Ενεργειακές εξισώσεις: «Κόβονται» τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Κ. Χατζηδάκης: «το περίσσιο χαλάει το ίσιο»

  • ♦Και είναι, φυσικά, οι αγρότες που περισσεύουν. Πόσο «ίσιο» είναι, όμως, ο αγρότης να δανείζεται με 5,5% και οι μεγαλοεπενδυτές με 1,2%, με διπλάσιο, μάλιστα χρόνο αποπληρωμής;

 Πίσω απ’ τις περισπούδαστες ανακοινώσεις του υπ. Ενέργειας και τον παραμορφωτικό της αλήθειας καθρέφτη των αυτάρεσκων δηλώσεων του κ. Χατζηδάκη για  «τα μέτρα στήριξης των ΑΠΕ» και το πόσο περήφανος νιώθει για τις σπουδαίες του παρεμβάσεις, οι αγρότες διαβάζουν καθαρά τις πραγματικές του προθέσεις, τις οποίες, άλλωστε, δεν έκρυψε ο κ. υπουργός.

«Το περίσσιο χαλάει το ίσιο», είπε. Και γι’ αυτό, αφού είναι οι αγρότες, φυσικά, ο αδύναμος κρίκος, είναι αυτοί που περισσεύουν και κατά συνέπεια αυτοί που πρέπει να αποκλειστούν.

Και το «ίσιο», στη λογική του κ. Χατζηδάκη, είναι η εξίσωση των αγροτών και των εταιρειών/ μεγαλοεπενδυτών σε μια διαγωνιστική διαδικασία με τους ίδιους όρους και η  «σταδιακή μετάβαση από την απόλυτη προστασία και τις “ταρίφες”, το εγγυημένο εισόδημα δηλαδή, στην ελεύθερη αγορά».

Στην «ελεύθερη αγορά», όπου, ως γνωστόν, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και σε διαδικασίες, εν μέσω lockdown μάλιστα και με χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά, όπου, καλείται ο αγρότης να ανταγωνιστεί κολοσσούς…

Και ποιο είναι το «ίσιο»: το επιτόκιο δανεισμού 5,5 % για τον αγρότη, έναντι του 1,2% για τους κολοσσούς, οι οποίοι έχουν, μάλιστα, την άνεση του χρόνου μακράς διαρκείας να αποπληρώσουν, έναντι που και σε αυτή την περίπτωση έχει τη «δαμόκλειο σπάθη» πάνω απ’ το κεφάλι του.

Τόση ισότητα, τόση δικαιοσύνη… Και τέτοια αγάπη για τους αγρότες…

Κι ακόμη χειρότερα: θεωρεί ο υπουργός ότι οι αγρότες δεν αντιλαμβάνονται, τάχα, ποια είναι η σκοπιμότητα εδώ;

Συμπέρασμα: η «ενεργειακή τροπολογία» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος και στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι δεν επιθυμεί να είναι οι αγρότες συμμέτοχοι στην ενεργειακή μετάβαση, υπηρετεί μόνο τους λίγους και εκλεκτούς, κλείνοντας την πόρτα στην κοινωνία και ακυρώνοντας στην πράξη την ίδια την έννοια της «ενεργειακής δημοκρατίας».

Τα περιβόητα διαρθρωτικά μέτρα για τις ΑΠΕ οδηγούν σε αποδιάρθρωση με το τελικό κόστος, ακόμη και αυτό που κατάφερε να τετραπλασιάσει ο υπουργός (target model), να πέφτει επίσης στις πλάτες των αγροτών, που στην αντίληψή του, καθαρά φαίνεται πλέον, μπορούν να παράγουν φρούτα και λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά, αλλά όχι ενέργεια.

Αυτή, είναι πεδίο προνομιακό, …για τους προνομιούχους.

e-ea.gr