Έλληνες και Πορτογάλοι ερευνητές στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης

Λύση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης έρχεται να δώσει το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «COLOSTEO» (www.colosteo.com), διάρκειας 4 ετών, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός φυσικού συμπληρώματος βασισμένο στο βόειο πρωτόγαλα χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών.

  • Η ιδέα πίσω από το συμπλήρωμα COLOSTEO είναι η ανοικοδόμηση των οστών με φυσικό τρόπο και φυσικά συστατικά. Mέσω της συνεργασίας των ερευνητών ακαδημαϊκών φορέων (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου του Πόρτο) και εταιριών από την Ελλάδα και από την Ισπανία που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και μια σειρά μελετών όσο αφορά την επίδραση του πρωτογάλατος στη βελτίωση της υγείας των οστών, δημιουργήθηκε το φυσικό συμπλήρωμα COLOSTEO αρχικά στην Ισπανία και μετέπειτα στην Ελλάδα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Ντίνα μέλος της Ερευνητικής Ομάδας COLOSTEO.

Το συμπλήρωμα, σύμφωνα με την ίδια, δοκιμάστηκε αρχικά εργαστηριακά στην Πορτογαλία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και ασφάλεια για χρήση σε ανθρώπους, όπως επίσης και η επίδραση του συμπληρώματος στο μεταβολισμό των οστών.

Τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως η κατανάλωση του συμπληρώματος είναι απόλυτα ασφαλής για χρήση από ανθρώπους και πως το συμπλήρωμα φαίνεται να αυξάνει την οστική υγεία μετά από 4 μήνες κατανάλωσης (οι οστικοί δείκτες και η οστική πυκνότητα αυξήθηκαν).

Επίσης καμία παρενέργεια, αλλεργία ή προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη δεν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια όλων των εργαστηριακών δοκιμών. Στις εργαστηριακές υποδομές της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη BIOMECHANICAL SOLUTIONS το συμπλήρωμα COLOSTEO δοκιμάστηκε σε τρεις ομάδες συμμετεχόντων μετά από μέτρηση οστικής πυκνότητας (DXA): Υγιείς γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Γυναίκες και άνδρες με οστεοπόρωση. Γυναίκες και άνδρες με οστεοπενία.

Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε φυσικό σκεύασμα βόειου πρωτογάλατος σε υγρή μορφή για 4 συνεχόμενους μήνες. Αιμοληψίες έγιναν στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης με σκοπό να εξεταστεί ή μεταβολή πρωτεϊνικών δεικτών που σχετίζονται με την οστεοπόρωση.

Όλη η διαδικασία έγινε με την επίβλεψη του αρμόδιου γιατρού. Τη χρονική αυτή περίοδο πραγματοποιούνται οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της χορήγησης πρωτογάλατος στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες.

Οι συνεργάτες του COLOSTEO ευελπιστούν, σύμφωνα με την ερευνήτρια, ότι το πρόγραμμα θα συμβάλλει στην εύρεση εναλλακτικών θεραπειών (μέσω μη φαρμακευτικής προσέγγισης) για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης όπως επίσης και στη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους επιστήμονες ώστε να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους, να διευρύνουν τα δίκτυά τους, να λάβουν ερευνητική εκπαίδευση και να αναπτύξουν νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας μέσω του Ερευνητικού Προγράμματος COLOSTEO.

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση. Αποτελεί μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, όπου παρατηρείται σημαντική απώλεια μεταλλικών στοιχείων από τον σκελετό.

Ως αποτέλεσμα, τα οστά γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος λόγω πτώσης.

Επιπλέον, η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμο αίσθημα πόνου και περιορισμό της κινητικότητας. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Το πρόβλημα της οστεοπόρωσης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 25% έως το 2025 επίπεδο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 τα κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση αναμένεται να αυξηθούν κατά 240% στις γυναίκες και 310% στους άνδρες σε σχέση με τα στοιχεία που υπάρχουν από το 1990.

Οι εκτιμήσεις αυτές υποδηλώνουν το κενό που υπάρχει στην αγορά σχετικά με τα υπάρχοντα φάρμακα για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

ΑΠΕ ΜΠΕ, newsit.gr