Έλλειψη βιταμίνης D: «Διαβάστε» τα κρυφά συμπτώματα

Πολλά διαβάζουμε και πληροφορούμαστε συνεχώς για την πολύτιμη βιταμίνη D, τη “βιταμίνη του ήλιου” όπως τη γνωρίζουμε οι περισσότεροι καθώς το σώμα την παράγει από την χοληστερόλη, όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου.

  • Τη συγκεκριμένη βιταμίνη μπορούμε να βρούμε επίσης και σε κάποια λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και είναι πολύ δύσκολο να λάβουμε όση χρειάζεται ο οργανισμός μας μόνο μέσω της διατροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης (RDI) είναι συνήθως περίπου 400-800 IU για τους ενήλικες.

Το παράδοξο των τελευταίων ετών είναι το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι, ακόμα και σε ηλιόλουστες και ζεστές χώρες, παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D. Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν την έλλειψη καθώς τα συμπτώματα είναι γενικά ανεπαίσθητα και δεν δημιουργούν άμεσα προβλήματα στην υγεία τους.

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σας υποψιάσουν

Αρρωσταίνετε συχνά

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας είναι ο αυξημένος κίνδυνος ασθένειας ή λοιμώξεων.

Έχετε πόνο στα οστά και στην πλάτη

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να είναι αιτία ή παράγοντας επιδείνωσης για τον πόνο των οστών και της μέσης.

Πέφτουν ανεξήγητα τα μαλλιά σας

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D στην τριχόπτωση γυναικείας μορφής ή στην αυτοάνοση κατάσταση αλωπεκίας areata.

Ταλαιπωρείσθε από μυϊκούς πόνους

Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του χρόνιου πόνου και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, ο οποίος μπορεί να οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της βιταμίνης και των νευρικών κυττάρων που ανιχνεύουν τον πόνο.

Έχετε συνεχώς κακή ψυχολογική διάθεση

Η κατάθλιψη σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βελτιώνουν τη διάθεση.

Οι αιματολογικές εξετάσεις και η συμβουλή του γιατρού σας θα σας υποδείξουν τι πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση έλλειψης.

therapies.gr