Ενώπιος-ενωπίω με το δίλλημα «εμβολιασμός ή απόλυση» έρχονται καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, έχουν συνθέσει ένα σκηνικό απόλυτου χάους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπό αμφισβήτηση βρίσκεται και η υπαλληλική σχέση στο Δημόσιο.
Και μπορεί να απαγορεύεται από τον Νόμο να απολυθεί κάποιος μη εμβολιασμένος για τον λόγο αυτό, ωστόσο συμβαίνει, γεγονός που επιβεβαίωσε με τις πρόσφατες δηλώσεις του και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, όταν ανέφερε ότι «θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».
Ιδιωτικός τομέας
Ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα δεν νομιμοποιείται να απολύσει τον εργαζόμενο, ακόμη κι αν αυτός παραμένει επί μακρό χρονικό διάστημα σε αναστολή και συνεχίζει να αρνείται τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, επειδή οι απολύσεις είναι αναιτιολόγητες, επιτρέπεται η καταγγελία της σύμβασης, η νομιμότητα της οποίας θα κριθεί στα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν προηγηθεί τα στάδια της αλλαγής καθηκόντων και της τηλεργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό και ο εργοδότης οφείλει να έχει εξαντλήσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά το μέτρο της αναστολής της εργασιακής σχέσης, ουσιαστικά, δεν σημαίνει καταγγελία της σύμβασης, ούτε αποτελεί μια μορφή λύσης της εργασιακής σχέσης. Αντιθέτως, αν και διασώζει την εργασιακή σχέση, την οριοθετεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο μεν εργαζόμενος δεν υποχρεούται σε παροχή υπηρεσιών και απαλλάσσεται από τη συμβατική του υποχρέωση να απασχολείται και να εκτελεί τα καθήκοντά του, ο δε εργοδότης απαλλάσσεται της υποχρέωσης καταβολής μισθού προς τον εργαζόμενο.
Η άρνηση του εμβολίου δεν πρέπει να οδηγεί ούτε να συνεπάγεται την απόλυση του ανεμβολίαστου εργαζομένου, συχνά όμως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψή του.
«Είναι συνταγματικά νόμιμη η απαίτηση του εργοδότη για εμβολιασμό, προκειμένου να γίνει νέα πρόσληψη» επισημαίνει στο insider.gr o δικηγόρος- εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.
Δημόσιος τομέας
Στον δημόσιο τομέα τα δεδομένα είναι σαφώς πιο οριοθετημένα από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνει διάταξη η οποία θα προβλέπει ρητά πως δεν θα μπορούν να οδηγηθούν σε απόλυση εργαζόμενοι στο Δημόσιο που αρνούνται τον εμβολιασμό.
Συνεπώς, σε αυτή τη φάση, η λέξη «απολύσεις» δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην υπό τελική διαμόρφωση ρύθμιση.
«Η υπαλληλική σχέση στο Δημόσιο δεν λύνεται παρά μόνο για πειθαρχικό αδίκημα. Αν έρθει η νέα διάταξη και πει ότι όποιος δεν εμβολιάζεται διαπράττει πειθαρχικό αδίκημα, προφανώς αντιμετωπίζει την ποινή της απόλυσης. Από την άλλη όμως δεν γίνεται να προβλέπεται αναστολή της σύμβασης στο Δημόσιο και παράλληλα πειθαρχική παραπομπή. Κατά την άποψή μου και τα δύο δεν μπορούν να συμβούν. Δεν μπορούν να ισχύσουν δύο ποινές για ένα παράπτωμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρούζος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκεται μια φόρμουλα για τους δημοσίους υπαλήλους, η οποία προβλέπει άδεια άνευ αποδοχών για όσο χρονικό διάστημα αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και για όσο διαρκεί ο κίνδυνος από την εξάπλωση της πανδημίας.
Μεταξύ των πειθαρχικών ποινών που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος είναι και:
- η έγγραφη επίπληξη,
- το πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών,
- η στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από ένα (1) έως πέντε (5) έτη
- η προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών
insider.gr
Σχετικά Άρθρα
Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου: Εντός Φεβρουαρίου η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Αγρίνιο: 39χρονος παρέδωσε το χασίς που είχε και μετά συνελήφθη
Αγρίνιο – Οδός Γρηγορίου Ξενοπούλου: Επιτέλους μπήκαν κολωνάκια στο Πάρκο!