Ελληνική τάρτα με ψητές πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά

Για τη γέμιση

    • 10 – 12 πιπεριές φλωρίνης
    • 60 γρ. έ.π. ελαιόλαδο
    • 30 γρ. μηλόξιδο
    • 220 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
    • 5 γρ. κουρκουμά σε σκόνη
    • 200 γρ. φέτα βαρελίσια
    • 200 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
    • 5-6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
    • 2 μεσαία αυγά
    • Αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη της τάρτας

  • 250 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο (παγωμένο, κομμένο σε κομματάκια)
  • 5 γρ. αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 μέτριο αυγό
  • 15 γρ. κρύο γάλα

Διαδικασία

Για τη ζύμη: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190⁰C στον αέρα. Σε έναν καθαρό πάγκο ή στον κάδο του μίξερ με το γάντζο, φτιάχνουμε ένα πηγάδι με το αλεύρι. Βάζουμε στο κέντρο το βούτυρο, το αλάτι, το γάλα και το αυγό. Με τα δάχτυλα ή σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ μας ανακατεύουμε αυτά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια, αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τις άκρες και το ενώνουμε με τα υλικά στο κέντρο. Στο τέλος αυτού του βήματος θα έχουμε μία ζύμη με μικρούς κόκκους.

Φτιάχνουμε μία μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο πάχους μισού εκατοστού. Την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 26 – 28 εκ., έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα. Η συγκεκριμένη ζύμη είναι εύθραυστη, οπότε μπορεί να σπάσει κατά την τοποθέτηση. Σε αυτή την περίπτωση, ενώνουμε μέσα στην ταρτιέρα τα κομμάτια, ώστε να έχουμε μία ενιαία ζύμη.

Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα και τοποθετούμε μέσα στην ταρτιέρα ένα σκεύος που εφάπτεται. Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι βάρος, ώστε να ψηθεί σωστά η ζύμη. Εάν δεν έχουμε κάποιο σκεύος, μπορούμε να απλώσουμε στη λαδόκολλα ένα πακέτο μεγάλου μεγέθους όσπριο ή κρυσταλλική ζάχαρη.

Ψήνουμε για 15΄-18΄. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και ψήνουμε για άλλα 5′ – 10΄ ή έως ότου το κάτω μέρος έχει ψηθεί.

Για την γέμιση και την ολοκλήρωση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190⁰C στον αέρα. Τοποθετούμε τις πιπεριές Φλωρίνης σε ένα ταψί, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για περίπου 40′-50′ μέχρι να έχουν μαλακώσει αρκετά.

Στη συνέχεια, όσο είναι καυτές, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ξίδι και κλείνουμε καλά με μια μεμβράνη. Αφήνουμε για 20΄-30΄. Το ξύδι με τη θερμοκρασία από τις πιπεριές βοηθάει να βγάλουμε πολύ εύκολα τη φλούδα.

Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αποσύρουμε το κοτσάνι και τα σπόρια, τις ψιλοκόβουμε και τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν από τα περιττά υγρά.

Επαναφέρουμε τις πιπεριές στο μπολ, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει το ξίδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον κουρκουμά, τα δυο είδη τυριών και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τέλος ενσωματώνουμε και τα δύο αυγά.

Αδειάζουμε τη γέμιση στην προ-ψημένη τάρτα και ψήνουμε στον φούρνο για 25′-30’. Για να προστατέψουμε το περίγραμμα της τάρτας από το να πάρει πολύ χρώμα, μπορούμε να το καλύψουμε τοπικά με αλουμινόχαρτο.

olivemagazine.gr