Η ελαιοκράμβη είναι καλλιέργεια που αναπτύσσεται σε πολλούς τύπους εδαφών, προτιμά όμως τα βαθιά, καλά στραγγιζόμενα και πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη. Αναπτύσσεται σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.
- Η άριστη θερμοκρασία βλάστησης και ανάπτυξης είναι 10 με 20 βαθμούς κελσίου, η ελάχιστη 0 βαθμούς κελσίου, ενώ, υπό προϋποθέσεις, αντέχει μέχρι τους -15 βαθμούς κελσίου.
Η ελαιοκράμβη μπορεί να σπαρθεί και το φθινόπωρο και την άνοιξη. Η εποχή της σποράς εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Βέβαια, στην Ελλάδα σπέρνεται από Σεπτέμβρη έως Οκτώβριο.
Αν και έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπανση, η καλλιέργεια ελαιοκράμβης είναι φυτό με υψηλές ανάγκες σε άζωτο σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου.
Σύμφωνα με τα πειράματα και καλλιεργητικά δεδομένα η απόδοση της ελαιοκράμβης κυμαίνεται μεταξύ 120-250 kg/στρ, χωρίς άρδευση, ενώ με επαρκή άρδευση η απόδοση μπορεί να φτάσει μέχρι και σε 400kg/στρ. Το κραμβέλαιο είναι η κατεξοχήν πρώτη ύλη του ευρωπαϊκού βιοντήζελ. Από ένα τόνο σπόρου ελαιοκράμβης με περιεκτικότητα σε λάδι 35-40% μπορούν να παραχθούν 0,35-0,4 τόνοι biodiesel, 600-650Kg πίτας (με υγρασία) και 0,035-0.04 τόνοι γλυκερίνης. Η ελαιοκράµβη ανήκει στα φυτά µεγάλης καλλιέργειας που παράγουν ελαιούχους σπόρους. Είναι φυτό µεγάλης οικονοµικής σηµασίας παγκοσµίως και µια σχετικά νέα καλλιέργεια για τη χώρα µας. Τα βοτανικά χαρακτηριστικά του φυτού και ο βιολογικός του κύκλος σχετίζονται άµεσα µε την προσαρµοστικότητά του και την ορθή καλλιεργητική τεχνική.
Η συγκομιδή/αλώνισμα γίνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η παραγωγή κατευθύνεται σε συγκεκριμένα εργοστάσια για την απαραίτητη επεξεργασία, και τη μετατροπή του φυτού σε βιοκαύσιμο.
Η πίτα που µένει µετά την αφαίρεση του λαδιού αποτελεί εξαιρετική συµπυκνωµένη ζωοτροφή για βοοειδή, πρόβατα, χοίρους και πουλερικά µε υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι και πρωτεΐνη (10-45%). Η πρωτεΐνη αυτή µπορεί να χρησιµοποιηθεί και σε άλλες εφαρµογές όπως βιοπλαστικά, πρωτεϊνικές επικαλύψεις ανθεκτικές σε νερό, προσκολλητικές ουσίες, χαρτί, γαλακτοµατοποιητές κ.ά. Η καλλιέργεια της ελαιοκράµβης µπορεί ακόµη να χρησιµοποιηθεί για βόσκηση, παραγωγή σανού και ενσιρώµατος.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο κ. Άρη Σταματελάτο, η συμβολαιακή τιμή της ελαιοκράμβης φέτος ήταν 40 – 41 λεπτά, η δε παραγωγή κυμάνθηκε στα επίπεδα των 220 – 230 κιλών, ενώ και στα πιο καλά χωράφια με άρδευση έφτασε ακόμη και στα 350 κιλά. Το μέσω κόστος της καλλιέργειας ήταν περίπου 40 € χωρίς άρδευση, ενώ με άρδευση έφτασε τα 75 – 80 € το στρέμμα.
Με άλλα λόγια, η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης μπορεί να αφήσει ικανοποιητικό εισόδημα για τον παραγωγό.
Σχετικά Άρθρα
Η Γέφυρα Επισκοπής ενώνει δύο Νομούς
Η Λίτσα Πατέρα για τον ΑΝΤ1 και το 2025!
«Άγιος Έρωτας»: Στην κορυφή τον Δεκέμβριο!