Η Εορτή του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο χωριό Μέγα Δένδρο Θέρμου ιερούργησε το Σάββατο, 5 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, τιμώντας την μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού. 

  • Τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου έχτισε ο Άγιος Ευγένιος στην γενέτειρά του, το Μέγα Δένδρο και κάθε χρόνο τιμάται πανηγυρικά η μνήμη του την 5η Αυγούστου. Επίσης στο κοιμητήριο του χωριού βρίσκονται οι τάφοι των γονέων του, καθώς και οι τάφοι των γονέων του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και Ισαποστόλου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου, στην λιπαρά του μόρφωση, τόσο στη θεολογική, όσο και στη θύραθεν παιδεία, καθώς και στις σπουδές του στη Φιλοσοφία. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην κατά Θεόν μόρφωση του Αγίου Ευγενίου, ο οποίος ασκήθηκε στο ανήλιαγο μοναστήρι της Γούβας, στα Άγραφα, με πολλές στερήσεις. Υπογράμμισε επίσης το σπουδαίο έργο του Αγίου ως διδασκάλου στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, που «αγρίεψε το γένος μας από την αμάθεια και γίναμε ωσάν τα θηρία».

Ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός, κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τόνισε ότι πρέπει να αγαπήσουμε και να προβάλουμε τους τοπικούς μας Αγίους.

Να γνωρίσουμε τον βίο τους, να εντρυφήσουμε στους ασκητικούς και μαρτυρικούς αγώνες που κατέβαλλαν για την αγάπη του Χριστού και να μιμηθούμε το παράδειγμά τους. Επίσης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των Ιερών Μονών, τόσο για την Εκκλησία, όσο και για την κοινωνία καθώς αποτελούν εργαστήρια αδιάλειπτης  προσευχής.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας και οι κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.


Ο βίος του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού

Ο όσιος Ευγένιος Ιωαννούλιος ή Γιαννούλης ο Αιτωλός, γεννήθηκε το 1595 (ή 1596 ) στο Μέγα Δένδρο Αποκούρου από πτωχούς γονείς. Νέος προσήλθε στο μοναστήρι της Παναγίας Βλοχού. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1616 στη Μονή Τατάρνας και για μικρό χρονικό διάστημα παρέμεινε στη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Το 1619 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κύριλλο Λούκαρη και κατόπιν Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον όποιο υπέμεινε πολλές ταλαιπωρίες και αγώνες για την υπεράσπιση του ορθοδόξου φρονήματος και για την διατήρηση αδούλωτου του πνεύματος.

Ο Όσιος Ευγένιος από το 1639 ως το 1640 διηύθυνε τη Σχολή της Άρτας. Αργότερα πήγε στο Καρπενήσι, όπου ανήγειρε μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Τριάδος και στον περίβολο του Σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων, που κατέστη για την Ευρυτανία κέντρο πνευματικής αναγέννησης και ανέδειξε μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες.

Επίσης ο Όσιος, ίδρυσε Σχολές στη Μονή Αγίας Παρασκευής στα Βραγιαννά και στο Αιτωλικό.

Εκοιμήθη προσευχόμενος το 1682 στη Μονή Βραγγιανών, περιστοιχισμένος από αγαπητούς του μαθητές, αφήνοντας αξιόλογο συγγραφικό έργο. Βιογράφος του υπήρξε ο πιστός του μαθητής ιερομόναχος Αναστάσιος ο Γόρδιος.

Από την Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοκατατάχθηκε την 1η Ιουλίου 1982. (Η μνήμη του αναφέρεται την 6η Αυγούστου, αλλά επειδή συμπίπτει με την μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εορτάζεται την 5η Αυγούστου).

Από το όλο έργο του οσίου Ευγενίου φανερώνεται η μεγάλη του αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Ο ίδιος υπήρξε ακούραστος πνευματικός εργάτης σε δύσκολες ώρες του Γένους, φωτισμένος οδηγός και ενάρετος διδάσκαλος. Τη ρητορεία, τη μόρφωση, την απέραντη μνήμη, το θάρρος, τη θέληση και την εξαιρετική του βούληση τα έθεσε όλα για την ανόρθωση των υποδούλων αδελφών του.