Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η σύνοδος διεξάγεται λίγο μετά την εκλογική νίκη στα κατεχόμενα του Ερσίν Τατάρ, και την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Στη Κύπρο και τη Λευκωσία θα μεταβεί σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου. Η σύνοδος αυτή έχει ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιείται στη Μεγαλόνησο, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογική νίκη στα κατεχόμενα του Ερσίν Τατάρ και έχοντας προηγηθεί το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται από χθες μια «ανάσα» από το Καστελόριζο έχοντας «σπάσει» τα 12 ναυτικά μίλια.
Σχολιάζοντας την τελευταία αυτή ενέργεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε στον Ant1: «Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό. Εμείς απέναντι στις προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση. Ψύχραιμη, γιατί δεν παρασυρόμαστε». Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κάνει προς το παρόν κάποια κίνηση αποτροπής με τα πολεμικά σκάφη που παρακολουθούν το Oruc Reis.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τη σειρά του, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, συγκεκριμενοποίησε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι: «Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια -και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Εξάλλου, διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς».
Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας προσέθεσε ότι: «Η δημιουργία τετελεσμένων σε έναν χώρο στον οποίο η Ελλάδα ασκεί εν δυνάμει κυριαρχία είναι στην πραγματικότητα προσβολή των δικαιωμάτων της. Άλλο το ζήτημα της αβλαβούς διέλευσης κατά το Διεθνές Δίκαιο κι άλλο το ζήτημα της δημιουργίας τετελεσμένων. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία θα δημιουργεί τετελεσμένα και κεκτημένα. Αυτό είναι δεδομένο».
Η Ελλάδα ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε χθες επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή υπουργός Εξωτερικών, τονίζει πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.
Επιπλέον, ο κ. Δένδιας έστειλε επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας (Χάικο Μάας, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, Λουίτζι ντι Μάιο), ζητώντας τους προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Μάλιστα, στην επιστολή του προς τον Χάικο Μάας ζήτησε να μη δοθούν άδειες για εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Πηγή:pagenews.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr
Σχετικά Άρθρα
Euroleague: Πήρε το ντέρμπι ο Ολυμπιακός!
Αγρίνιο: Όχημα «καρφώθηκε» σε επιχείρηση!
Αγρίνιο: Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές