Η Ελληνική Λύση για τις απώλειες της παραγωγής των εσπεριδοπαραγωγών στη Δ. Ελλάδα

«Απόγνωση στις τάξεις των εσπεριδο-παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας, λόγω απώλειας της παραγωγής τους»

  • Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από εσπεριδο-παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, ανάστατοι είναι οι εσπεριδοπαραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας, λόγω των απωλειών στην παραγωγή εσπεριδοειδών, η οποία αγγίζει ή ξεπερνά, σε πολλές περιπτώσεις, το 90% της αναμενόμενης σοδειάς στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε φέτος στην ανθοφορία και στην καρπόδεση των καλλιεργειών. Σε προβληματισμό και απόγνωση βρίσκονται οι εν λόγω παραγωγοί, που βλέπουν μπροστά τους μια χρονιά χαμένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά γι’ αυτούς.

Οι τελευταίοι, με επιστολή τους, από τον περασμένο Ιούνιο, προς το Υπουργείο και προς τον «ΕΛ.Γ.Α.» είχαν αναφερθεί στο ανωτέρω ζήτημα, ζητώντας την κάλυψη των ζημιών των καλλιεργητών εσπεριδοειδών που προκλήθηκαν λόγω της μειωμένης εσοδείας τους, η οποία οφείλεται σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει συναντήσεις με τους ιθύνοντες και καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το μείζον ως άνω ζήτημα, που αντιμετωπίζουν οι εσπεριδο-παραγωγοί, δεν έχει τελεσφορήσει ακόμη μια δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση. Το μόνο που έχουν εισπράξει, ως τώρα, οι εν λόγω παραγωγοί είναι υποσχέσεις και ευχολόγια, μέχρι να βρεθεί φόρμουλα αποζημίωσης των πληττόμενων περιοχών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη μέριμνα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι εσπεριδο-παραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας, καθώς, η απώλεια σοδιάς που έχουν υποστεί, δεν οφείλεται σε δικές τους παραλείψεις αλλά σε καταστροφικές καιρικές συνθήκες;

-Για ποιους λόγους καθυστερεί η εύρεση φόρμουλας αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Δυτικής Ελλάδας και παρατείνεται έτσι η αγωνία οικονομικής επιβίωσης για εκατοντάδες αγρότες;

Ο Ερωτών Βουλευτής 

Κυριάκος Βελόπουλος

 

 

ΘΕΜΑ: «Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Δυτικής Ελλάδας»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 696/26-10-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Σε ό,τι αφορά στην πρωτογενή παραγωγή που επλήγη από τον ανοιξιάτικο παγετό του 2021, ο οποίος ομολογουμένως ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνος τόσο για την ηρτημένη παραγωγή όσο και για το φυτικό κεφάλαιο, για πολλές περιοχές ανά την Επικράτεια, η Κυβέρνηση ενήργησε με άμεσα αντανακλαστικά, επιδεικνύοντας για άλλη μία φορά ευαισθησία, πολιτική βούληση και έμπρακτη αποτελεσματικότητα.

‘Όσον αφορά στην αποτύπωση της ζημίας στις καλλιέργειες των Περιφερειακών Ενοτητων Ηλείας, Αχαιός και Αιτωλοακαρνανίας, προκύπτει από τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υποκαταστήματος ΕΛΓΑ ότι οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών ευρίσκοντο σε μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ στάδιο όταν έλαβε χώρα το ζημιογόνο αίτιο.

Ο ΕΛΓΑ, σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, για τις περιπτώσεις αυτές διενεργεί όλες τις απαραίτητες επισημάνσεις μέχρι τη συγκομιδή της κάθε καλλιέργειας οπότε και καταδεικνύεται το μέγεθος της απώλειας και τεκμηριώνεται τυχόν ζημία. Στη συνέχεια, γίνεται η συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων (στατιστικά, μετεωρολογικά, κ.α.). Εφόσον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, επιβεβαιωθεί ικανό ποσοστό ζημιάς και συντρέχουν και οι υπόλοιπες απαραίτητες προϋποθέσεις που απορρέον από το εθνικό και κανονιστικό πλαίσιο, είναι δυνατή η πρότασή ένταξή τους σε πρόγραμμα ενισχύσεων -αποζημιώσεων. Επομένως, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Πολιτείας είναι η αποζημίωση των πληγέντων, από οποιοδήποτε παράγοντα και οποιαδήποτε κρίση, αγροτών μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις πηγές χρηματοδότησης τόσο σε εθνικό όσο και σε Ενωσιακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ενίσχυσε τον πρωτογενή κλάδο με 204.000.000€.

Στην ίδια φιλοσοφία, πέραν των ζημιών που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ (για τις οποίες υπήρξε μέριμνα ώστε να υπάρχουν τα χρηματικά διαθέσιμα για την αποζημίωσή τους, και για τις οποίες οι πληρωμές έχουν ήδη φτάσει το ύψος των 105 εκ € με τις τρεις πληρωμές προκαταβολών και την πλέον πρόσφατη του Δεκεμβρίου για προκαταβολές, η Κυβέρνηση προνόησε για την κάλυψη των υπολοίπων, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενων ζημιών, με την κατάθεση του Ν. 4820/2021. Στο εν λόγω νόμο προβλέπεται η κατάθεση αιτήματος για ένα ad hoc πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων. Η υποβολή όμως ενός τέτοιου αιτήματος απαιτεί πλήρη τεκμηρίωση, η οποία θα καταστεί δυνατή μόνο μετά το τέλος της συγκομιδής όλων των εν δυνάμει εντασσόμενων καλλιεργειών και τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων (μετεωρολογικά, στατιστικά, κλπ) για κάθε μία από αυτές.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ