Εν Εκκλησίαις 

Ξαναφούντωσε, όπως άλλωστε ήταν επόμενο, όλη αυτή η συζήτηση για τις εκκλησίες, τους πιστούς, τη Θεία Κοινωνία κτλ.

  • Και θέλω να πω, όπως συνηθίζω, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος ενίοτε, τη δική μου τη γνώμη.

Και πρώτα απ’ όλα να απευθυνθώ στους πιστούς και να πω ότι… δε χάλασε ο κόσμος αν δεν πάμε ένα μήνα στην εκκλησία. Είναι η κατάσταση περίεργη, είναι τα κρούσματα πολλά, είμαστε σε καραντίνα, ε, …ας κάνουμε λίγο υπομονή και ας συμβάλουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια, μπας και περάσει κάποια στιγμή το κακό.

Και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η προσευχή θα εισακουστεί, όταν είναι «καθαρή», απ’ όπου κι αν γίνει. Ας θυμηθούμε εκείνο το «κατ’ οίκον εκκλησίες» και ας κάνουμε υπομονή.

  • Σε ότι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης, τώρα, κατά την άποψή μου, είναι ο ίδιος, όπως σε κάθε άλλο σημείο.

Είτε στο γραφείο είμαι, είτε στο σούπερ μάρκετ, είτε στην εκκλησία, αν δεν τηρώ τα μέτρα προστασίας και ο διπλανός μου νοσεί, κατά πάσα βεβαιότητα θα κολλήσει κι εμένα. Τόσο απλά.

  • Σε ότι έχει να κάνει με τη Θεία Μετάληψη, όμως, οφείλω να πω τα εξής, ξέροντας ότι πολλοί θα σπεύσουν να λοιδορήσουν:

Η θρησκεία μας, όπως και (σχεδόν) κάθε θρησκεία είναι δογματική. 

Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που λες ότι πιστεύεις, δέχεσαι κάποια πράγματα δογματικά, χωρίς να μπαίνεις στη διαδικασία να τα ερμηνεύσεις ή να τα εξηγήσεις με βάση τη λογική ή την επιστήμη.

‘Η τα πιστεύεις, δηλαδή, …ή δεν πιστεύεις.

Όπως, για παράδειγμα, δέχεσαι ότι η Παρθένος έγινε Θεοτόκος, γέννησε δηλαδή τον Υιό του Θεού, όπως δέχεσαι ότι ο Χριστός Σταυρώθηκε, πέθανε και Αναστήθηκε, έτσι θα πρέπει να δεχθείς και ότι η Θεία Κοινωνία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού, μεταδίδοντας Θεία Χάρη μόνο και όχι ασθένειες.

  • Ή το δέχεσαι …ή όχι. Μέση άποψη, δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν γίνεται να προσαρμόζει κανείς τη θρησκεία του ανάλογα με τις περιστάσεις ή κατά ο πως το βολεύει. Δεν γίνεται να φτιάχνει δική του θρησκεία κάθε φορά που συναντά τα δύσκολα.

Υπ’ αυτή την έννοια, η αυστηρά προσωπική μου άποψη είναι όσοι θέλουν, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να Κοινωνήσουν.

Ελεύθερα, ανεμπόδιστα, με ανοιχτές τις εκκλησίες …και όχι σε συνθήκες «κρυφού σχολειού», με τα περιπολικά να κάνουν κύκλους γύρω απ’ τους Ι. Ναούς!

Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι από μικρό εκκλησάκι, σε χωριό του Αγρινίου,  αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο, τη μνήμη του οποίου τιμάμε σήμερα. 

 

«Agrinio 365» Media Group | Φώτης Μπερίκος