας.

Παράλληλα με ένα σύνθετο πλέγμα δράσεων προώθησης, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με κρατικούς φορείς και πολλά άλλα.

Αναδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση στους αναπτυξιακούς στόχους της, το διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν, στην Ελλάδα η ΕΛ.Ο.Π.Υ. είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FederationofEuropeanAquacultureProducers – FEAP), του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Κομισιόν (MarketsAdvisoryCouncil – MAC), του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AquacultureAdvisoryCouncil – AAC) και του EuropeanAquacultureSociety (EAS).

Η διαχρονική δέσμευση της ΕΛ.Ο.Π.Υ. περιλαμβάνει την υγιεινή των τροφίμων, την ευζωία των ιχθύων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης «FishfromGreece» σε συνεργασία με την TUVAustriaHellas, και αναπτύσσει καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, όπως, τον Οδηγό Ευζωίας Εκτρεφόμενων Ιχθύωνμε το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη μελέτη «Σύγχρονες ιχθυοτροφές θαλασσινών ψαριών για τη διασφάλιση υψηλής διατροφικής αξίας και ευζωίας» με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την «Αποτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω ανάλυσης του κύκλου ζωής σε ελληνικά καλλιεργούμενα ψάρια των εταιριών-μελών της ΕΛ.Ο.Π.Υ.» με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Σχέδιο δράσης για τη μείωση χρήσης αντιμικροβιακών σκευασμάτων, με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονΟδηγός υγείας &βιοασφάλειας, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πρόγραμμα ελέγχου και μείωσης επιπτώσεων στο οικοσύστημα, με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη Μελέτη για τις Υπεύθυνες ιχθυοτροφές με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η ΕΛ.Ο.Π.Υ. υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, στηρίζοντας ενεργά την εκπαίδευση, την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, την υγεία, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τα παιδιά, τη συμπεριληπτικότητα, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

FishfromGreece

Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής «FishfromGreece» διακρίνονται για την απαράμιλλη φρεσκάδα, την υπέροχη γεύση, την εξαιρετική ποιότητα και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους.

Αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, την πεντακάθαρη και διαυγή θάλασσα της Ελλάδας, σύμφωνα με αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφονται με εξαιρετικής ποιότητας, πλήρως ισορροπημένες, μη γενετικά τροποποιημένες ιχθυοτροφές.

 

Διαβάστε επίσης: Σ.Ε.Ε.Δ.Α.: Αιτήσεις αναδρομικής επιδότησης τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας