Έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 στις 24:00, η προθεσμία υποβολής αιτημάτων για τον β΄ κύκλο απόσταξης οίνων, που είχε αναγγείλει το ΥΠΑΑΤ στις 23/9/2021, με πρόσθετο προϋπολογισμό 3.900.000 €.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ υπεβλήθησαν 19 νέα αιτήματα (εκ των οποίων τα 6 αφορούσαν οινοποιεία, που δεν είχαν υποβάλλει αίτημα στον α΄ κύκλο), για απόσταξη οίνων 50. 945 hl, προϋπολογισμού 2.702.000 €.
Λαμβάνοντας υπόψιν και τον α΄ κύκλο απόσταξης οίνων οι συνολικές ποσότητες οίνων που οδεύουν σε απόσταξη κρίσης και συνεπώς αφαιρούνται από την αγορά ανέρχονται σε 216.127,04 hl και ο προϋπολογισμός που θα διατεθεί από το ΥΠΑΑΤ και προέρχεται από τα αναπορρόφητα κονδύλια του Εθνικού Φακέλου στον οποίο εμπεριέχονται και κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 11.643.164,02 €.
Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός από το ΥΠΑΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών ανερχόταν στο ποσό των 12.900.000 €, συνεπώς ποσό 1.256.835,98 € δεν απορροφάται από τα οινοποιεία, δεδομένου του ότι και στον β΄κύκλο απόσταξης τέθηκε ανώτατο πλαφόν απόσταξης τα 8.000 hl.
Ζητούμενο συνεπώς είναι εάν ο αδιάθετος προϋπολογισμός θα καλύψει επιπλέον ποσότητες που θέλουν ν’ αποστάξουν οινοποιεία, τα οποία ήδη έχουν αποστάξει 16.000 hl οίνου, λαμβανομένου υπόψιν και του ότι οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρέπει να ολοκληρωθούν έως 15 Οκτωβρίου 2021 και τα χρονικά περιθώρια, είναι πλέον ασφυκτικά.







Σχετικά Άρθρα
Σχολές ΔEΛΤΑ 360 και ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ανανεώνουν μια συνεργασία «σταθμό» για το μέλλον της Μηχανοκίνησης
«Κουτσουπιές»: Πρεμιέρα για την καθημερινή κωμωδία της Ε.Ρ.Τ.1 που μας μεταφέρει στο πιο επεισοδιακό Χωριό
Χρήστος Μοίρας: Ο Πενταλοφιώτης Chef άφησε για λίγο την TV και μαγείρεψε στην 3η Αγροτική Έκθεση «AgreAmfi»!